Гешев е достоен за прокурор № 1

Той има и моралната устойчивост, и воля да бъде един добър главен прокурор, казва проф. Огнян Герджиков

Гешев е достоен за прокурор № 1 | StandartNews.com
  • Той има и моралната устойчивост, и воля да бъде един добър главен прокурор, казва проф. Огнян Герджиков
  • Очаквам Радев да подпише указа
  • Концепцията на Гешев е много стройна и разумна
  • Панов нагази в блатото на политиката

Проф. Огнян Герджиков е дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", бивш председател на Народното събрание и премиер в служебното правителство на президента Румен Радев.

- Проф. Герджиков, станахме свидетели на безапелационна подкрепа от страна на ВСС към новоизбрания за главен прокурор. Има ли обаче, според Вас, достатъчно правни аргументи Иван Гешев да не бъде утвърден за главен прокурор?
- Ще кажа нещо, което много малко хора знаят за г-н Гешев. Първите години след промените през 89-та година, ми гласуваха доверие три години да преподавам във Висшата специална школа "Георги Димитров", в която допреди промените допускаха само партийни членове. Там, разбира се, както е нормално да се очаква, нивото беше доста, доста по-ниско. Следователно, там оценките, които пишех, бяха масово двойки, тройки и четворки. През цялото време, през тези три години съм писал пет шестици и едната беше на Иван Гешев. Това показва, че този човек има капацитета да усвои една трудна материя, каквато е правната материя. Това за мен е доста сериозен аргумент за неговите възможности. Така че от тази гледна точка, аз не съм притеснен. Тази безапелационна подкрепа, която той получи, освен от ВСС, но и това, че зад него застанаха единодушно прокурорите и следователите означава, че те го припознават като един достоен човек да оглави прокуратурата. Това за мен е много сериозен аргумент.
- За първи път сме свидетели на толкова откровено политическо вмешателство в процедурата по избор на един от "тримата първи" в съдебната система. Сега натискът се насочва срещу държавния глава. Как ще постъпи президентът в тази ситуация, как очаквате да аргументира подписване на указа или евентуален отказ?
- Не мога да гадая как ще постъпи държавният глава. Ще видим как ще постъпи. Той може да има някакви аргументи да не подпише указа, които аз няма как да знам, но моите очаквания са, че ще го подпише. Разбира се, не мога да съм категоричен в никакъв случай. Той има свои разбирания, по свои канали взима някакви сведения, данни, които аз не знам. Не мога да кажа нищо.
- Какво Ви направи впечатление в десетчасовото изслушване на Гешев? Има ли нещо, което намирате за проблемно във вижданията за развитието на прокуратурата на избрания за следващ "обвинител №1"?
- Трябва да си призная, че не съм следил това 10-часово изслушване. Знам крайния резултат. Струва ми се обаче, че концепцията на Гешев е много стройна и разумна. Разбира се, аз съм гледал по диагонал нещата, тъй като по начало прокуратурата е далеч от моите професионални интереси.
- Иван Гешев се обяви за подобряване на диалога между отделните институции в съдебната власт. Не е ли прекалено оптимистично това му очакване, на фона на антагонизма, който Лозан Панов демонстрира при изслушването?
- От доста време Лозан Панов се явява като контрапункт на останалите "големи" в съдебната система. Така че от тази гледна точка не се изненадвам много. За мен Панов нагази в блатото на политиката много повече, отколкото е в правилата на областта, в която трябва да са неговите функции. Така че той повече се изявява като политик, отколкото като магистрат.
- Как си обяснявате, че председателят на ВКС не зададе нито един въпрос от професионален характер, а се ограничи до три, които нямаха нищо общо с Концепцията на Гешев, а накрая изчете и политическа реч, с която се обяви против кандидата.
- Това е Лозан Панов! Това е достатъчно да се каже. Той е с такива разбирания, това е неговото верую. Той се счита за много повече политик – откъде и защо - няма да коментирам, но той просто е много различен от висш магистрат.
- Според Сотир Цацаров, през 2015-та година Лозан Панов не е избиран само във ВСС, но и в "две други сгради", кои са те, според Вас?
- Нека не гадаем – мога да имам някакви подозрения, но предпочитам да не ги споделям.
- Ще успее ли Гешев да даде нов заряд в борбата с корупцията по високите етажи на властта и дали в един момент няма да стане неудобен и за тези, които днес го подкрепят?
- Изключително трудна е ролята на главния прокурор, защото има сблъсък на интереси. Аз лично в много голяма степен вярвам на Иван Гешев и смятам, че има и моралната устойчивост, и воля да бъде един добър главен прокурор. Силно се надявам да не ме разочарова.
- В тази връзка, очаквате ли от страна на Иван Гешев да провежда диалог освен с останалите държавни институции и с академичната общност в работата си? Питам Ви, защото той даде заявка, че намира наказателния процес в България за формалистичен.
- Смятам, че той ще провежда диалог с академичната общност, защото чудесно осъзнава колко мощно нещо е правната наука. Особено, след като сме свидетели какво става в нашето Народно събрание, особено последните години. Един аматьорски подход, липса на задълбоченост, липса на същински професионализъм. Мен много ме боли, защото виждам как нещата се правят непрофесионално. Така че силно се надявам Иван Гешев в областта на наказателното право и наказателния процес да потърси опора в академичните знания.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай