Борисов вдигна и купата на шампионите (ОБЗОР)

Борисов вдигна и купата на шампионите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дама от Банкя се оказа кадем за премиера на корта

Бойко посвети успеха на националите по тенис

Премиерът Бойко Борисов прибави към колекцията си от трофеи и купата от първия турнир на шампионите за тенисисти непрофесионалисти, организиран от агенция "ПИК". В тандем с Катина Симеонова двамата победиха с 9:6 в големия финал шампионите от "ПИК Мастърс" Ботьо Пеев и Венци Тодоров. Последните си извоюваха правото да играят срещу премиера, след като надвиха преди това посланика на Китай Н.Пр. Уей Дзинхуа и Мартин Захариев. Ексдепутатът и издател спечели тази година 12-ото издание на турнира "Лидерите" на в. "Стандарт" в двойка с Христо Христов, който не успя да участва във днешния финален турнир. Той обаче бе достойно заменен от китайския посланик, който бе придружен от солидна агитка. Още от сутринта главната трибуна на централния корт в Българския национален тенис център в Борисовата градина започна да се пълни. Двубоят Захариев/Уей Дзинхуа - Пеев/Тодоров завърши 1:6, но бе много оспорван и

зарадва публиката с немалко ефектни отигравания

Кулминацията на състезанието обаче тепърва предстоеше. Малко преди края на първия мач на кортовете дойде и Бойко Борисов. Разтежение отказа от участие неговия партньор Любо Пенев, с когото спечелиха "Асикс Мастърс". Премиерът типично в свой стил направи изненадващ ход като покани за финалния мач шампионката по плажен тенис Катина Симеонова. Левичарката, която е землячка на Борисов от Банкя, напълно оправда доверието. Финалът спокойно може да бъде обявен за прелюдия към битката за титлата на US Open късно снощи между Новак Джокович и Роджер Федерер. Отличните отигравания и от двете двойки караха многобройната публика да не пести аплодисменти. При 7:6 за Борисов/Симеонова се прокрадна мисълта, че мачът ще завърши с тайбрек. Минути по-късно обаче тандемът на премиера

не позволи изненада, като дори взе последния гейм на 0

Както подобава на голям турнир, и този завърши със стилна церемония.
Главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова и собственикът на "ПИК" Недялко Недялков поздравиха победителите и техните достойни съперници, след което трите тандема бяха наградени с купи и кошници с лакомства.
Борисов получи трофея си от г-жа Бозукова, а главният редактор на "ПИК" Ивайло Крачунов награди неговата партньорка Катина Симеонова.

Приятната изненада за участниците и публиката бе появата на националния отбор по тенис, който се готви за мача срещу Унгария от неофициалното световно първенство за купа "Дейвис".
Борисов прегърна всеки един от родните асове.

"Посвещавам победата си на отбора за купа "Дейвис" - дано и те да бият в петък, събота и неделя", заяви премиерът. И се обърна към феновете на тениса: "Колкото повече хора дойдат да ги подкрепят - толкова по-добре".

Всеки печели, когато разчита на жените

Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт"

Поздравления за големите шампиони днес. Тяхната задача бе много трудна, защото както в политиката, така и в тениса е трудно да спечелиш първото място, а още по-трудно е да го направиш още веднъж. Днешният финал е конкретно доказателство, че г-н Бойко Борисов разчита на жените не само в политиката, а и в спорта. Макар да не стигнаха до последния мач, искам да поздравя победителите в турнира на "Стандарт" -"Лидерите" Мартин Захариев и Н. П. посланика на Китай в България Уей Дзинхуа, които се представиха достойно и направиха турнира международен. Комплименти за силното представяне на финалистите Ботьо Пеев и Венци Тодоров, които са шампиони в "ПИК Мастърс". Специални благодарности на Българска федерация тенис за помощта при организирането на този турнир. На финала на турнира "Лидерите" обявихме, че тази година кампанията "Спортните чудеса на България" ще бъде посветена на младите таланти в родния спорт. Оттогава досега някои от младите ни шампиони записаха впечатляващи успехи. Баскетболният талант Александър Везенков облече екипа на гранда "Барселона". Боксьорът Даниел Асенов стана на 18 години европейски шампион за мъже. Тенисистът Адриан Андреев взе злато от олимпийския фестивал в Тбилиси, където новата ни звезда в леката атлетика Лиляна Георгиева стана вицешампион.

Понеже много от номинираните спортни таланти са още в ученическа възраст, избрахме 15 септември за старт на гласуването за кампанията "Младите шампиони".

Спортът ражда приятелство

Недялко Недялков, собственик на агенция ПИК

Радвам се, че успяхме да направим за първи път в историята такъв супер финал. Това легитимира тениса като втория спорт в България след футбола. Случващото се днес бе една чудесна прелюдия към предстоящите срещи за купа "Дейвис". Държавата чрез премиера Бойко Борисов показа, че помагайки за изграждането на този Национален тенис център, полага грижи за спорта. Важното също така е, че с личен пример и посланици, и политици, и журналисти показваме на хората, че трябва да спортуват и да се движат. Атмосферата на приятелство, която цареше на кортовете днес, също показа, че усилията да направим този голям финал са си заслужавали.

Спортът помага на всеки държавник

Н.Пр. Уей Дзинхуа, посланик на Китай

Българският спорт, включително и тенисът, играе много активна роля за задълбочаване на отношенията между Китай и България. Спортът помага на хората да се зареждат с повече енергия, както и да работят в екип.
Много ми е приятно, че г-н премиерът Бойко Борисов също участва в турнира. От една страна, това показва, че той обръща голямо внимание на развитието на спорта. От друга страна, проличава обичта на българския народ към спортуването.
Българският премиер показа, че може да се справя с много предизвикателства. Една от причините вероятно е, че редовно спортува.
Днес България има растеж в икономиката и е политически стабилна. .
Бих искал също да благодаря на в. "Стандарт", с когото се надявам да продължим нашето сътрудничество. Ние винаги сме смятали, че журналистите са крале без корона. В "Стандарт" бяха публикувани доста статии за двустранните ни отношения. Това е начинът повече хора да бъдат информирани за успешното развитие на връзките между Китай и България.

Записа Любомир Михайлов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай