Вторник,

Мария Димитрова: Гордея се, че Гришо стана добър човек

От: Failed to load user -
5213
Мария Димитрова: Гордея се, че Гришо стана добър човек
A
A
A

Това е цената на известността: виждам го на екрана, но не мога да го докосна, казва майката на големия тенисист

Вероятно няма нищо по-мило от това майка да опише детето си пред другите. Особено когато става въпрос за пораснал мъж, а още повече за изгряваща звезда.

Въпреки това майката на най-успелия за всички времена български тенисист, а и сочен като бъдещия номер 1 в световния тенис Григор Димитров - Мария, предпочита да остане здраво стъпила на земята, когато говори за момчето си.
Разбира се тя е пестелива на думи, от една страна заради договорните обвързаности на Гришо с големи спортни и PR кампании, но и за да го предпази колкото се може повече от светлината на прожекторите, а и злите езици.
А всъщност Мария Димитрова е една от най-усмихнатите жени, които можеш да срещнеш по улиците на Хасково.
Когато не е в салона на местната езикова гимназия, където е учител по физическо, а на разходка тя се облича модерно и удобно. На официално събитие обаче е като извадена от последен брой на модно списание. Затова е сочена с право и като първопричина за формирането вкуса на Гришо. Не едно и две издания

вече го обявиха за модна икона

а феновете започнаха вече да копират стила му на обличане, като го наричат "ала Гришо".
Зад деликатното поведение и заразяващата непринуденост на учителката по физическо Мария Димитрова обаче прозира твърдост, на която трудно можеш да се противопоставиш.
Самата тя е правила на младини спортна кариера като волейболистка, но когато Григор се появил на бял свят, се посветила изцяло на него. След 23 години обаче казва, че не смята това за саможертва, защото е категорична, че в живота си е правила всичко всеотдайно, без да чака от това дивиденти.
Това, че синът й е известен, не е повлияло никак на отношенията им." Той е известен сега, но вчера не беше. Оставам здраво стъпила на земята. Така съм учила и Григор, така съм го възпитавала, защото е ясно, че децата поемат примера на родителите си. Най-важните качества един човек гради в семейството си.", твърди Мария.
Тя е гордът със спортните върхове, които Гришо бележи, и особено с постиженията му напоследък, казва обаче, че е по-горда от факта, че синът й е останал добър човек.

Честност, труд и борба

Това са най-важните качества, на които Мария е учила сина си от малък. "Винаги съм му казвала, че борбата е надпревара. И също, че колкото е по-скромен човек, получава повече."
Майката на звездата признава още, че никога преди Григор да покаже, че ще стане тенисист от звезден ранг, не си е пожелавала такава съдба за сина си: "Всъщност не съм мислила за това каква ще е съдбата му, никога не съм знаела, че ще стигне дотук. Заради графиците по тренировките и турнирите, които с времето стават все по-тежки и напрегнати, обаче времето ни все по-често се заключва на компютърния екран. Това е и част от цената на известността: виждаш го, но не можеш да го докоснеш, знаеш, че е добре, но не можеш да съпреживееш с него неговата любов или неговото страдание. Това е и най-голямата тъга за майките на популярните хора - че децата им в повечето случаи са далече", откровеничи Мария Димитрова. Но е категорична, че майчините сили за преодоляване на тежките моменти на самота са необятни. Тя смята, че

родителите трябва да следват децата си

а не обратното. Мария отчита и тънката граница на налагането от родителя и правото на избор на детето, когато, талантът е "хванат за ушите", но го няма желанието за труд. "Много често има такъв момент, особено в тийнейджърска възраст. И при Григор е имало такива моменти, разбира се. Според мен родителите не трябва да се налагат, а просто да изчакат този момент да премине. Родителите трябва да бъдем по-умерени. Най-важното е да им казваме винаги, че могат, да ги нахъсваме да не се отказват. Опитай! Направи го! Можеш, докажи го! Най-добрият си! Така продължавам да говоря и на Григор, и на учениците си."

За факта, че Мариите в живота на Григор до момента са най-важните жени за него, че самата тя се казва Мария, а синът й от година има връзка с най-добрата в женския тенис - Мария Шарапова, майка му не смята, че е орисия, а по-скоро някакво съвпадение. Не открехва повече обаче вратичката на семейните отношения. И дума не обелва за това дали Шарапова ще й става снаха. Категорична, че

в личния живот на Григор не се меси

не позволява да любопитстват и другите.
За спортната форма, която Григор Димитров показва безапелационно напоследък майка му също е лаконична. Радва се на успехите му, но не се намесва дори с мнение. Нейната позиция: това е работа на специалистите по тенис и на професионалистите. "Винаги съм казвала, че всеки трябва да си върши работата, от която най-много разбира. Ако погледна от камбанарията на негова майка, той наистина претърпя една огромна трансформация напоследък. "За специфичната емоционалност на Григор, която той не се свени дори и като пораснал мъж да скрие, и която обаче направо побърква публиката и майка му смята, че се дължи на онова балканско зрънце, което се корени изначало у българина.
"Всеки българин носи това емоционално зрънце в себе си. Ние сме с други ценности, възпитаваме децата си по различен начин,

връзката със семейството при нас е много силна

Включително и на Григор с мен, с баща му, с дядо му, моят баща. Той се има много с брат ми, с леля си, която е моя близначка." Мария не крие, че физическите си данни Гришо всъщност е наследил от нейния род от Червен бряг. "От баща ми са, дори по-назад - от моя дядо. Прадядото на Григор беше така висок, кокалест."
И днес, когато Гришо е прехвърлил 20-те години майка му свързва мечтите си все с него.
"Най-голямо удоволствие ми е да гледам играта на Григор. Обичам да бъда там-на кортовете, да усещам атмосферата. Да съм на мястото на събитието, да дишам този въздух, да съпреживявам тези емоции. Когато не съм на корта, а пред екрана все си казвам: Блазе на тези хора, които са там! Завиждам им за това.
Мария Димитрова е на ясно, че хората много харесват сина й, дори когато пада в мача и смята, че това се дължи на неговата естественост и доброта." Така сме го възпитавали. Много добър пример за добър човек за него е бил моят баща. При Григор няма грубости, няма помпозност. Когато му връчиха купата в Акапулко, бях много радостна, когато я вдигна над главата си. Но като майка се почувствах изключително горда с него, особено когато направи онзи дребен жест към дамата, която му донесе купата. Тя му я подаде и тръгна да се оттегля. Гришо обаче я видя с периферията и я повика, върна я за да се снимат заедно. Ето в тези дребни неща, в детайлите е смисълът. Те те разкриват като човек, такъв, какъвто си всъщност.

Още в клас Григор хващал топките зад гърба си

След феноменалното представяне на Григор Димитров, който възпиитаник на Спортното училище в Хасково, шефът на школото Генчо Генев си спомни свои думи отпреди година, когато заедно с бащата на Гришо Митко Господинов при пореден напредък в световния тенис на Григор, коментираха, че колкото и добри резултати да има, ще се зарадват истински, когато го видят в топ 10. След като към днешна дата Григор вече е сред десетте най-добри тенисисти на планетата, Генчев посочи, че вдига още повече летвата на очакванията си и му пожела да го види като победител някой ден на "Уимбълдън". По повод влизането в топ 10 на Григор, директорът на спортното училище каза: "Влезе в топ 10 и сега вече като че ли ги разрита тези, които са в десетката, и започна много категорично да стъпва в световната тенис гилдия. Вече съм спокоен да кажа, че Григор ще е един от най-великите и запомнящи се с играта си тенисисти през последните години. Генчо Генев e категоричен, че Григор е от тези, които тенисът е избрал, не той него. Според шефът на спортното училище, въпреки че през последната една година очевидно Григор е закрепнал не само като психика, но и като физика, всъщност неговите победи се дължат до голяма степен и на таланта,който той има. "Можеш да развиваш бързината си с времето, със специални техники да бъдеш по-устойчив, но това, което Григор прави, тази мекота, с която играе, тази гъвкавост на китката, те са заложени у него.

Генев си спомня момента, в който за първи път се е усетил, че от Григор ще стане голям тенисист. Той разказа, че в първите години не обръщал много внимание на момчето, тъй като Гришо бил много хилав като телосложение и дори не особено висок за този спорт. Когато бил в V клас обаче, минавайки покрай залата, където Гришо и баща му Митко Господинов тренирали, Генев чул, че треньорът се кара на спортиста: "Тогава отворих врата и ги видях двамата един срещу друг, а Митко напътстваше Григор заради някаква грешка, която момчето е допуснало. Тогава треньорът засили топка към Гришо, а Григор просто вдигна ръката си и върна топката, която вече беше минала зад гърба му. Тогава си казах, а-ха, това момче има талант за тениса!". Генчев издаде още една тайна за пластичността и гъвкавостта, която Григор Димитров все по-често показва на терена. За прословутите шпагати, с които хвърля публиката буквално в екстаз, директорът на спортното заподозря като първоучител отново баща му Митко Господинов и разказа, че всъщност като ученик в спортното Господинов е започнал със спортна гимнастика, а по-късно се е прехвърлил в класа по тенис.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията