Караянчева за "Стандарт": Да мислим повече за България

Винаги успявам да открадна време за дъщеря си и внучето, казва председателят на парламента

Караянчева за "Стандарт": Да мислим повече за България | StandartNews.com

9 000 души посетиха Народното събрание в неделния ден на отворени врати. За първи път от 1998 г, когато стартира инициативата, интересът е толкова голям. Още в 12 ч. над 2000 души вече бяха влезли в парламента.
Една от първите посетителки на Отворените врати по случай 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската Конституция, бе ексдепутатката Екатерина Михайлова, която представи свои студенти от Университета лично на шефката на парламента Цвета Караянчева. Политологът Антоний Гълъбов също представи свои студенти на г-жа Караянчева, с която ще координират усилията си за провеждане на мероприятия по повод приемането но Търновската конституция.

Единствените домакини на събитието бяха депутатите от ГЕРБ. Липсваха депутати от останалите 4 парламентарни групи.Г-жа Караянчева показа на посетителите експозицията по-случай Учредителното събрание. Показа им личните вещи на Петко Р. Славейков, както и оригиналът на Търновската конституция,който бе пазен от двама гвардейци. Те се сменяха на всеки час.

Първите гости - третокласници бяха въведени от Цвета Караянчева в пленарната зала, за да седнат на депутатските банки и на председателските места, за да ударят звънеца. Г-жа Караянчева прегръщаше децата и се снимаше с тях като им казваше: "Днес вие сте мои гости. Радвам се че има толкова много деца. Вие сте нашето бъдеще!" Любопитен факт, който тя съобщи на учениците е, че като стенограф в парламента е работил и поетът Димчо Дебелянов.

Ученичката от Кюстендил Диляна Георгиева сподели: "Залата е много красива. Всичко ми хареса! Много е вълнуващо!" А Калчо Георгиев добави: "Нека депутатите мислят повече за онези български граждани, които са извън България, да си ги върнат отново у нас." Особено голям бе интересът на по-възрастните посетители към автомата за кафе. Те се наредиха на дълга опашка зад него и се питаха един друг: "Колко струва депутатското кафе?" Отговорът бе: "А, добре са си те - едно кафе е само 40 стотинки".

В деня на Отворените врати председателят на парламента Цвета Караянчева отдели време и отговори на въпросите на "Стандарт":

- Г-жо Караянчева, има ли го днес духът на учредителите сред народните избранници?
- Не винаги, когато сме в динамична работна атмосфера. Но начинът, по който се отнасяме към миналото, е важно да остане за нашите наследници.
- След 140 години Учредително Народно събрание какво може да мобилизира нацията?
– Повече да мислим за България, повече да мислим за децата си, да мислим за онези наши съграждани, които избраха да живеят в България. Да мислим за всички онези, които са извън България. Мисълта за България трябва да ни обединява, ако сме наистина отговорни за бъдещето.
– Вашата молитва за България?
– Бог да пази България!
– Вие бяхте активен участник в изработването на закон за домашното насилие. Но пък Българската православна църква одобри шамара, особено когато „детето е ударено с любов, а не със злоба“. Вие одобрявате ли шамара или го приемате като акт на домашно насилие?
– Това,което направихме в парламента, с промените в Наказателния кодекс е показателен и силен удар срещу домашното насилие. Не искам да коментирам друго.
– Вие сте най-младата баба в парламента. Имате ли време за дъщеря Ви Калина и за внучето?
– Все по-рядко ги виждам. Но до 16 април ще бъде все така. Всичко ще се концентрира върху празненствата за Търновската Конституция. А  внучето го виждам. Винаги открадвам малко време за дъщеря ми и внучето.
– На какво научихте дъщеря си?
– Да бъде Човек. И да пази традиционните семейни ценности.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай