В армията идват хора на честта, а не за шапка пари

Генерал Константин Попов е председател на комисията по отбрана в парламента

В армията идват хора на честта, а не за шапка пари | StandartNews.com

- Г-н генерал, къде бяхте през март 2004 година, когато България стана член на НАТО ?
- По това време бях командир на авиобазата в Граф Игнатиево. По това време много интензивно завършвахме нашата подготовка за еър полисинг (дежурство по охрана на въздушните граници). Помня, че на 29 март в 16 часа вече застъпихме и изпълнявахме мисията вече като интегрирана част от въздушното пространство  на Алианса.
Беше доста интересно, защото ние не знаехме много неща за НАТО.


- Какво ни донесе членството в НАТО, погледнато 15 години по-късно ?
- Донесе ни сигурност, защото до тогава ние бяхме в така наречената кръгова отбрана. Сами и без да имаме усещането, че някой може да ни помогне в момент на криза.
А влизането в НАТО беше една наистина стратегическа цел, която беше постигната с работата на много хора.
Освен сигурност получихме и тласък и на икономическото ни развитие с влизането в Европейския съюз, което се отрази на благосъстоянието на хората.
Нека да си припомним как изглеждаше страната преди 15 години, колко магистрали, пътища, спортни зали имахме тогава и колко имаме сега.
Така че тази сигурност има своите много сериозни и икономически последствия. България днес е една сигурна и стабилна държава. Тук могат да се дадат примери с наши съседни държави, които, виждайки тези наши успехи, имат желание да станат членове на НАТО. Говоря Северна Македония, а Черна гора беше приета през 2017 г.
В този несигурен свят с много предизвикателства и заплахи всички държави търсят съюзници. И какво по-добро от това да бъдеш в един такъв съюз като НАТО, който защитава държави, които изповядват близки ценностни системи.


- А какъв е най-същественият принос в момента на Българската армия като част от НАТО?
- Разбира се, участието в мисии, но това е видимата част. Ние участваме и в много други различни проекти на НАТО. Например наши екипажи
осигуряват т. нар. стратегически транспорт в натовската авиобаза Папа в Унгария. Там ние участваме и с финансови средства, и с ресурси, и с личен състав.
По-същественото е, че ние осигуряваме завършеност на източния фланг на Алианса.
Отделно Българската армия има своите традиции, своя исторически опит. Така че ние сме достатъчно убедителен член на НАТО.


- Какъв е шансът Черно море да остане туристически рай след като тази седмица стана ясно, че Русия ще разположи
стратегически бомбардировачи в Крим. Трябва ли да очакваме, че в един момент НАТО ще поиска база у нас за американския противоракетен щит, каквито вече има в Румъния и в Полша ?

- Черно море е във фокуса на НАТО. Но да гадаем какво ще реши Алиансът няма смисъл, защото без наше участие нищо няма да се случи.
В момента България се ползва от благата на тази противоракетна отбрана, тъй като тя е в защитения периметър. Аз обаче искам да напомня, че НАТО е отбранителен съюз. България няма амбициите да отвоюва нови територии, ние нямаме агресивна външна политика, нито имаме такава доктрина, нито имаме такава стратегия. Ние искаме да има мир, сигурност и добър диалог.


- В навечерието на евроизборите през май все повече политици от Евросъюза поставят въпроса дали ЕС да създаде паралелна собствена армия или да продължава да разчита на НАТО.
Какво е вашето мнение по този казус ?
- Тук посоката е ясна. Очевидно е, че европейските държави ще трябва да инвестират повече в отбрана. Очевидно е също, че няма как т. нар. европейска отбрана да измести или да замести отбранителните способности, които притежават страните от НАТО, които в по-голямата си част са от ЕС.
В момента говоренето за европейска армия е по-скоро политическо, отколкото на технологичен армейски език.
Армията е характеристика на държавата, а ЕС не е държава. Това, което ЕС може да направи, е да създаде общи отбранителни фондове, които да стимулират отбранителната индустрия.


- В смисъл, че едва при тенденция към федерализация на ЕС може да говорим за общоевропейска армия ?
- Да, все пак това означава общо командване, въоръжение и т.н. Една армия, за да бъде армия, трябва да има единоначалие с изградена командна структура. Това не го виждам в близко бъдеще как ще стане. Освен това, пак трябва да кажа, ние сме в отбранителен съюз с НАТО, а там са инвестирани много ресурси. Затова не е необходимо да инвестираме и да дублираме една такава структура, защото това струва много пари. Да, европейската отбрана ще става все по-важна с оглед на съвременните заплахи и предизвикателства, но трябва да избягваме дублиране на усилия и структури на двата съюза и да гарантираме по-силна Европа в рамките на НАТО.

 

 

- Как ще помагаме на Северна Македония да се интегрира в НАТО ?
- Могат доста добри съвети да дадат. Друга възможност е колегите от Северна Македония да завършат наши военни училища, Националния военен университет. Защото ние имаме както създадена база, така и знанията.
Освен това няма да има езикова бариера, със сходен манталитет сме и сме в един и същи регион с едни и същи предизвикателства – начин на планиране на операции, на водене на бойни действия. Това е знание, което не се придобива лесно, а ние вече го имаме.


- Производителите от "Локхийд Мартин" направиха демонстрация на модела F-16 Блок 70, за който България започна преговори. Като опитен пилот, кое е най-същественото, което бихте изтъкнали като предимство на този изтребител ?
- Блок 70 е наистина най-доброто от това поколение самолети. В него са интегрирани много нови системи от F-22 и от F-35. Това предполага обаче един нов начин на мислене. Ще дам пример. Когато летиш на МиГ-21 голяма част от вниманието на пилота е концентрирано как да излети, как да си определи маршрута, как да не допусне грешка в техниката на пилотиране. По-малко внимание остава за това, как да победи в един въздушен бой или как да въздейства по наземна цел.
При Блок 70 е обратното – пилотира се изключително лесно, елементарно е. Така пилотът може да се съсредоточи върху своята мисия и това как да победи по най-добрия начин.


- Нашите пилоти лесно ли ще усвоят управлението на F-16 Блок 70 ?
- Мисля, че пилотите ни, особено младите, които са свързани повече с електрониката, няма да имат сериозен проблем. Напротив, аз смятам, че те бързо ще се научат.
По-трудна ще бъде подръжката, защото това предполага много съвременна система на доставки. Не си заслужава да дадеш огромни пари за едни самолети, които поради разни технически причини да стоят на земята.


- Оптимист ли сте за другите два проекта за модернизация на армията ни, които касаят бойните машини за Сухопътните войски и корабите за флота ?
- Първо трябва да кажа, че несъмнено трябва да бъдат поздравени министерството на отбраната и правителството, което задели милиарди за една съвършено нова техника. Беше голяма борба да има едно синхронизирано развитие на трите вида въоръжени сили. Това не означава, че в една и съща дата ще дойдат и бронираните машини, и самолетите, и корабите, а синхронизиране с обща идея.
Аз лично се чувствам късметлия, че като председател на комисията успях да представя тези проекти пред Народното събрание.
Без тях хората в армията губят надеждите си, че ще бъдат част от една модерна армия.


- Ще даде ли желания ефект кампанията „Бъди войник” на военното министерство, за да се привлекат младежи в армията ?
По-големите заплати не са ли най-сериозният мотив, за да се реши проблема с окомплектоването на въоръжените сили ?

- Аз съм сигурен, че "Бъди войник" ще даде ефект. Няма професионална армия, която активно да не търси хората, които да постъпят в нея.
Но не може да се разчита само на една кампания.
Увеличението два пъти с 10% на възнагражденията на личния състав също беше изключително важно.
Но ако разчиташ само на това, никога няма да намериш правилните хора за армията. Защото армията преди всичко е дух и вяра, че служиш на родината. В армията има чест, вярност, достойнство. Наскоро присъствах на клетва на войници от специалните сили. И аз съм сигурен, че тези момчета не са постъпили там, за да станат милионери. Но като ги видях как ходеха с вдигната глава и как се заклеваха, придобих увереност, че наистина Българската армия има бъдеще. Защото има млади хора, които вярват и искат да се реализират в нашата армия. Важното е да има едно добро отношение към тях от обществото. Не трябва да им се казва, че получават по две шапки пари. Не, не получават по две шапки пари. И те днес не са там единствено и само, за да си изхранват семействата. Има много по-добре заплатени работи, където не трябва да газиш калта и да носиш тежка раница на гърба.


- Как гледате на предложенията за промени в Закона за отбраната, които предвиждат армията да изпълнява при нужда и функции, сходни с тези на МВР ?
- Аз разбирам желанието на МО армията да може да оказва все повече помощ на всички структури. Но бих желал много по-ясно и много по-точно да се дефинира в самия текст за какво точно ще се използва армията.
Ще използвам едно клише, че ако МВР и полицията е скалпел, армията е меч. И ако искаме да използваме един меч като скалпел, то наистина трябва да знаем как точно и много ясно са разписани нещата.
Затова, ако готвените промени влязат в Народното събрание, определено ще искам обяснение в тази посока. За да съм сигурен, че когато гласуваме нещо, то е в интерес на всички.


- Накрая, кое е по-важно за една армия – да има модерно въоръжение или да има силно мотивиран личен състав?
- Може би ще подходя грешно, но ще кажа първо е силно мотивираният състав. За да бъде такъв обаче, той трябва да има и необходимото въоръжение. Когато отсреща стои до зъби въоръжен противник, нямаш особена мотивация да се биеш с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай