Възможни са нови мерки за инвестиционен мониторинг

Нека и компаниите, които инвестират извън ЕС, но внасят продукцията си в съюза, да подлежат на инвестиционен скрининг

Възможни са нови мерки за инвестиционен мониторинг | StandartNews.com
  • Нека и компаниите, които инвестират извън ЕС, но внасят продукцията си в съюза, да подлежат на инвестиционен скрининг
  • Причината е възможност за чуждо влияние, субсидии и нерегламентирани практики
  • При наличие на търговски войни Европа трябва да е единна, категоричен е зам.-министърът на икономиката
  • Още няма решение за завода на "Фолксваген", утре започват преговори с втори автомобилен концерн

- Г-н Борисов, германската обществена телевизия ARD излезе снощи с информация, че новият завод на "Фолксваген" ще е в Измир, Турция. Позова се на правителствени източници в Берлин. Това окончателно решение ли е?

- Все още нямаме официална информация. Съвсем скоро в интервю пред вашата медия казах, че в момента имаме 70 нови проекта като общият размер на планираните инвестиции е за над 1,5 млрд. лв. Новите работни места, които ще бъдат открити са 7015. Това показва, че България е на инвестиционната карта благодарение на добрата бизнес среда, на добрата финансова и политическа стабилност.

ВИЖ ОЩЕ: Синдикат помага за "Фолксваген" у нас

Специално за състезанието за "Фолксваген" пак подчертавам - нямаме официална информация. Но, дори и заводът да бъде в Турция, ние смятаме, че това е изключителен позитив за региона. От една страна Западните Балкани са на инвестиционната карта, както бе зададено като линия по време на българското европредседателство. От друга, аз съм уверен, че в България ще има десетки подизпълнители и поддоставчици, които могат да работят за завода. Ние сме в прекрасни отношения със съседна Турция и със сигурност ще участваме в надпревара за поддоставчици.

- Т.е. у нас биха могли да се правят части за автомобилите, които ще се сглобяват в Турция?

- Разбира се, и към момента има такива запитвания. В България има компании, които идват от Турция и инвестират у нас - в Пловдив, Търговище, Шумен.

- Какви части можем да произвеждаме - седалки, волани или електроника?

- Стратегията на Министерство на икономиката и на българското правителство е да акцентираме върху иновациите и новите технологии, да създаваме по-високи нива на добавена стойност, така че нашата идея е да се включим във високотехнологичните процеси. Съвсем скоро имаше среща между автомобилния клъстър и премиера Бойко Борисов. Вече говорим за създаването на 5G-модел, за създаването на писти за автономно шофиране. Със сигурност няма да пропуснем този момент. България ще бъде в центъра на новите тенденции. Полагаме всички усилия за това заедно с Автомобилния клъстър.

- Защо една европейска компания като "Фолксваген" би предпочела Турция?

- Турция би могла да поведе спрямо България, защото не е в ЕС. Ние, като член на Европейския съюз, имаме граници на държавните помощи. България би предложила и ще предложи нова оферта, която покрива максималните нива на държавните помощи, които са допустими от европейската комисия.

- Ако изборът на "Фолксваген" е Измир, какъв европейски отзвук виждате?

- Европейският съюз е отворен за преки чужди инвестиции. В момента обаче текат търговски войни, наблюдаваме различен вид протекционизъм в глобален аспект. България не е засегната от това, защото е член на Европейския съюз и близо 70% от нейния стокооборот е съсредоточен в ЕС. В същото време Европейският съюз изрази мнение, че трябва да бъдем бдителни, когато става въпрос за преки инвестиции от трети страни. Има специален регламент, който бе гласуван от Европарламента на 10 април 2019 г. и който трябва да се прилага от 10 октомври 2020 г. Той предвижда инвестиционен скрининг спрямо някои държави, които инвестират в Европа.

- Защо е важен анализът на преките инвестиции от трети държави в ЕС?

- Когато по време на българското европредседателство заложихме на идеята за свободната търговия и подчертавахме бонусите от нея, имаше организации от ЕС, които алармираха, че съществуват компании и организации извън ЕС, които инвестират и дават субсидии, за да навлязат на европейския пазар. Именно заради това този скрининг е изключително важен. На тази база днес искам да отправя важно послание и да предложа на Европейската комисия и на Европейския съюз този скрининг да бъде разширен. Той трябва да засяга компаниите от Европейския съюз, които инвестират извън него, но внасят своята продукция в Европа. За това също трябва да има скрининг.

- Защо? Има възможност за чуждо влияние през продукцията, която се връща в Европа? Именно с мотив защита на сигурността на ЕС бе приет регламентът за скрининг на входящите инвестиции от трети страни.

- Да, има възможност за субсидии и за нерегламентирани практики, които не са най-добрите за свободния пазар. Както входящият скрининг на инвестициите, така и изходящият е изключително важен не само за България, но и за цяла Европа. Защото при наличие на търговски войни Европа трябва да бъде силна, трябва да има единен пазар и всяка държава да се ползва от него.

- Т.е. вашето предложение е някаква форма на протекционистична политика за Европа на фона на търговските войни САЩ-Китай и САЩ-Русия.

- Европа е с най-отворената икономика. Тя е отворена към всички пазари, има споразумения с Корея, Виетнам и редица други държави. Именно заради това понякога може да се окаже, че ние като Европа трябва да отговорим на външни реакции, които отразяват това напрежение. Европа трябва да бъде единна.

- Каква е процедурата за превръщането на това предложение в реалност? Ще бъде ли внесено то на Съвет на икономическите министри?

- Това е моето послание. Със сигурност при следващите заседания на министрите тази тема ще бъде отворена от нашата страна.

- Споменахте срещата на автомобилния клъстър при премиера Бойко Борисов. На нея, както каза министърът на икономиката Емил Караниколов, е начертана амбициозната програма в следващите години автомобилните компании у нас да станат 500 и да се разкрият още 120 хиляди нови работни места. Как ще стане това?

- Тази амбициозна задача не е неизпълнима. Виждам капацитет, както по линия на ръста в автомобилната индустрия, така и по линия на ангажиментите, които сме поеми за 5G-мобилността.

- Друг голям инвеститор в автомобилостроенето, извън "Фолксваген", има ли интерес към България?

- В момента работим по няколко проекта. Утре ще имаме среща с представител на автомобилната индустрия. Не е гигант като "Фолксваген". Повече не мога да кажа. Работим и в сферата на поддоставчиците.

Екатерина Николова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай