БСП искаше далаверата "Белене" да стане необратима

БСП искаше далаверата "Белене" да стане необратима | StandartNews.com

Подписали са сделка за ядрени реактори, все едно са поръчали кафемашини или телевизори

Изумен съм от антиевропейските послания на Румен Радев, казва Андрей Ковачев

Андрей Ковачев е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. "Стандарт" го потърси за коментар по скандала с АЕЦ "Белене", президентската кампания и посланията към Европейския съюз, както и по бежанския проблем.

- Г-н Ковачев, има ли отзвук в Европа на това, което се случва у нас с казуса „Белене"?

- Имате предвид концлагера „Белене" или грабежът АЕЦ „Белене"? Българският комунизъм извърши две престъпления с това име.

- Имам предвид "далаверата на хилядолетието", както я нарече последният обвиняем по делото "Белене" - бившият министър Делян Добрев.

- Засега отзвук няма. Но със сигурност този казус е един от случаите в Европа, където има зависимости от други страни, които са довели до този резултат. Всеки непредубеден човек разбира, че вече десетилетие се говори от определени хора колко важно е да имаме втора атомна електроцентрала. И как това можело да стане с този руски проект. Но на практика резултатът е много загубени пари без да има нещо в полза на обществото, в полза на българската икономиката. Няма бизнес план, на който да му излизат сметките, а в същото време има хора, които още не са подведени под отговорност!

Но явно има селективност в подбора на обвиняемите. За мене това е една голяма въпросителна пред съдебната система от обществото, което иска справедливост. Общественият интерес означава да има яснота кой и какво е направил, какво е подписал, кой му е разпоредил да го подпише. Става въпрос за протокола от 2008 година, въз основа на който ние сме осъдени от Арбитражния съд в Женева. Как е могло някой директор на Националната енергийна компания да подпише договора без съгласието на правителството? Това не е поръчка за две кафе машини или два телезизора, става въпрос за поръчка на два атомни реактора! За всеки е ясно, че тук има огромен проблем. Аз разбирам политическия замисъл през 2008 година – правителството на Сергей Станишев и на неговите министри – да се направи проектът необратим и следващият кабинет да бъде поставен пред свършен факт.

- Тогавашният министър на икономиката Петър Димитров заяви пред „Стандарт", че виновни за проблема са сегашни кандидат-президенти. И че следващите са можели да прекратят проекта, но не са го направили. И затова сега плащаме.

- Това е вопиюща наглост. Те подписват чрез НЕК поръчка за два реактора, без договор, без цена, без бизнес план. На това му се казва: "След нас и потоп". Ти си го подписал, а после казваш: "Ама следващите защо не са го спрели!".

И при това Петър Димитров е обвиняем само за 77 милиона ? 1,3 милиарда е присъдата от Женева заради този лист хартия, протокол номер 5 от 2008 година! Тук става въпрос за много по-сериозни суми. Надявам се прокуратурата да работи в името на обществения интерес. И докрай да се разнищи далаверата „Белене". Защото резултатът от нея е плачевен за българския данъкоплатец, за България като държава. Комунистите и Държавна сигурност чрез хора като Георги Първанов ощетиха българската държава с милиарди. Толкова много пари потънаха в Белене за нищо. Това е престъпление.

- Как ще коментирате предизборната ситуация в страната. Роди се нова политическа лексика, изрази от кръчмата влязоха в употреба.

- Не коментирам простащината. Това, което ми прави впечатление обаче е абсолютно антиевропейското поведение на БСП, която е член на Партията на европейските социалисти.

Говоря за позицията на българските социалисти по отношение на миграцията, спрямо търговското споразумение с Канада, както и за санкциите срещу Русия и Крим. Румен Радев казва, че Крим бил украински, но там се веел руски флаг и бъдещето му зависело от народа. По тази логика всеки град и регион, където има етническо мнозинство, независимо в България или в Европа, могат да възникнат сериозни проблеми, ако не се спазва международното право и териториалната цялост на страната. И това го казва кандидат за президент на България! Президент, който смята, че всеки регион в една страна трябва сам да се самоопределя, да решава към коя държава може да принадлежи, пренебрегвайки европейското право и норми, и вътрешната конституционна уредба на държавата. Да не даваме примери какво би се случило в България, ако се приеме радевия призив.

- Мнозина вече го приемат буквално и питат какво би станало в Кърджалийско и Разградско, например?

- Точно така. Такава политика е безотговорна. Изобщо, безумно е да ни разделят на фили и фоби. Аз не знам в някои друга страна да има движение на русофилите например. Да уважаваш руската култура е едно, но да влагаш политика там където има интереси на България? не го разбирам.

- Според вас тази позиция на ген. Румен Радев спрямо Русия има ли връзка с официално обявената подкрепа на ДПС за Орешарски?

- ДПС винаги е искало да участва във властта. И никак не им е приятно, че вече два мандата на г-н Борисов те са извън централната власт. Така че явно търсят варианти да влязат в съглашателство с бившите комунисти. Аз се надявам, че българските граждани, независмо от какъв етнически произход са, много добре помнят до какво доведе политиката на БКП. Аз не правя разлика между БКП и БСП. И едните и другите празнуват Девети септември.

- Прави впечатление, че противно на прогнозите до момента никой не се заигра предизборно с бежанския проблем.

- Това е страшно сериозен проблем и не бива никакво преиграване и никакъв популизъм с него. Трябва национално отговорна политика. Ние сами с този глобален проблем няма как да се справим. България е външна граница на Европейския съюз, трябва национално отговорна политика, общо европейско решение и споделена отговорност. Както и повече средства от Европа за това, че ние пазим тази граница. И, разбира се, споразумения със страните, откъдето идват тези хора – не само с Турция, но и с Афганистан, Пакистан, Мароко, Либия.

Европейският сююз трябва да работи и за създаването на сигурни центрове за вътрешните мигранти. Но има желание в отделни страни в Европа и в някои наши политици да се експлоатира темата популистки. А това не трябва да се допуска. Подобно поведение е безотговорно и насажда страх в хората. Иначе безспорно службите трябва да работят на високи обороти, защото всякакъв опит за тероризъм или посегателства тябва да бъде предотвратяван навреме. Трябва да има сътрудничество между разузнавателните служби на Европейския съюз и нашите партньори, включително с Турция и с турските служби за елиминиране на потенциалната опасност от тероризъм.

- Казахте антиевропейски послания от страна на БСП, какво по-конкретно имате предвид?

- Заиграването с антиевропейски послания е не само опасно, но и лицемерно. Защото то противоречи с политическите клубове, където принадлежи БСП. Аз вчера говорих с г-н Мартин Шулц, председателят на европейския парламент. Той е радетел на подписването на търговското споразумение с Канада. А в България хората, които членуват в партията на европейските социалисти, смятат че това е национално предателство. За какво говорим?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай