Прегръдка с ГЕРБ ще унищожи БСП

Прегръдка с ГЕРБ ще унищожи БСП | StandartNews.com

Соцпартията трябва да си научи урока как да управлява в коалиция

Какво ще стане с БСП, когато Станишев отиде в Брюксел? Да остане или да си ходи соцлидерът? Може ли да бъде животоспасяващ бъдещият конгрес? Възможно ли е Станишев да пие кафе с Борисов и двамата да наредят следващото правителство? ДПС - ангел или демон за червените? С тези въпроси "Стандарт" се обърна към новото острие на БСП и журналист от вестник "Дума" Александър Симов.

- Г-н Симов, изненада ли ви решението на Станишев да се пробва като евродепутат?
- Честно казано, бях изненадан. Не очаквах подобно действие от Сергей Станишев, най-малкото защото по време на цялата предизборна кампания едно от основните послания на левицата към нашите избиратели гласеше, че лидерът на БСП е водач на листата, но той няма намерение да ходи в Брюксел да се занимава с европейската политика, а ще остане тук. Очаквах Станишев да се съобрази със собственото си обещание. Мотивацията, която лидерът представи за отиването си в Брюксел, не е лоша. Факт е, че малцина са българите, които ще участват в съставянето на новата европейска власт. Това е голям плюс и за България, и за БСП. Въпреки всичко намирам отиването му в Брюксел за грешка, защото хората се вълнуват от политическите битки в България, и лидерът на една национална партия трябва да присъства в българския парламент. Народът иска да види неговите действия тук на място. Мисля, че повечето избиратели на БСП са объркани от решението на Станишев.
- БСП-София и други структури поискаха незабавен конгрес и смяна на цялото ръководство. Как гледате на техния призив?
- Време е вътрешнопартийната демокрация в БСП да заработи отново. Трябва да се обменят различни мнения, без това да е причина за разпад и лидерски съскания, а да е възможност да се придвижи партията напред. Отнасям се най-позитивно към настояванията за конгрес, защото считам, че е право на всеки социалист да търси и предлага изход от кризата. Не се наемам да твърдя дали извънреден конгрес с пълен цикъл от отчети и избори е най-правилното решение. Има добри аргументи и в двете посоки. Едната е, че наистина е необходима промяна в БСП, иначе се създава усещане, че е затънала в пясъците и не може да направи крачка напред. От друга страна, при бързи избори не е ясно доколко новият лидер би могъл да овладее дори една част от БСП и да я подготви за вота. Промяната е наложителна, ако искаме да се явим с нова кауза. В противен случай БСП ще трябва да рециклира старите си клишета, а те вече не работят и не могат да накарат дори редовите социалисти да излязат да гласуват. Добре би било да се наложи здравият разум и да се разбере, че една лидерска заявка и искането за конгрес не са опити за политическото убийство на Станишев, а вариант за размразяването на процесите в партията. Също така оставането на Станишев начело също не бива да се разглежда като свръхдраматичен порив на статуквото, а като временна мярка до следващите избори. В партията е загубена "златната среда" на здравия разум, което може би не вещае добри времена.
- Първо Станишев, а вчера и новият шеф на ПГ Атанас Мерджанов заявиха, че е възможна коалиция с ГЕРБ. Как си обяснявате обратният завой на "Позитано" 20?
- Категорично не приемам дори намеците за общо управление на БСП с ГЕРБ. Подобна коалиция няма да бъде добра нито за БСП, нито за ГЕРБ, а ще се окаже унищожителна за левицата. Периодично вървят призиви лидерите да се прегърнат в името на общото благо, но това няма да бъде прието и от електората на ГЕРБ. Да не говорим за избирателите на БСП, на които вече седем години им се обяснява, че ГЕРБ е лицето на злото. В един момент на социалистите ще им се сервира, че те трябва да приемат общ кабинет с ГЕРБ в името на националните интереси. Разграниченията в политиката не съществуват, за да бъдат прегазвани, а за да осигурят някакъв санитарен контрол върху поведението и идеологиите на отделните партии. Смятам, че са неуместни сравненията с Германия и други страни, където са правени широки ляво-десни коалиции. Там те може да проработят, но у нас евентуална коалиция БСП-ГЕРБ ще бъде рецепта за катастрофа.
- Каква оценка трябва да получи едногодишното партньорство с ДПС?
- При обиколките ми из страната разбрах, че този път коалицията с ДПС е особено проблемна в очите на левите избиратели. Много социалисти се изказаха отрицателно за нея. Редно е партията да даде оценка на досегашния съюз с движението и да реши ще го продължава ли и при какви условия, или ще къса отношенията. Според мен цената за тази коалиция, а именно изваждането на ГЕРБ извън властта, си струваше. В БСП много рядко се обърнаха настроенията срещу ДПС, което също не намирам за здравословно. Хубавото е двете партии за известно време да не бъдат партньори, за да могат да разберат дали е имало смисъл от досегашното взаимодействие. Агресивното поведение и истерията срещу ДПС не работи в полза на БСП, защото в крайна сметка политическият пейзаж у нас не е богат на партии, способни да влязат в парламента, а пред всяка формация ще стои въпросът за бъдещия съюзник. Партията не бива да си връзва ръцете с категорични откази, тъй като са възможни всякакви формати.
- С оглед на резултатите от евровота кои партии виждате като възможни партньори занапред?
- Лично мое мнение е, че от всички партии с шансове да участват в следващото Народно събрание отново виждам като партньор единствено и само ДПС. Партии като "България без цензура" например нямат ясна политическа основа. Те са леви в България и консерватори в Европа. Техните лидери носят скъпи часовници и плачат за бедните, когато се съберат с богатите си приятели. ГЕРБ вече ги изключихме от възможностите, а Реформаторският блок е генно модифицирана организация, за която е трудно да се повярва, че ще влязат в парламента. "Атака" също ще остане под чертата, но БСП няма нищо общо и не бива да има с формации като тази на Волен Сидеров. Реално погледнато, няма друг потенциален партньор освен ДПС. Но БСП трябва да си научи урока и следващият да сключи твърдо споразумение с движението и да действа така,че хората да не остават с впечатлението, че ДПС управлява, коли и беси в страната.
- АБВ се готви да се превърне в партия, очаква ли ни исторически сблъсък вляво?
- Не възприемам АБВ като лява формация, те с нищо не са доказали принадлежност към левицата. Те имат една-единствена тема - колко е лоша БСП, без да си правят труда да очертаят някаква алтернатива. Партията, която почива на реваншизъм, няма бъдеще. Проектът на Първанов ни навреди на евроизборите, но те далеч не са сред основните причини за загубата.
Принципно намирам, че появата на конкуренция вляво ще се отрази здравословно на БСП. Моята теория е, че БСП също може да се превърне в ново ляво формирование, когато се промени докрай и стъпи на автентична основа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай