70-годишна защита на музикалните авторски права

70-годишна защита на музикалните авторски права  | StandartNews.com

Въведоха 70-годишна защита на авторските права при музикални произведения с текст и музикално-драматични произведения, а срокът започва да тече след като и двамата автори съответно на текста и на музиката са починали. Условието е тексът и музиката да са създадени, за да бъдат използвани заедно. Решението е взето от Министерски съвет днес.

Известни промени в Закона за авторското право и сродните му права бяха предложени на Народното събрание от страна на правителството. С влизането в сила на Директивата 2011/77/ЕС се изменят сроковете за закрила на авторското право и се повишават мерките за закрила на правата на артистите-изпълнители.

Проектът предвижда и допълнително възнаграждение в полза на артисти-изпълнители, чиито изпълнения са били записани под формата на звукозапис, и се прилага в срока между петдесетата и седемдесетата година на времетраенето на техните права.

Вече правата на артистите-изпълнители продължават петдесет години след датата на изпълнението, в случай че на изпълнението е бил направен запис, но не под формата на звукозапис, и той е бил законно публикуван или законно съобщен на публиката.

От друга страна, в случай че на изпълнението е бил направен звукозапис, който е бил законно публикуван или законно съобщен на публиката, времетраенето на правото продължава седемдесет години от това събитие. Това е валидно и за продуцентите на звукозаписи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай