Беларус:Църковната власт се смени вместо светската

Какво означават засилените контакти на Лукашенко със Светия престол?

Беларус:Църковната власт се смени вместо светската | StandartNews.com

 

2021 година още в самото си начало показа нова тенденция – светската власт ще се опита да въвлече духовната в очакваното преразпределение при подредбата на „новия свят“ след пандемията.

На 2 януари Вселенският патриарх Вартоломей съобщи на сайта си за получено благодарствено писмо от избрания американски президент Джо Байдън. В него държавният глава разчита на сътрудничество с Негово Светейшество като желанието е лично написано ръкописно от него.

Днешно решение, с парафа на папа Франциск, ознаменува вместо очаквана смяна на президенската власт в Беларус, рокади в църковната.

Ватикана е приел оставката на главата на католическата църква в страната и на негово място назначава един от епископските му сътрудници. Тадеуш Кондрусевич, който днес трябваше да празнува 75-годишен юбилей, се върна в Минск след 4-месечна забрана, отслужи „две свещени меси“ в катедралата, но обяви, че оттук нататък няма да се появява публинчо, защото потъва в молитви.

Причините Кондрусевич да отсъства от страната са добре известни. За тях разказа президентът на Беларус Александър Лукашенко, след като на 31 август беларуските граничари не пуснаха архиепископа на връщане от Полша обратно в страната. Лукашенко тогава обясни, че монсеньорът изненадващо бил на консултации във Варшава и получил там определени задачи, а после уточни, че те са свързани с това "как да разруши страната ни".

През следващите четири месеца "случаят Кондрусевич" бе основен обект на публичните дискусии за състоянието на беларуско-ватиканските отношения.

При все че както барометърът само показва времето, без да го предопределя, така и този инцидент бе повод Минск и Светият престол да разпределят по-важни, дори ще кажем стратегически акценти, пише в анализ dnews.

Страните започнаха интензивен дипломатически обмен. През септември на посещение в Беларус бе секретарят на Светия престол за отношенията с държавите Пол Галахър. В крайна сметка договореност бе постигната на най-високо равнище, за което се наложи една необичайна визита в Минск - апостолическият нунций във Великобритания Паоло Гуджероти връчи на Лукашенко лично послание от папа Франциск.

Както посочи по-късно беларуският лидер, това е било писмо "с дребен шрифт на два листа", съдържало "много, множество добри думи към държавата ни, към хората" и "един от въпросите бе да върнем за Рождество Кондрусевич". Практически веднага се разбра, че архиепископът вече не е "опасен" и може да бъде пуснат в страната. А Лукашенко в навечерието на Кореда съобщи как във въпроса с Кондрусевич „не е имало никаква политика“, той просто се лекувал в Полша.

"Знаете отношенията ми с днешния папа Франциск - каза президентът. - Много го уважавам. Един такъв наш човек. Не си играе на политика, макар да си е държавен глава . . . И не вярвайте, че тук, видите ли, Лукашенко надиграл някого и Римският папа сега едва ли не ще се меси в Беларус. Не съм разсъждавал с тези категории, разбирайки също, че Римският папа бездруго е честен, порядъчен човек. Но политически игри не е имало. Заклевам се." Въпросите за съдържателната част на днешния диалог между Ватикана и Минск обаче останаха.

След като през юни 2008 г. държавният секретар на Светия престол кардинал Тарчизио Бертоне посети Беларус и бе приет от Лукашенко, в информационното поле се появи темата за конкордат, регламентиращ правното положение на Католическата църква в Беларус. И по същото време до римския епископ - тогава Бенедикт Шестнайсети, бе изпратена покана да посети Беларус. Лукашенко впрочем установи по-тесни и по-близки отношения с папа Франциск. И през май 2016 г., когато беларуският лидер бе на посещение във Ватикана, и през тази гореща политическа есен, приемайки пратеници на Светия престол, Лукашенко изприказва доста комплименти по адрес на понтифика. И те изглежда бяха взаимни.

Загадката е другаде. Ватикана се ръководи в дейността си от историческите константи и пренебрегва историческите променливи. Защо тогава, след като от началото на протестите през август т. г. ЕС и САЩ взеха да отказват легитимност на беларуския президент, а в Русия се чуха намеци, че кариерата му свършва, Светият престол не смята Лукашенко за изгубил играта? Какво кара папството да вижда в него историческа константа?

Причината може би не са само някакви лични взаимни симпатии между "народния папа" и "народния президент", но и твърде добрата информираност на Ватикана и фактът, че там разбират променените геополитически процеси. Беларуският президент може да е заинтересувал известни сили на Запад, предполагащи да осъществят проекти с цел запазване на "неутрална Беларус", а не люшкането й в посока към Русия.

Тези дни САЩ разшири пакета от санкции срещу Минск, без да личат мотиви за това с изключение на един - желанието на администрацията на Доналд Тръмп да затрудни бъдещия екип на Джо Байдън, будещ големи надежди у Ватикана, по беларуското направление. И същевременно към края на миналата година положи клетва новият посланик на САЩ в Беларус Джули Фишър. Ако Светият престол знае или се досеща за предстоящата нова геополитическа игра с Минск, това би могло да бъде обяснение за  интензитета на контактите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай