Намаляването на депонирането на отпадъци ще намали замърсяването

Това смята енергийният експерт инж. Васко Павлов

Намаляването на депонирането на отпадъци ще намали замърсяването | StandartNews.com

- Инж. Павлов, обърнахме се към Вас като енергиен специалист, работил дълги години в „Топлофикация София“ ЕАД. Бил сте главен инженер и заместник-председател на Борда на директорите. Бихте ли ни споделили Вашето мнение по темата с употребата на РДФ. Защо в България толкова се страхуваме от този метод, а в страните от ЕС не е така. Там всички възприемат, че чрез оползотворяването на РДФ, следват европейската политика за кръговата икономика?

- При нас винаги новите методи се приемат бавно и понякога изцяло се отхвърлят, защото просто не се познава принципът им на работа и обществото не е информирано. Вие сте прав, преходът към кръговата икономика започна много отдавна в цяла Европа. Там не се чудят какво да правят с отпадъците, къде да ги складират, имат проблем и веднага търсят решение, а щом решението е икономическо издържано и в полза за страната и хората, се прави. При нас още се чудим що е то РДФ и има ли почва у нас. У нас беше втълпено, че просто се гори боклук – наш или чужд. Това е пределно профанизирано определение. Боклукът не става за добив на енергия, у нас боклук се гори единствено, когато се запалят или самозапалят сметищата. А това със сметищата е огромен проблем. Европа се опитва да реши този проблем. RDF не е боклук, това са отпадъци минали през дълъг технологичен процес и едва тогава те се оползотворяват с цел производство на енергия било то електрическа или топлинна. Искаме да се намери решение с проблема със замърсяването на въздуха, но бягаме от начините. Така наречените зелени скачат срещу една призната от ЕС зелена технология.Това е нонсенс. На много места разни хора по разни населени места горят гуми и каквото им падне и никой не казва нищо, а тук става въпрос за нормативно уредени от закона действия, свързани с управлението на отпадъци и драстичното им намаляване. Тяхното оползотворява се случва при толкова висока температура, че вредните вещества се унищожават, освен това са задължителни и допълнителните очистващи съоръжения. И контрола на държавата е мното строг.

- Имат ли определен капацитет европейските страни за количеството отпадък, които трябва да оползотворят.

- Тук има известна разлика между европейските страни.В северноевропейските и класическите западни страни добивът на енергия от RDF е изключително разпространен и работещ. Това и причината  те да имат по-малки проблеми с отпадъците. Докато в южните и източните части на ЕС все още много силно се разчита на депонирането. Тук има определено Европа на“ две скорости“.В европейската програма за кръгова икономика е залегнало до 2030 депонирането на отпадъци да се намали с 10 процента. Това важи и за България. Нито една страна не иска мръсен въздух и замърсена почва, болести и зарази, които са резултат на неправилно управление на отпадъците. Целта на оползотворяването на RDF е постепенното отклоняване на отпадъците от депонирането. Намаляването на сметищата ще окаже положително въздействие на климата и намаляването на замърсяването на почвата и въздуха.

- В последните години доста еко инициативи се организираха за опазване на въздуха и природата, което си е сериозна крачка, не смятате ли така?

- Вярно е това! Големи предприятия, които са сочени като основен замърсител, се включиха или сами подеха еко инициативи и инвестиции. Топлофикациите, които постоянно са нарочвани, че замърсяват започнаха преход към зелена, нисковъглеродна, ресурсно-ефективна политика. Да, някои се отказаха, защото видяха каква негативна вълна ги заля. Но смятам, че в обозримо бъдеще, ще се иска от тях да започнат оползотворяването на RDF, като се стигне до криза и невъзможност отпадъците са се складират.Такива са европейските политики. Но явно се иска време, докато се осъзнаят нещата. Както се казва „бъдещето ще покаже“.

- Притеснението на хората идва от това, че не знаят дали инсталациите ни са на нивото на европейските.

- Изискванията на европейското законодателство са еднакви за всички. Разрешение за оползотворяването на RDF се дава, ако конкретното предприятие е изпълнило всички изисквания. С години се чака, докато се анализират всички негови показатели, съоръжения, пречиствателни системи и още ред неща. Каквото се изисква от европейските държави, се изисква и от нас.Нали сме част от едни и същ политически и икономически съюз. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай