Театър Но ще гостува в София и Пловдив

Контактите между България и Япония започват преди 110 г. с посещението на принц Куни Кунийоши, който е приет от цар Фердинанд

Театър Но ще гостува  в София и Пловдив | StandartNews.com

За първи път от 200 г. абдикацията на император Акихито и възкачването на престола на сина му Нарухито ще са по едно и също време, казва посланикът на Япония в България Н.пр. Масато Ватанабе

 

АКЦЕНТИ

* Офицерът от императорската армия Сейго Ямазава участва в боевете за Плевен

* Годината на тройния юбилей в отношенията между София и Токио ще бъде отбелязана с много събития

* Големите компании „Сумитомо“, „Sega Games“ и „Zen-noh Foods“ развиват дейност в България

---------------------

- Ваше превъзходителство, тази година се навършват три важни годишнини в отношенията между България и Япония - 110 г. от началото на официалните двустранни контакти между Токио и София, 80 г. от установяването на дипломатическите отношения и 60 г. от възстановяването им. Как се слага началото на двустранните връзки между двете страни?

- Според японски и български исторически източници, преди 110 г., през далечната 1909 г., дядото на сегашния император на Япония - принц Куни Кунийоши, е на посещение в България. Той е приет на аудиенция от цар Фердинанд и удостоен с високия орден „Св. Александър“ I степен. В източниците също така е упоменато, че принцът посещава Плевен – градът, станал историческа сцена на битките от Руско-турската освободителна война. Там разглежда къщата- музей “Цар Освободител Александър ІІ”.

Всъщност първият ми служебен ангажимент след встъпването ми в длъжност като посланик в България през септември 2017 г. беше да разменя с Министерството на външните работи на Р България ноти, съдържащи резултатите от проучването на сформираните през 2014 г. работни групи към министерствата на външните работи на двете страни, които трябваше детайлно да проучат историята на установяването на двустранните връзки и дипломатически отношения между Япония и България. Като резултат от разменените през ноември ноти и направените проучвания стана ясно, че първите официални контакти са поставени през 1909 г., през 1939 г. са установени първите дипломатически отношения, а през 1959 г. тези отношения са подновени. През 2019 г. отбелязваме 3 кръгли годишнини.

- Известно е, че японски офицер е участвал в Руско-турската освободителна война. Има ли повече подробности за този исторически факт?

- Смята се, че Сейго Ямазава, офицер от императорската армия, е първият японец, стъпил в България. Преди началото на Руско-турската война той е пребивавал във Франция в качеството си на подполковник на японската армия. След като избухва войната, японското правителство го изпраща в Русия като военен кореспондент, където прекарва една година в щаба на руската армия. Според историческите източници, по време на войната Ямазава е взел активно участие в боевете при обсадата на Плевен, за което е награден с орден от руския император Александър II.

- Как в България и в Япония ще се отбележи тройният юбилей в двустранните връзки?

- В България, още с настъпването на 2019 г., планираме и реализираме редица юбилейни събития. В рамките на Инициативата за сътрудничество за Западните Балкани,  създадена по време на официалната среща през януари 2018 г. между министър председателите на двете страни г-н Шиндзо Абе и г-н Бойко Борисов, през януари тази година бившият президент на Японската агенция за международно сътрудничество EJICH и настоящ президент на Националния следдипломен институт за политически науки EGRIPS проф. Акихико Танака изнесе лекция в София. Тя имаше за цел да сподели японския опит в областта на официалната помощ за развитие EODH. През февруари се предвижда провеждането на Семинар за предотвратяване на бедствията, който е съвместна инициатива на правителствата на Япония и България. В сферата на науката и технологиите сме планирали в края на февруари в Българската Академия на науките водещ японски експерт да изнесе лекция, която да представи най-новите тенденции в областта на изкуствения интелект. В културен аспект тази година ще посрещнем 30-тото юбилейно издание на превърналите се в ежегодно есенно събитие Дни на японската култура в България. Очакваме през есента на 2019 г. в София и в Пловдив да гостува известният по цял свят японски традиционен театър Но, както и да бъдат организирани много други разнообразни събития, представящи японската традиционна култура, изкуство, анимация, археология и др. Очакваме и провеждането на бизнес събития, както и срещи на високо равнище на ръководители на двете държави.

- От развитието на приятелските отношения между България и Япония през годините, какъв главен извод се налага? 

- Поглеждайки назад в 110-годишната история на двустранните контакти между Япония и България, можем да кажем, че както в разгара на Студената война, така и в неспокойния преходен период, двете държави винаги са проявявали взаимно уважение и толерантност, неподвластни на времето и политическия строй. Това остана непроменено дори в периода на временно прекъсване на дипломатическите отношения. След влизането на България в Европейския съюз, стъпвайки на това взаимно доверие, Япония и България укрепиха своето сътрудничество и сега са важни стратегически партньори, които съвместно работят по различни международни въпроси. Смятам, че дългогодишните традиционни връзки на приятелствата на двете страни показват, че без значение дали става въпрос за човешки или дипломатически отношения, най-важното е взаимното уважение и доверие.

- 2018 г. започна с посещение на японския премиер Шиндзо Абе в София и завърши с визита на председателя на българското Народно събрание Цвета Караянчева в Токио. Стимулират ли тези високи политически контакти икономическите връзки между двете страни?

- Политическите контакти на високо равнище имат много важно значение за двустранните икономически връзки. Например, по време на първото в историята на отношенията ни посещение на японски министър-председател в България през януари м.г., премиерът Шиндзо Абе бе придружен от делегация от 17 бизнес ръководители. По-късно, през юни на същата година японска бизнес делегация (JETRO business mission), състояща се от 29 бизнес ръководители, посети България.

По същото време се проведе и бизнес форум, в който наред с вицепремиера Томислав Дончев, участие взеха около 60 представители на икономическите и бизнес среди на двете държави. Наред с подобни срещи на високо ниво, се забелязва трайна тенденция за разширяване на двустранните икономически връзки. Големи японски компании като корпорация „Сумитомо“, „Sega Games“ и „Zen-noh Foods“, развиват своята дейност в автомобилния, информационния и хранително-вкусовия сектор в страната.

Очаква се влизането в сила на Споразумението за икономическо партньорство между Япония и ЕС, заедно с тенденцията за изместване на бизнеса на японските компании към Източна Европа. Това ще доведе до по-нататъшно развитие на японско-българските икономически отношения. Запазвайки тази посока на развитие на отношенията, през 2019 г. посолството на Япония в София ще продължи да работи за по-пълното разгръщане на двустранните икономически връзки.

- Япония прави много за развитието на културното и научното сътрудничество с България. Какво предстои в тази област?

- В областта на културата основната движеща сила за развитието на двустранните отношения са контактите и връзките между хората. Досега японското правителство е приело повече от 500 български стипендианти на обучение в Япония, като в момента с японски държавни стипендии в нашата страна се обучават около 20 души.

Във връзка с предстоящите олимпийски и параолимпийски игри в Токио през 2020 г. се активизира и спортният обмен. В момента 5 японски града са заявили желание да бъдат домакини на тренировъчни лагери на български спортни отбори, начело с националния отбор по художествена гимнастика.

Смятам, че японско-българското сътрудничество се поддържа именно от този вид обмен и контакти между хората. През последните години значително се засили и обменът в областта на науката и технологиите. През декември 2017 г. за първи път от 20 г. насам се проведе сесия на смесения Българо-японски комитет за научно и технологично сътрудничство между двете правителства.

През 2017 г. и 2018 г. двама японски учени, Нобелови лауреати в областта на физиката и на физиологията и медицината, посетиха България, за да изнесат лекции и да обменят мнения и опит с българските си колеги. Гостуването на експерти от двете страни в областта на науката и технологиите може да доведе до нови съвместни изследвания и иновации, а това да допринесе за подобряване на живота на хората по целия свят.

- През пролетта в Япония предстои важно събитие. През април се очаква император Акихито да абдикира в полза на своя син Нарухито. Какво ще означава това за Япония и света?

- Негово Величество Император Акихито ще абдикира през април след 30 години на престола. За първи път от 200 години насам в историята на Япония абдикацията и възкачването на престола на новия император ще се извършат по едно и също време. Този изключителен исторически момент ще бъде отбелязан с пищна публична церемония по официалното коронясване на новия император през октомври, за която се очаква да пристигнат държавни ръководители и делегации от цял свят. С възкачването на престола на новия император настъпва и нова ера (на японски “мийогавари“), което ни дава добра възможност да преосмислим историята от изминалите 30 години и да начертаем визията за идващия нов период.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай