Италия ни остави капо (ОБЗОР)

Италия ни остави капо (ОБЗОР) | StandartNews.com

1500 зрители си спестиха болката, финландци твърдо зад нашите

Българският волейболен отбор отново остана без медали, след като националният ни отбор загуби с 1:3 (20-25, 14:25, 25:23, 20:25) от Италия в спора за 3-ото място и за бронза на европейското първенство, на което двете държави бяха съдомакини. Родните лъвове затвърдиха 4-ото си място на последните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. , като за последно спечелиха бронзови медали на европейското през 2009 г. Те бяха добавени към още 2 бронза, спечелени от същата тази генерация през последното десетилетие - на световното през 2006 г. и на Световната купа през 2007 г.
За разлика от полуфинала с Франция, в който силите бяха изравнени, този път България беше надиграна. Във втория гейм Пламен Константинов предупреди, че с такава игра ни очаква бърза загуба и се оказа прав. Рухнахме, а в третия успяхме да се съвземем и с помощта на множество грешки на италианците спечелихме гейм. Надеждите за тайбрек продължиха и в началото на четвъртия гейм, в който за кратко продължихме да сме равностойни. След което скуадрата безмилостно натисна педала и приключи спора. Въпреки това публиката отново изпрати момчетата с "Българи, юнаци" и с аплодисменти, благодарение на което турнирът приключи за нас и с приятни емоции. За съжаление множеството неточности и пропилени точки в мача, най-вече при блокадите, бяха плод както на мощта на италианците, така и на наши досадни грешки. За капак Николай Пенчев се превърна в поредната жертва на умората в турнира. Пловдивчанинът, който загуби пастрока си преди четвъртфинала с Германия, още в началото стъпи накриво, хвана се за глезена с изкривено лице от болка и не успя да довърши мача. А емоционалният Мирослав Градинаров направи поредна поредица от грешки и завърши с една спечелена блокада.

Добрата новина е, че мачът роди герой в лицето на Николай Учиков, който направи поредица от успешни забивки и спечели най-много точки за отбора си - 12, а Тодор Алексиев остана с 8. Както и в лицето на малобройната, но атрактивна финландска агитка, която за пореден път викаше за българския отбор с финландски и български знамена в ръце, бурно подкрепяна от публиката в залата. Този път тя не беше пълна докрай, както в предишния ден на полуфинала, тъй като очаквано част от феновете се отказаха да дойдат. 1500 човека, които се бяха настроили да гледат финал, се отказаха да дойдат и си спестиха болката от втора поредна загуба.

България беше поздравена за добрата организация от новия шеф на европейския волейбол - сърбина Александър Боричич, и остава с надеждата, че ще получи домакинство и на световно първенство.

Пламен Константинов вдигна ръце

и призна превъзходството на Италия след злощастно загубената среща за бронзовите медали. "Не издържахме и физически, и психически. Техният силен сервис направи разликата. Това, което показахме, беше нашият максимум", отсече селекционерът. Тежко е, че пак сме четвърти, оплака се Теодор Салпаров. "Искахме специално това първенство, за да зарадваме хората. Всичко беше супер, но съдбата не ни даде шанс срещу Франция. При тази зала и тръпка едва ли щяхме да изпуснем Словения на финала." Има горчилка от загубата призна Николай Николов. "Борихме се от първия до последния мач. От първата до последната точка. Не успяхме да вземем така жадувания медал, но играхме като равен с равен с най-добрите отбори в света. Има горчилка след загубата. Щастлив съм от отличната оценка, която ни даде публиката", заяви диагоналът.

Бойко Борисов: Постигнаха максимума

Премиерът Бойко Борисов похвали волейболистите след отпадането на полуфинала и превантивно ги защити от нападките на песимистите. "Момчетата направиха максимума", заяви той. "При 2:0 и 20:20 в третия гейм мисля, че това беше моментът, когато трябваше Господ да ни погледне с едно око. Но и това, което постигнаха, е много добро. Аз съм убеден, че сега с толкова нови зали бъдещето на волейбола ще бъде възходящо до 2018 г. - сигурен съм в това. Нека да не сме максималисти. Отборът показа чудесна игра, хубава игра. Публиката се радва", каза още Борисов. Министър-председателят препоръча волейболистите да не се превръщат в обект на критики след неуспешния поход към финала и към титлата. "Нека да не почваме сега да се правим на много големи специалисти във волейбола", отсече той.

Слух: Радо Стойчев поема Италия

Радостин Стойчев отново беше свързан с треньорския пост в националния отбор на Италия, твърди сайтът volleyball.it. Бившият селекционер на България беше на трибуните в "Арена Армеец", където проведе приятелски разговор с президента на волейболната федерация на Апенините Карло Магри. Двамата се срещнаха по време на полуфинала, който "адзурите" загубиха от Словения с 1:3 и сензационно се разминаха с участие на финала. Въпреки че темата на разговорите им не стана известна, на Ботуша се появиха множество предположения, а според едното от тях Стойчев, който превърна местния "Тренто" в хегемон, може да се обвърже с националния отбор. Треньорският пост там се овакантява, след като Джанлоренцо Бленджини напуска, за да поема "Кучине Лубе Банка Марке".

Зетова: Скоро не сме били толкова силни

Нашите бяха страхотни, заяви живата легенда на женския ни волейбол Антонина Зетова пред Нова тв. "Отборът ни от много години не е показвал такова високо ниво", заяви тя. "Когато два тима играят по сходен начин и показват почти равностойна игра, както срещу Франция, в края на геймовете едно отиграване може да реши всичко. Точно там направихме грешки. Сбъркан сервис, неправилно отиграване - такива неща правят разликата и определят дали ще спечелиш, или ще загубиш. Но като елементи в играта българският отбор рядко се представя толкова добре в защита. С нея ние превъзхождахме французите. В първите 2 гейма бяхме по-добри от тях. Но когато играят равностойни отбори, разлика от 2 точки е много. След такъв пропуснат шанс да напишем история разочарованието няма как да бъде забравено толкова бързо", заключи Зетова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай