Ако нападнат дома ти трябва да можеш да се защитиш 

Текстовете за неизбежна самоотбрана ще бъдат коригирани преди второ четене в парламента, казва Маноил Манев

Ако нападнат дома ти трябва да можеш да се защитиш  | StandartNews.com

Текстовете за неизбежна самоотбрана ще бъдат коригирани преди второ четене в парламента, казва Маноил Манев

Внесени в навечерието на евроизборите промени в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната самоотбрана, предизвикаха бурни обществени дебати. Те станаха още по-яростни след като фермер от Болярино прегази с джипа си крадец с дълго досие от присъди.  Спорните поправки бяха внесени от „Обединени патриоти“ през миналата седмица и гласувани на първо четене от Народното събрание. Основната цел според вносителите е да се разшири обхвата на самозащитата и на неизбежната отбрана, за да може човек да опази живота, семейството и имота си. Критиците заявиха, че текстовете насърчават саморазправата и поставят собствеността над човешкия живот. "Стандарт" потърси за коментар 
депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и отбрана. 

-----------------

- Мастити адвокати като Марин Маркоски и Людмил Рангелов определиха внесените поправки в НК за разширяване пределите на неизбежната самоотбрана като противоконституционни. Имат ли основания за подобни твърдения ?
- Няма да коментирам мненията на адвокатите. Моето изказване в пленарната зала, а и твърдото ми убеждение, е че тези поправки трябва да бъдат преработени между първо и второ четене на законопроекта.
- В каква посока?
- В чл. 3 задължително трябва да има думата „нападение“, т.е. да има реално нападение, за да се задейства този текст, защото алинеите в един закон са подчинение на основния текст в конкретния член. И когато нападението е в дома ти, тогава няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана.
- С какво ще помогнат поправките в НК на беззащитните баби и дядовци на село, които нямат нито оръжие, нито сила да се противопоставят на нападателите?
- Такъв довод нито съм изнасял, нито смятам да защитавам. Моята гледна точка е проста и ясна: който и да е човек, ако в къщата му някой го напада и застрашава живота и здравето му, той да може да се защитава до последно без да се притеснява дали ще привиши пределите на неизбежната отбрана. Когато в дома ти влезат 2-3 нападатели и започнат да те бият, да те мушкат с ножа, изнасилват и т.н., като удариш единия с брадвата и той остане на място, а другите се разбягат, да не се притесняваш, че ще те осъдят.
- И премиерът Бойко Борисов поиска прецизиране на текстовете в поправките на НК за неизбежната отбрана..
- Ето я разликата. Премиерът Борисов, аз и други колеги говорим за прецизиране на текстовете. Парламентарната група на „Обединени патриоти“ е внесла предложение и мислят, че е добро, а ние смятаме, че има работа между първо и второ четене на законопроекта, за да не се профанизира смисълът на неизбежната отбрана.
- В какъв смисъл?
- В последните няколко дни се наслушах на такива профански изказвания и обяснения, че просто нямам думи. “Жена му щяла да му удари два шамара, пък той щял да я убие“, пък после щял да се позове на текстовете за неизбежна отбрана. Какво е това, ако не профанско тълкуване...
- Някои нарекоха поправките „Д-р Димитров" по името на пловдивския лекар, който застреля промъкнал се в гаража му крадец и цялата колегия, приятели, обществеността скочиха в негова защита...
- Най-хубавото на българското законодателство, както заяви главният прокурор Цацаров е, че ние имаме страхотно уреден режим на неизбежната отбрана.
- Ами защо го поправяме тогава?
- Само да обясня. Ние наистина имаме много добре уреден режим на неизбежната отбрана. Въпросът е, че в него, заради едни промени, направени през 1997 г., са останали няколко неща, които според мен и много колеги не са реални. Аз влизам в дома ти с лъжата, че съм от някаква институция – ВиК, Енергото и др. И после те нападна, а ти се защитиш малко над пределите на неизбежната улична отбрана, досега ти не можеше да се позовеш на ал. 3 от закона, защото аз не съм влязъл със взлом, каквото беше условието в сегашния НК. Същото се отнася и ако вляза през забравения отворен прозорец или врата. Ето затова става дума. 
- Как ще звучат прецизираните поправки в НК за неизбежната оотбрана?
- Поправките ще съдържат и ограничения, т.е. Няма да важи във всички случаи, а ако са двама, ако са въоръжени и нападението е нощем. Моето предложение, което ще внеса между първо и второ четене ще бъде конкретно за отпадане на двете досегашни условия – за влизането в дома с взлом и със сила. И тогава текстът на ал. 3 ще стане: „няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е в дома.“


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай