България брои за 38-ми път зимуващите у нас водолюбиви птици

България брои за 38-ми път зимуващите у нас водолюбиви птици | StandartNews.com

Добрич. От днес до неделя включително над 200 служители и доброволци на Българското дружество за защита на птиците ще броят за 38-ма поредна година зимуващите водолюбиви птици у нас, съобщиха от БДЗП. Хора от дружеството и техни партньори ще направят 40 екипа, които ще обходят почти всички водоеми в страната.

У нас ще бъдат обхванати над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички водоеми вътре в страната, където зимуват водолюбиви птици. В същия период преброяване на птиците се прави и в голяма част от другите държави в Европа, добавят от БДЗП. Координаторът по преброяването у нас от дружеството Йордан Христов заявява, че то е показателно освен за състоянието на популациите на наблюдаваните птици, така и за климатичните промени. Поради по-високите температури очакванията са да се констатират по-малко птици на брой.

От БДЗП съобщават, че през изминалите седмици са установени няколко интересни и редки видове птици за страната, дошли от север, за да зимуват у нас. Сред тях са видове като тундров (малък) лебед, стрепет (малка дропла) и световно застрашените малки белочели и червеногуши гъски. Към момента в страната ни зимуват около 5 000 от световно застрашените червеногуши гъски, което е значително по-малко от регистрирания рекорден брой от 54 000 индивида през зимата на 2013 г., когато, според еколозите, у нас зимува почти 100 % от червеногушите гъски в света. Страната ни е предпочитана за зимуване от водолюбиви птици, включени в Световния червен списък - червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай