България да произвежда части за въздушната отбрана на ЕС

Можем да сме ключов партньор в първия военен проект на Евросъюза

България да произвежда части за въздушната отбрана на ЕС | StandartNews.com
  • Можем да сме ключов партньор в първия военен проект на Евросъюза
  • Милиардите за F-16 да отидат за рязко повишаване на жизнения стандарт, настоява зам.-председателят на парламента и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки

- Г-н Марешки, отново излязохте с нестандартна визионерска идея – България да е сред първите държави, които ще се включат в първия военен проект на ЕС? Защо?
- Както знаете на 7 февруари т.г. Германия и Франция подписаха исторически договор на стойност 65 милиона евро за създаване на нови бойни самолети. Това ще бъде цялостна въздушно-отбранителна система от най-ново поколение. Целта е държавите-членки на ЕС да не са зависими от американската военна техника. По всичко личи, че това е първата стъпка към общоевропейска отбранителна платформа. Смятам, че този факт ще промени не само армиите в Европа, но и съществуването на НАТО – пакт, който от години се нуждае от промяна. Дори американският президент Тръмп допусна, че САЩ може да излезе от Атлантическия договор.
Още една новина от изминалата седмица прави силно впечатление - за да се стигне до това френско-германско споразумение, правителството в Берлин се отказа да купува нови американски изтребители.
Германската министърка на отбраната заяви, че проектът е отворен за всички страни-членки на ЕС. От Мадрид дойде новината, че до месеци и Испания ще се присъедини. Международни експерти определиха случващото се като най-големия индустриален и политически проект в Европа.
- Къде виждате България във всичко това?
- Ние смятаме, че България трябва да е сред първите, които  се включват в проекта. След няколко години той ще обхване всички държави-членки. Нека този път не сме на опашката.
- Какво конкретно предлага парламентарната група „ВОЛЯ-Българските Родолюбци”?
- ПГ „ВОЛЯ- Българските Родолюбци“ предлага следния план: Ще настояваме парламентът да даде мандат на правителството, чрез външния и военния министър, да се събере повече информация за този проект и процедурата за включване на държавите–членки на ЕС в него. Предстои да включим такава точка в дневния ред на Народното събрание.
Като втора стъпка смятаме, че е необходимо да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност при президента, на който посочените министри да докладват по темата и да бъде обсъдена процедурата по включване в проекта и ползите за България. Да се обсъди възможността България да предложи своя капацитет за производството на бъдещите бойни самолети и дронове - ние имаме богат опит във военната промишленост, който в случая може да ни изведе на съвсем други позиции в ЕС. Това ще ни направи ключов партньор в проекта. Вече поканих на среща посланиците на Германия и Франция, за да получа от тях повече информация за проекта.
Събитията в Европа ни дават уникален шанс, затова не трябва да пропускаме възможността да сме част от тях. Ние от „ВОЛЯ-Българските Родолюбци смятаме, че участието ни в този проект на бъдещето е правилният ход в момента. Това е стратегическа и патриотична политика, защото двойно защитаваме интереса на страната – веднъж с осигуряване на поръчки, втори път – с участие в най-важния военен проект към момента в ЕС.  Ранното включване с конкретни ангажименти ще ни позволи да преговаряме за цената от съвсем друга позиция.
- Какво тогава ще се случи със закупуването на бойните самолети F-16?
- Смятаме, че трябва да се прекрати процедурата по закупуването на американските F-16. Няма никаква логика сега да похарчим милиарди за ненужна техника, вместо да ги инвестираме в образование, здравеопазване, справяне с демографската криза и др. ключови за оцеляването на България политики. След няколко години, когато всички ще говорят и действат за обща европейска отбрана, ще трябва да купуваме и европейските самолети. Какво излиза - че сега натоварваме за следващите 20 години и децата, и внуците ни да плащат на американците, а след това пак ще стоварим такъв дълг и на следващите поколения. За всички е ясно, че този разход в момента е непосилен за бедна България.
Настояваме предвидените милиарди за F-16 да бъдат оползотворени за рязко повишаване на жизнения стандарт за всеки българин, а междувременно да бъдем активни участници в проекта на бъдещето, иницииран от Франция и Германия. Когато всеки наш сънародник да започне да печели добре, да живее нормално, да получава достойна пенсия, когато икономиката е в осезаем възход, тогава няма да има проблем да предвидим и разходи за модерна военна техника. Но дотогава имаме друга работа за вършене и тя е да поставим на първо място хората! Самолетите – после. Това е единствената в момента далновидна управленска позиция!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай