Хамид Хамид не изключва още министерски оставки

Всяко гласуване за избор на нов министър или оставката на стар е своеобразен вот на недоверие в съответната сфера, коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС

Хамид Хамид не изключва още министерски оставки | StandartNews.com

Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Цаня Събчева, радио "Фокус"

-  Централният съвет на ДПС прие две декларации. Едната е с призив за борба срещу арогантността и цинизма на управлението. Другата декларация съдържа призив за конструктивен и надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието върху жени и деца, както и за преодоляване на популистките тълкувания на актове, засягащи основаното на пола насилие в името на закрилата на правата на човека. Наш гост е заместник-председателят на парламентарната група на ДПС – Хамид Хамид. Господин Хамид, от ДПС призовават всички партии да се преборят с арогантността и цинизма на управлението. Какво конкретно имате предвид?
- Подробно в декларацията се коментира тази арогантност, тази циничност на управлението. Все повече се допуска език на омразата, арогантно отношение към определени групи, определени прослойки от обществото. Пълното безхаберие на управлението и поставянето на самотек, на движение по инерция въобще на обществените отношения и българската икономика, ни накараха да приемем тази декларация. Разбира се, тук трябва да включим и арогантното поведение на държавните институции по време на изминалите местни избори.
- Вие насочвате тази си констатация към управлението на държавата или и към местната власт?
-  И към местната власт, и към поведението на държавните институции по време на провеждане на местните избори. Защото в много места в следствие на анализа на представителите ни на регионалните области се установи, че държавните институции като горски стопанства, горски стражари са използвани по абсолютно безпардонен и арогантен начин в провеждане на местните избори с цел агитация в полза на управляващите.
-  Господин Хамид, защо от движението смятате, че има отстъпление от демокрацията? Какво ви дава основание?
- Основанието е, първо, как не санкционираха секционните избирателни комисии, районните, ЦИК. Пак повтарям за намесата по най-безцеремонен и абсурдно незаконен начин на различни регионални структури на държавата в агитацията при провеждането на местните избори. Разбира се, това е незаконно и нарушава устоите на демокрацията и честното провеждане на изборите.
-  Констатациите в тази декларация как ще ги претворите в парламента, например? По какъв начин ще се отразят на поведението ви там?
-  Анализираме много внимателно всички онези недостатъци на редица закони, включително Изборния кодекс и готвим нашите предложения. Това ни кара да търсим обединение с други формации по тази идея, защото се наблюдава срастване на една партия с държавата, което ни води до едно дежа вю, което е на 30 години.
-  Само за Изборния кодекс ли ще търсите широка политическа подкрепа, господин Хамид?
-  Ще търсим разговор и подкрепа не само и конкретно върху Изборния кодекс, но и към всички демократични ценности, които смятаме, че се нарушават.
- А само към парламентарните ли сили се обръщате или ще потърсите подкрепа и извън парламента?
- В целия политически спектър – във и извън парламента. Разбира се, това няма да ни попречи да поставяме остро всички тези теми с представители в Европейския парламент, в европейските институции и различни политически обединения и политически семейства в Европа и в света.
- Ако погледнем към законодателните инициативи, смятате ли да предлагате такива, на които в основата да стои идеята за борбата с арогантността и цинизма на управлението?
-  Разбира се. Правим го постоянно и призоваваме за обединение около ясна и точна програма, около онези приоритети, които ще доведат до ускорено развитие на България. Търсим обединение около тези приоритети, нека всяка партия си предложи своите, да се постигне съгласие и едва тогава да се търси кой да изпълнява тези приоритети. Смятаме, че икономиката върви по инерция, държавата върви по инерция и може би мотивите за поисканата оставка на социалния министър от министър-председателя е признание от негова страна, че държавата е по инерция, с недостатъчно добро темпо. И няма как с това темпо да догоним европейските държави.
- Оставката на министър Петков изненада ли ви? Все пак председател на социалната парламентарна комисия е представител на ДПС – господин Хасан Адемов.
- Не би ме изненадала оставка на нито един министър, защото във всички сфери има застой, има инерционен момент и нищоправене с цел да мине мандата. Не се извършват реформи, а просто се изчаква да се изтърколи поредната година, а от това страда цялото общество и държавата.
- Склонни ли сте да обмисляте вот на недоверие за промяна на политиката в управлението?
- Това е част от инструментариума на всяка опозиционна партия – да поиска вот на недоверие. Знаете, че нашите народни представители са под необходимия брой за искане на вот на недоверие, но можем да проведем консултации, ако ръководството и парламентарната група решат да предприемат такива стъпки.
- Дали декларацията с призива към всички партии да се преборят с арогантността и цинизма на управлението няма да прерасне в консултации за вот на недоверие?
- Бъдещето ще покаже. Но тепърва предстоят най-малкото гласувания на нови министри, предвид подадената оставка. Така че всяко гласуване за избор на нов министър или оставката на стар е своеобразен вот на недоверие в съответната сфера.
- Тоест да наблюдаваме как ще гласуват народните представители от групата на ДПС, така ли? За оставката на министър Петков?
- Предстои следващата седмица разглеждане на бюджета на второ четене, заедно с бюджета на НОИ, на общественото осигуряване и на здравния бюджет. Така че ще станете свидетели на много интересни дебати и мисля, че всички тези въпроси ще бъдат засегнати в тези дебати.
- Господин Хамид, преди малко казахте „оставки на министри“, лапсус ли бе това или информация, за която вие все още премълчавате. Очаквате ли и други оставки?
- Всичко очаквам, защото виждам, че министър-председателят е констатирал забавянето и недостатъчния темп на работа в определени сфери. Мисля, че той ще го види и в други такива сфери.
- Господин Хамид, другата декларация, приета на Централния съвет на ДПС е с призив за конструктивен и надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието върху жени и деца. Това означава ли, че тя призовава за подкрепа за ратификацията на Истанбулската конвенция?
- Декларацията е насочена специално в защита на жените и децата от насилие, защото е провокирана от рязкото увеличение на подобни случаи в България и в цяла Европа. Нека ви припомня, миналата седмица в Париж над 50 хил. души протестираха в тази посока с искане да се направи нещо, за да се спре това насилие. Защото случаите всяка година се увеличават и политиците трябва да предприемат съответните и законодателни, и политически действия това насилие върху жени и деца да спре.
- Знаете, че има тълкувателно решение на Конституционния съд по Истанбулската конвенция. Вие как го коментирате, това не ви ли притеснява?
- Запознат съм с конституционното решение, но то засяга съвсем други теми, а не насилието върху жени и деца.
- Може ли другите теми да се отделят от Истанбулската конвенция, ако тя трябва да бъде ратифицирана?
- Декларацията ни третира тема, която е в Истанбулската конвенция, но по която могат да бъдат внасяни отделни законодателни промени и такива вече бяха внасяни през последните няколко години. Но явно санкциите и самите мерки не са достатъчно тежки, за да предизвикат намаление или спиране на това насилие.
- Какво очаквате от надпартийния диалог по тези теми? Какво смятате, че ще постигнете?
- Очакваме да се постигне съгласие по онези необходими мерки, които ще доведат до ограничаване на това насилие, както и мерки за подкрепа на тези жени и на тези деца, които са жертви на подобно насилие – да могат да бъдат пълноценно възстановени и заличени последствията от това насилие.
- На кои политически партии ще разчитате за такъв диалог?
- На всички политически партии. На всички системни политически партии. Разбира се не на онези, с които имаме тежък ценностен разлом.
- Ще предложите ли като основа за разговор законодателни промени, които да бъдат подкрепени и внесени?
- Да. Това е част от последствията на тази декларация – парламентарната група ще работи в тази посока.
- Да ни кажете конкретно повече по това или засега все още работите?
- Все още работим. Ще обсъдим някои мерки с други политически сили и тогава ще ги обявим.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай