Германки на пътя на "Марица" в Европа

Германки на пътя на "Марица" в Европа | StandartNews.com

Женският отбор на Марица (Пловдив) ще се изправи срещу германския Шверинер (Шверин) в осминафиналите на втория по сила европейски клубен турнир – за Купата на ЦЕВ. Това, което се очакваше, се случи – Шверинер преодоля съпротивата на чешкия УП Оломоуц (Оломоуц) в първия кръг от надпреварата и се класира за сблъсъка с българския шампион.

След като бяха спечелили първия мач у дома с 3:0 (25:17, 25:19, 25:22), снощи като гости германките отстъпиха с 2:3 (20:25, 25:17, 25:18, 20:25, 9:15), но още след третия гейм на реванша вече си бяха осигурили пътуването до красивия Град под тепетата.

И в двата мача топреализатор за германките бе 24-годишната крайна нападателка Ариъл Търнър от САЩ. В първата среща тя помогна за успеха на Шверинер с 15 точки. Във втората, въпреки че получи почивка през последните два гейма, тя остана най-резултатна в мача с 18-те точки, които наниза през първите три части.

Сред чужденките в състава на Шверинер личат още имената на бразилката Луси Соуза Цийглер, канадката Табита Ашли Лав и словачката Вероника Хрончекова, но несъмнено най-голямата звезда на тима е германската националка Денийз Ханке. 26-годишната разпределителка е част от бундестима, който стигна до сребърните медали от Европейското първенство през 2013 година, до златото от Европейската лига през същата година и до бронза от Световно Гран При 2009.

Още две от настоящите състезателки на Шверинер бяха част от този женски дриймтийм на Германия. 25-годишната централна блокировачка Аня Брандт и 21-годишната посрещачка Дженифър Геертийс бяха част от успехите през 2013. Преди това, през 2009 година Брандт стигна и до световния връх на шампионата на планетата за девойки в Мексико. През 2011 година пък Геертийс бе удостоена с индивидуална награда като най-добър реализатор на Европейското първенство до 18 години в Турция. Треньор на Шверинер също е германец – роденият в Шверин 31-годишен Феликс Козловски.

Шверинер е най-успешният германски женски тим през последния четвърт век след обединението на страната, като оттогава е печелил националната титла цели 10 пъти, а националната купа – 6 пъти. Под името Трактор (Шверин), клубът от северната част на страната има и седем шампионски титли и осем купи на ГДР и дори печели КЕШ през 1978 година и КНК през 1975 година.

През последния сезон Шверинер завърши с бронз от Бундеслигата, а за Купата на Германия отпадна на четвъртфиналите след загуба от бъдещия носител Алианц МТФ (Щутгарт). След шестия кръг от настоящия сезон в първенството Шверинер е лидер с 5 победи и 15 точки.

Подобно на Марица, основен цвят в екипите на Шверинер е жълтият. Отборът играе домакинствата си в зала Арена Шверин за 2000 зрители. Именно там ще е решаващият втори мач от осминафиналния двубой между Шверинер и Марица между 15 и 17 декември. Първата среща ще се проведе в зала Пловдивски университет между 8 и 10 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай