БСП губи от бойкота на  парламента, улицата не иска революция 

Очаквам кибератаки на изборите, казва политическият психолог проф. Антоанета Христова

БСП губи от бойкота на  парламента, улицата не иска революция  | StandartNews.com

- Проф. Христова, редица държави въвеждат мерки, с които се подготвят за очакваната нова финансовата криза. САЩ направиха план за стимулиране на родното производство.Унгария въвежда данъчни облекчения за многодетни майки. Гърция подпомага пенсионерите. Турция маха ДДС за книги. Как си обяснявате, че на този фон България се занимава с шпионски скандали?

- Инженерите на скандалите нямат интерес от това да се насочва вниманието към важните неща в политиката на държавата. Едни имат интерес от това да са повече видими чрез скандала, говоря за опозицията. Въпросът е да не се мине мярата. А има много моменти, в които опозицията минава мярата. Други хора,които имат интерес, са свързани с олигарсите, които влязоха в „окото на бурята“ в последните година-две. Те са привидно „спокойни“, но всичко това, което се случва около тях не влияе добре на бизнеса им. Има и интереси отвън да се дисбалансира политическата ситуация в страната. Така че интереси, колкото искате...

- БСП напусна парламента. Вашият коментар? 

- Има два сценария. Единият е БСП остава извън парламента. И ако има революционна ситуация, хората да излязат на улицата и да подкрепят идеята на БСП за предсрочни парламентарни избори. Такава картина обаче в момента не се очертава. Вторият сценарий е БСП остава извън парламента и постепенно научаваме, че държавата може да се управлява и без БСП. Тоест доста рисково е поведението на Корнелия Нинова. Тя използва стари тактики. И ГЕРБ, и СДС, и И "Атака", са излизали от парламента. И са постигали определени успехи. Но винаги една политическа сила предприема такова действие, когато има терен за това. И следва определено действие, което е свързано с масово недоволство, с масова реакция. И тъй като в момента смятам че такава няма, вариантът БСП да загуби е по-вероятен. В момента парламентът работи без тях.

- Очаквате ли предсрочни избори?

- Не. Единствено ако патриотите направят необмислен, емоционален ход, може да има предсрочни парламентарни избори. Но, аз не смятам че те ще направят рисково действие.

- Кой е големият губещ и големият печеливш в скандалите с преференциите?

- Печеливши щяхме да бъдем всички българи от това че се вдига прагът на преференцията. Защото мошеничествата, които се случваха по времето на ниските преференции щяха да спрат. И щяхме да осъзнаем, че наистина гражданите могат да имат воля, когато харесат някой и  гласуват реално за него, да получат по-качествен резултат. А не да се смеем на случайния подбор с повторяемите цифри, или да се възмущаваме на купените депутатски места. Дебатът с преференциите не се случи. Загубиха и политици, загубиха и граждани от това, че върнахме дебата назад. Победи популизмът. Ние именно по този начин, с ниските преференции сме избрали настоящия парламент. И не сме доволни. 

- Очаквате ли нови политически играчи на евроизборите? А на местния вот ?

- Засега не виждам нови политически играчи. Това, че ще има нови политически играчи, го говорим от две години.

- Колко процента от хората очаквате да отидат до урните на евроизборите?

- Само твърдите избиратели на партиите.

- Кои европейски теми ще се дискутират в българското общество по време на евроизборите?

- Актуалната европейска тема са различните стандарти и  различните скорости за отделните държави членки на ЕС. Това е темата, която може да привлече интереса на българските избиратели. Никакви други теми, свързани с Европа, не ни вълнуват и засягат достатъчно. И не влизат в дома на избирателя.

- Очаква се партиите на новите националисти да станат втора политическа сила в Европа. Очаква се ЕНП да загуби 38 места, а ПЕС-56. Какво ще загуби Европа от успеха на националистическите партии?

- Може би Европа ще спечели. Ще осъзнае, че има проблем, свързан с липсата на  достатъчен баланс и справедливост, с участието на различните национални държави в нея. И че Европа не успява до момента да управлява тази сложна система от традиционни и стари европейски държави. Ако националистите увеличат своето присъствие в Европейския парламент, то може кризата да се превърне в решение.

- Очаквате ли кибератаки по време на изборите?

- Да, ние сме постоянно подложени на такива атаки. Имаме фейк медии и фейкновини. Има специализирани центрове, които работят, за да ги създават. Фактически ние живеем в дезинформирано общество, а не в информирано. 

- Кой ще влезе в Европарламента?

- Ще влязат ГЕРБ,БСП,ДПС.

- СДС?

- Не знам, зависи, в какъв формат ще се явят десните. Нека оставим една голяма въпросителна за СДС.

- Как оценявате настроенията за Евроизборите? Какви са нагласите?

- Хората живеят в различни светове. Които почти не се припокриват. Има хора, които са доволни от постижения в управлението и в същото време виждат много грешки, но не виждат никаква алтернатива, и не вярват в никоя от останалите партии. Има хора, свързани с опозиционните партии в парламента и извън него, които възприемат света като „черен, мрачен, невъзможен“ в момента. Според тях в България всичко е лошо. И всички трябва да излязат на революция. Но се вижда, че не им стига енергията. Има и трети хора, които не могат да разберат какво става. На фона на тази картина много трудно се правят избори, много трудно се формулират смислени послания. Защото "нажежаването", което създават опозиционните партии е до „червено“. Но въпросът е дали, когато се приближиш до него топли и дава енергия.

 - Пред фондация „Аденауер“ Бойко Борисов каза „Държавна сигурност не си е отишла. Напротив - сега са на власт децата и внуците на ДС". Вашият коментар?

- Абсолютно е прав. Навсякъде виждаме хора, които са се издигнали по стълбицата „по друг начин“. Когато им се видят биографиите на много голяма част от тях личи, че са свързани с властимащите преди 1989 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай