4000 кукери от страната и Македония ще разтърсят Симитли

Кметове и македонци с първо участие в маскарадното шоу

4000 кукери от страната и Македония ще разтърсят Симитли | StandartNews.com

Благоевград. Рекорден брой участници от цялата страна и съседна Македония събира Фестивалът на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите".

Голямото шоу е тази събота и започва в 9.30 часа на градския стадион. Зрелищно дефиле, новаторски идеи и страхотни костюми ще сътворят 27 кукерски групи. Събитието събира на едно място традиции, обичаи и ритуали от цяла България. За първи път ще участват сурвакари, кукери, бабугери, станчинари, чауши от Карлово, Тунджа, Елин Пелин, Калофер, Сопот, Сапарева баня, село Пещера. Ще гостуват маскирани мъже и от македонския град Пехчево. Най-голямата атракция пък ще са кметовете и кметските наместници от общината – домакин. Тази година градоначалникът Апостол Апостолов реши да облече кожите и да сложи чановете, за да повече колегите си на дефиле по време на фестивала.

„Амбицията ни е да сме най-атрактивни. Всеки от нас ще танцува, за да прогони злото от общината. Ще играем за здраве, късмет и благоденствие на всички българи. Но няма да участваме в официалното класиране за най-добра кукерска група, за да не ни обвинят в корупция ", увери Апостолов.

Финалът ще бъде в късния следобед, когато ще има парад на всички кукери. Проявата се организира за 11-а поредна година. Тази година „Симитлия – Древната земя на кукерите" се провежда под патронажа на Министерство на културата. За най-добрите ще има парични награди и купи.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай