Божидар Пампулов: Участие на Григор в София щеше да е полезно

Божидар Пампулов: Участие на Григор в София щеше да е полезно  | StandartNews.com

Божидар Пампулов даде интервю пред организаторите на Garanti Koza Sofia Open, в което изрази съжаление, че Григор Димитров не е взел участие в надпреварата в София, тъй като това "можеше да е полезно за българския тенис".

Пумпалов е роден на 29 април 1949 година в Пловдив. Многократен шампион на България в различни възрасти. Изиграл е 35 мача за Купа „Дейвис", а след това е бил и капитан на националния отбор. През 1975 г. заедно със своя брат близнак Матей печелят сребърен медал на двойки от Европейското първенство във Виена. В момента Божидар живее в Австрия. Той е гост на Garanti Koza Sofia Open.

Г-н Пампулов, вие сте първият български тенисист, който проби в турнир на АТР, като стигнахте до четвъртфиналите в София през 1981 година. Какво си спомняте от тогава?

Първо, състезанието беше в друга зала – „Христо Ботев". За първи път идвам в „Арена Армеец София" и направо онемях. Толкова е красива и модерна. Сигурно е мечта за всеки да играе в нея. Но в онези времена „Христо Ботев" беше най-голямата зала и затова турнирът от „Волво Гран при" се проведе там.

Може ли да се сравни нивото на Garanti Koza Sofia Open с Гран при турнира?

Тенисът, който се играе сега е много различен. Нашата генерация – Любен Генов, брат ми Матей и аз започнахме да разбиваме леда, който толкова дълги години беше сковал българския тенис. Турнирите през 80-те години в София бяха от най-високата категория на АТР. През 1981 година победих в първия кръг французина Айе, който играеше в отбора за Купа „Дейвис". Помня, че той беше изненадан, че загуби от мен, един българин, по онова време малко известен в световния тенис, при това в два сета. После се наложих и над поставения Дю Паские от Швейцария и така стигнах до четвъртфиналите. Радвам се, че малко допринесох да се стигне до сегашното ниво на българския тенис.

Имаше ли голям интерес към тениса тогава?

Нашият спорт не беше олимпийски по онова време и съответно беше дискриминиран от БСФС. Но въпреки това тенисът беше любим спорт на хората.

Какво мислите за турнира в София?

Нивото на състезателите сега е толкова изравнено, като оставим първите четири, всеки един може да победи всекиго. Познавам добре австрийските състезатели. За съжаление от тях само Филип Освалд продължава на двойки.

Как оценявате българското представяне?

Това момче от Пловдив – Кузманов, игра много добре. Пожелавам му много успехи в бъдеще! Мисля, че този турнир можеше да бъде много по-полезен за българския тенис, ако Григор Димитров беше взел участие. Ще дам пример с Роджър Федерер и турнира в родния му Базел. Всяка година той уважава това състезание. Заради него вдигнаха категорията на турнира от „АТР 250" на „АТР 500". В Швейцария участват най-големите – Джокович, Надал и т. н. Същото можеше да стане и в България. Григор тренира с най-големите и ако беше дошъл, щяха да го последват и други имена. Трибуните щяха да са пълни. Затова Димитров е длъжник в това отношение на българския тенис. Много ми се иска догодина той да дойде в София. Григор има добро сърце, хората много го обичат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай