САЩ наливат 30 млн. долара в Ново село

Съкращения ще има само на чиновници, казва министър Николай Ненчев

САЩ наливат 30 млн. долара в Ново село | StandartNews.com

До края на годината ще имаме натовски изтребител

Министърът на отбраната Николай Ненчев посети базата в Ново село, където скоро започват учения с участието на наши, американски и британски бойци. Пред "Стандарт" той коментира рокадата във военното разузнаване, бюджета за отбрана и шансовете скоро да се сдобием с изтребители.

- Г-н министър, Георги Първанов ви поиска оставката - вашата и на външния министър. Какъв е отговорът ви?

- Когато Георги Първанов иска оставки, това е добре, това е добър знак. Значи сме на правилния път и следваме много ясно евроатлантическите приоритети на България. Това означава, че се опитваме всячески - нещо, което аз последователно правя, да преустановя зависимостите на българската армия от Русия. Нещо, което в годините не се е случвало и се надявам в рамките на мандата да се случи, колкото и кратък да е той. Да направим още една крачка в тази посока.

- Все пак ще имате нужда от депутатите на АБВ, когато се гласува пакетът закони, свързани със специалните служби - Външното разузнаване, служба "Военна информация" и други, които вече 25 години работят без закон.

- На мен ми прави впечатление, че няколко пъти депутатите на АБВ гласуваха по собствена съвест и не се съобразиха с решенията на Георги Първанов. Това е другата причина според мен, която кара г-н Първанов да е толкова изнервен и да търси начин под една или друга форма да се задържи и да остане в политиката. Това е лесно разбираемо. Прекалено елементарен ход за човек, който два мандата е бил президент.

- Наистина ли Йордан Бакалов е предложен за директор на служба "Военна информация"?

- Едно от имената, които се обсъждат, е той.

- Колко са общо тези имена?

- Няколко. Те могат да нараснат. Всеки е свободен да предложи, когото пожелае.

- Титулярът на тази служба ще бъде назначен след приемането на пакета от закони, свързани със сигурността, или по-рано?

- Има едни технически срокове, които трябва да спазим и те са свързани преди всичко с получаването на допуск. Така, че не мога съвсем конкретно да кажа, но предполагам, че се касае за седмица или две. Поне очакванията ми са такива.

- А къде се скъса нишката с предишния шеф на Военното разузнаване?

- Аз не съм бил с впечатления, че има нишка дори, за да се скъса. От самото начало имах усещането за доста сериозни, да не кажа непреодолими различия, които бяха свързани като цяло и с работата на службата, бяха свързани с нейното развитие и реформираме, с това млади хора да излязат напред да поемат сериозни отговорности. Да задълбочим в много тясно сътрудничество работата си с останалите служби, част от Алианса. Очевидно не успяхме да намерим общ език по тези въпроси. Не успяхме да намерим общо решение, което ме накара и да взема своето решение.

- В средата на месеца в Ново село започват няколко учения с участието на бойци от армиите на България, САЩ и други страни от НАТО. Считате ли, че базата в момента се използва оптимално?

- Да, така считам. Във всички конкретни случаи, когато сме дискутирали възможностите и даденостите на този полигон, винаги сме получавали много висока оценка от нашите чужди партньори от Алианса. Днес ще имам възможност да се запозная по-подробно и на място да разгледам. Когато встъпих в длъжност, гледах едни разчети, по които за тази база бяха предвидени 2,8 млн. долара. Става въпрос за модернизация, инфраструктура и всичко останало. Положих много усилия, в разговори и с американска страна, и с посланичката на САЩ у нас г-жа Марси Рийс, на която бих искал специално да благодаря. Тази сума в началото на годината нарасна на 15 млн. долара, които ще дойдат за инвестиции. Нещо, което е оптимистично и обнадеждаващо.

- За какъв период?

- В рамките на годината. Но не спряхме дотам. Продължихме с по-голям ентусиазъм и от няколко дни, за пръв път тук го казвам, в Сливен, инвестициите, които ще бъдат извършени на базата, са 30 млн. долара. Направете си сами сметка какво значи това. Надявам се, че бихме могли да направим изключително добри неща, включително и пътната инфраструктура, да се построят мостове и др.

- Това предполага ли откриване на работни места на наши фирми, които ще работят по тези проекти?

- Да.

- От чисто военна гледна точка, нашите военни подразделения, които тренират на базата, имат ли полза в професионално отношение?

- Няма никакво колебание, че те са изключително полезни. Все едно да питате дали е необходимо един спортист да тренира. Това е заложено. Така е и с армията. Ние трябва да имаме добре подготвена професионална армия. В този смисъл съвместните ни обучения са от изключително голяма полза. Още повече, че ние спестяваме едни огромни средства, правейки ги съвместно, защото в по-голямата си част те са за сметка на американската страна, включително изхранване и логистика.

- Догодина изтича договорът между България и САЩ за база "Ново село" и другите отбранителни съоръжения. Считате ли, че българското правителство трябва да продължи този договор?

- Моето убеждение е такова. Но не съм от хората, които ще вземат решение, без да съм изслушал други специалисти, експерти, както и Комисията по отбрана и депутатите. Така, че ще проведа едни разговори, въз основа на които ще взема моето решение.

- Ще успеете ли да завършите годината без актуализация на бюджета за отбрана?

- Мисля, че не. Разчитам особено на възможността бюджетът за отбрана да бъде актуализиран още в рамките на тази година.

Правим различни разчети. Работим и сега във връзка с една програма за развитие на въоръжените сили. Тя е изключително амбициозна. Вероятно ще завършим в средата на другата седмица, за да можем в средата на месеца да я внесем за обсъждане, и в Министерски съвет, и в Комисията по отбрана. Разбира се, и в Народното събрание. Което означава, че аз трябва да проведа едни изключително сериозни разговори с всички парламентарни групи, за да представя нашата визия за развитие на въоръжените сили до 2020-2030 г., ако щете. И да набележим конкретни мерки, които ще следваме.

- От това зависи, предполагам, дали ще има съкращение на цивилни служители, работещи в МО?

- Съкращения ще има по отношение на администрация съвсем скоро. И те ще бъдат съвсем основателни. Аз не съм обезпокоен от съкращенията в администрацията. Бих бил силно обезпокоен, ако се правят опити да се съкращава личният състав, нещо, което аз няма как да допусна.

- Да очакваме ли скорошно решение на казуса за нов изтребител?

- Да. Имам много силна воля. Миналата седмица получих и парламентарен въпрос. След анализите, които направихме, се оказа, че до 2030 г. за ремонт и поддръжка на тези МИГ-ове, с които разполагаме, трябва да дадем 1.6 млрд. лева. Според специалистите ние бихме могли да обслужваме един нов или втора употреба многоцелеви самолет, който наред с всичко останало ще бъде съвместим и със стандартите на НАТО. Нещо, което ние не бихме могли да си позволим повече да отлагаме. Има няколко предложения. Предстои ми едно посещение в САЩ, вероятно през май, работим много активно там на ниво министри и на ниво администрация, на ниво, ако щете, дипломати. Преди няколко дни получих доста обнадеждаваща информация в тази посока. Така, че въпросът би могло да бъде решен още през тази година.

- Втора употреба или нов ще бъде изтребителят?

- Има два варианта, дори три. Единият е нови самолети, другият е втора употреба.

- А парите от бюджета или друг вариант?

- Другият вариант какъв ще е? Ако някой ни ги подари и не се налага да плащаме. Има и такъв вариант. С много сериозни усилия и аргументи да се опитаме да убедим някои от партньорите да ни ги предостави. Или да ги вземем на разсрочено плащане. Тук има много възможности. И ние да платим една сума, която не ни затруднява на този етап. Останалата част да изплащаме във времето. За 20 или 30 години. Другият вариант е те да бъдат евентуално втора употреба, с отпаднала необходимост за някои от страните членки. Тук, разбира се, има винаги въпроси, които са свързани с ремонта, с авиониката, което е много скъпо. Не бих се решил да предприема каквито и да е действия, без да съм направил анализ на всеки един от тези елементи.

- Г-н министър, вие сте в Сливен, където обществеността се вълнува от бъдещето на Военна болница. Какво ще бъде то? Ще има ли положително решение?

- Надявам се. Областният управител г-н Димитър Сяров направи всичко възможно, за да ме убеди не само да запазим болницата, но и да я развием под една или друга форма. Това, доколкото разбирам, е изключително важно за региона медицинско заведение. Докато преди малко разговаряхме с лекарите от болницата, ми се роди една идея, която ми се струва много интересна и привлекателна и мисля, че бих могъл с малко усилия да я реализирам. И да направим нещо много по-добро от това, което замисляме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай