10-те най-ексцентрични богаташи

10-те най-ексцентрични богаташи | StandartNews.com

Понякога като личен PR, друг път по убеждение, а често и просто така - богатите обичат да бъдат ексцентрични. Кои са в топ 10?

1. Марк Зукърбърг - яде месо от лично убити животни.

През май 2011 г. създателят на най-голямата социална мрежа в света заяви на личната си страница, че убил "свиня и коза". На последвалите критики той отговори, че се увлича от животновъдство и е решил да използва в храната си само месо от животни, които самостоятелно е убил. По думите на милиардера това съществено разширило кръгозора му.

2. Клайв Палмър - милиардерът с най-странните проекти.

Австралийският магнат Клайв Палмър миналото лято обяви, че ще строи истински Джурасик парк в района на Бризбейн. Там тиранозавър рекс, трицератопс и други изчезнали видове ще бъдат възкресени чрез клониране. Той твърдеше, че ДНК на праисторически динозаври би могла да се съдържа в смолата, запазила останките на древни кръвосмучещи насекоми. Учените обаче реагираха скептично на идеята, заявявайки, че едва ли ще се намери жизнеспособен генетичен материал. Палмър е инвестирал и милиони долари в реконструкцията на "Титаник" и през 2016 г. планира да го пусне на вода.

3. Николас Бергрюен - бизнесменът скитник.

Американецът от германски произход се наслаждава на всички прелести на живота. Когато станал на 46, решава, че имотите не представляват интерес за него и дори са бреме. Продава апартамента си в Ню Йорк, имението във Флорида и практически става бездомен. Той тръгва по света, спира в различни хотели и по-рядко се появява в офиса, предпочитайки да работи от разстояние.

4. Пол Алън търси извънземни.

Пол Алън казва, че от детството е любител на научната фантастика. Когато вече е по-богат, започва да събира артефакти от известни фантастични саги като "Стартрек". Досега предприемачът е инвестирал повече от 30 млн. долара за създаването на специална система от телескопи, проектирани да откриват извънземен разум. Алън смята, че до 2025 г. човечеството ще има неопровержими доказателства за живот на Марс.

5. Ингвар Кампрад се вози в градския транспорт.

Ингвар Кампрад се вози на обществения транспорт с безплатната си пенсионерска карта. Най-богатият швед спира в скромни хотели и ако в цената е включена закуска, яде на корем, за да не трябва да харчи пари за ресторант. Основателят на "Икеа" препоръчва на служителите си да използват и обратната страна на листовете на копирната машина, да пестят от химикали и моливи. Кампрад има своята причина: в края на XIX век дядо му не бил в състояние да изплати дълговете си и се е застрелял.

6. Доналд Тръмп е обсебен от Обама.

Избирането за президент на САЩ на Барак Обама буквално разтърси душевния покой на Доналд Тръмп, който е известен с подкрепата си за републиканците. В опит да се дискредитира Обама, Тръмп отиде толкова далеч, че публикува провокативно видеопослание в YouTube, адресирано до него. Милиардерът обеща да дари 5 милиона щатски долара за благотворителност, ако държавният глава публикува документи, свързани с обучението му в Колумбийския университет, както и заявлението за издаване на паспорт. Бизнесменът искаше да докаже, че Обама е учил и получил паспорт в Кения и следователно не отговаря на условията да бъде президент на САЩ. Обама обаче не показа голям интерес към сделката, определяйки я като опит на Тръмп да привлече вниманието в услуга на съперника му Мит Ромни.

7. Сергей Полонски сдъвка вратовръзката си.

Един от най-ексцентричните руски олигарси има дълга история на странностите си. През 2008 г. Полонски заяви, че ако цените на имотите не скочат с 25% за половин година, ще си изяде вратовръзката. Те не скочиха толкова и той, в предаване по НТВ, наистина изяде парче от вратовръзката си.

8. Питър Тийл основава държава.

Питър Тийл вярва, че всеки човек има право по свое усмотрение да се разпорежда с живота и имуществото си. За тези, които споделят възгледите му, милиардерът реши да създаде Острова на свободата - плаваща автономна минидържава, която ще се носи в океана. Проектът е поръчан на организация Seastealing Institue и е лично спонсориран от милиардера. Тийл очаква, че до 2019 г. ще бъде изграден първия остров, където има място за 270 души. Те ще са в основата на идеалното общество и ще решат за себе си какъв вид управление им харесва, на какви закони да се подчиняват и какви морални стандарти да следват.

9. Ричард Брансън си купи почти планета.

През 2011 г. британският милиардер обяви, че си е купил Плутон - последната планета в Слънчевата система. През май тази година, Брансън надмина себе си, "прераждайки се" като стюардеса.

10. Леона Хелмсли остави 12 млн. на кучето си.

Смятана за вундеркинд, Леона Хелмсли влезе в историята с прякора Кралицата на алчността. За разлика от други милиардери, тя никога не се е лишавала от нищо, но абсолютно не искаше да сподели парите с любимите си хора. Единственото същество, за което тя не пести разходи, е малтийска булонка на име Трабъл. След смъртта си през 2007-ма Леона оставя оригинално завещание за 12 млн. долара, които да получи любимото куче. Двама от четирите внуци на милиардерката наследиха по 5 млн. долара, а двама останаха без стотинка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай