Янките псуват най-много

 Янките псуват най-много | StandartNews.com

Жителите на кои страни се отличават с "цветущ" език, богат на ругатни и нецензурни думи - с това се занима проучване в Щатите. Резултатите от изследването на глобалната платформа за коментари в интернет Reevoo показват, че жителите на САЩ използват най-много ругатни в речта си. Оценяването било проведено на базата на анализ на коментари на онлайн купувачи, които купили различни технологични джаджи.

Недоволните клиенти изразили разочарованието си в интернет, използвайки нецензурни думи, и именно по честота им спрямо нацията проучващите обявили класация. След янките се нареждат жителите на Нова Зеландия и Швейцария. Румънците са четвърти, спасявайки честта на Балканите, макар че специално за тукашните територии проучването не е особено обективно, понеже сърбите не купуват чак толкова онлайн и залагат на живото общуване.

Експертите извършили сравнителен анализ на повече от половин милион мнения в целия свят. Най-колоритен език клиентите използват по адрес на мобилните телефони, преносимите компютри и таблети. По-рядко се псуват телевизори и фотоапарати, установили анализаторите. И добавят, че чехи и руснаци са по-вулгарни в нета, отколкото англичаните и французите. Една от големите изненади според проучването е престижното седмо място за канадците, които по принцип се славят с дълбоко вроденото си благоприличие.

Псуването спира болката

Псуването облекчава болката и доказателството е научно. Експерти от университета Кийл откриха, че хора, които често си позволяват в своето ежедневие да използват нецензурни думи, изпитват по-малко болка. За леко извратения експеримент те накарали хора да си държат ръцете в леденостудена вода, като първия тип трябвало да си мълчи, а втората група имала позволение да използва най-тъмните кътчета на речника си. Хората, които се съобразяват какво казват и не говорят подобни неща, могат да издържат в ледената вода средно 140 секунди. Вулгарните типове обаче устоявали на болката два пъти по-дълго с псувни, отколкото когато използвали неутрални думи. Изводите на учените са, че хората понасят болка по-дълго, ако псуват, тъй като това спомага на тялото да се бори с болката. Изследователите предполагат, че ругатните активизират "боевите" реакции на организма, водещи до отделянето на повече адреналин, учестяване на сърцебиенето и други подобни ефекти, помагащи за справяне с негативните условия на средата.

Д-р Ричард Стивънс, старши лектор по психология в университета Кийл, обаче предупреждава, че ако вулгарните думички се сипят с повод и без повод, спират да имат "магическия" си облекчаващ ефект. "Псуването е много емоционална форма на езика и резултатите показват, че прекалената употреба на неприлични думи може да намали техния положителен ефект", твърди психологът. И добавя: "Използването на умерени количества псувни може да се окаже ефективен и леснодостъпен начин за справяне с болката, ако сте в ситуация, в която нямате достъп до медицинска помощ или болкоуспокояващи. Въпреки това, ако сте свикнали да псувате по всяко време на денонощието, нашето изследване предполага, че вие няма да получите същия ефект", обяснява психологът.

"Нормалният говор се свързва с мозъчната кора (външен слой) на лявата страна на мозъка, но при употребата на псувни, изглежда, се активират по-дълбоки части на мозъка, свързани с емоциите", допълва д-р Стивънс.

Идеята за експеримента споходила самия психолог, след като запсувал след удар с чук върху пръста си при сковаването на градинска барачка и се почувствал значително по-добре.

Разпуснат език срещу стреса в офиса

Употребата на нецензурен, разговорен и сленг език на работното място е полезно, гласи друго проучвания на университета в Норидж в Англия. Според ръководителя на екипа проф. Йехуда Барух псувните помагат на служителите да се почувстват като екип, да намерят отдушник за неприятностите и да скрепят взаимоотношенията си. Обратното, забраната на ругатните се отразява зле на офисния ентусиазъм. Експертът смята, че занапред нецензурният език ще се употребява все повече на работното място и че мениджърите ще трябва да овладеят изкуството да си затварят очите за това. "Повечето съвременни корпорации създават и изискват стерилна среда, в която всички служители се преструват на такива, каквито не са. Това в най-честите случаи предизвиква истински погром за психиката - става дума за осем часа благоприличен фалш дневно", коментира ученият. И дава за пример няколко големи компании, занимаващи се с ИТ технологии, които позволяват буквално всичко - идване на работа по къси гащи и сандали, бира на бюрото и, разбира се, пълни права и свободи по отношение на езика. "Идеята за йерархията става все по-чужда на новите поколения. Трудно ще впечатлите младите с изискването да спазват правилата - по този начин ограничавате потенциала им и ги изкривявате. Биха били много по-ползотворни, ако ги накарате да се чувстват на работа, така както вкъщи между приятели", дава съвети към босовете докторът.

Шофирането безопасно

Една от основните дейности, в които учените препоръчват ругатните, е шофирането. Изнервящият трафик може да подлуди всеки и това не е от онези моменти, в които трябва да натрупате гнева в себе си. Колкото повече таите вълшебните думички в себе си, толкова по е възможно нервите ви да ви вкарат в инцидент. Грубият език лекува във вбесяващи ситуации и прекомерната му употреба сред таксиметровите шофьори далеч не е белег за просташки навици, а по-скоро нормална защитна реакция при ежедневно шофиране, гласи още анализът на английския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай