"Албена" направи медийния US Open

"Албена" направи медийния US Open | StandartNews.com

България с 11 медала и второ място в отборното на 37-то Световно първенство по тенис за журналисти

В седмицата на финалите на US Open в САЩ представители на над 50 медии от различни националности също мериха сили в 37-то Световно първенство по тенис за журналисти в черноморския курорт "Албена", който тази година отбелязва 45-годишния си юбилей. За журналистите тенисисти, за които този спорт е хоби и страст, турнирът на отличния тенис комплекс в "Албена" бе не по-малка емоция от гледането на мачовете във "Флашинг медоу" в Ню Йорк. За българския отбор тази прекрасна емоция бе овенчана и с радостта на успехите.

В "Албена" България постигна най-големия си успех, откакто страната ни участва в първенствата на Международната асоциация на тенисистите журналисти (AITJ). Нашите колеги спечелиха три шампионски и три вицешампионски титли, както и бронзови медали и други отличия. Общо 11 медала и второ място в отборното класиране след тима на Словакия. Три златни, четири сребърни и четири бронзови медала в отделните възрастови групи спечелиха българските представители в световния шампионат.

Двукратен шампион при мъжете стана известният телевизионен коментатор Тодор Попов (65). Той триумфира сингъл и на двойки. Първенец на планетата стана и председателя на ТК "Журналист" Георги Дончев (45). Две сребърни отличия спечели Десислава Кулелиева. Тя е номер 2 на сингъл и на двойки с Йоана Андреева. Бронзови медали взе двойката Христина Балинска и Ирина Цонева, както и Тихомир Тинчев и Любомир Михайлов. "Това са сериозни успехи! Те се дължат на традициите и постоянството на тенис клуб "Журналист". Всяка година организираме национални първенства за колегите от българските медии, турнира "Медиамастерс" за най-добрите състезатели и други тенис събития по различни поводи. Затова все повече колеги започват да практикуват този спорт, а това ни дава възможност да формираме силен национален отбор за световните първенства." Така коментира за "Стандарт" резултатите от първенството председателят на клуба Георги Дончев, който бе и двигателят в организацията на "Албена 2014".

След раждането на първото световно първенство за журналисти във Венеция през 1978-а, хубавата традиция се поддържа всяка година. Сега България бе домакин за трети път. Голяма заслуга има курортът "Албена", който след първото българско домакинство през 2003-а, сега за втори път гостоприемно прие журналистите тенисисти в хотел "Санди бийч" и им предостави отличния тенис комплекс. Между "Албена 2003" и "Албена 2014" през 2009-а в курорта "Свети Константин" представители на медиите от над 20 страни мериха сили за призовите места.

На официална церемония във Вариете театър "Албена" при раздаването на наградите домакините получиха специален приз за приноса към развитието на журналистическия тенис. Участници в "Албена 2003" напомниха, че и тогава оценката на AITJ за домакините е била "отличен". В словото си президентът на AITJ Боян Будя подчерта, че въпреки икономическите трудности и сложната ситуация, "Албена 2014" е прекрасен турнир. Будя, който е главен редактор на най-влиятелния в Словения вестник "Словенска новице", благодари на организаторите и на спонсорите.

За успеха на шампионата допринесоха и ПОК "ДСК- Родина", "Ел Би Булгарикум", Fibank и Мастеркарт, Софарма, М-тел, Баболат, хотел Интернационал, мол Варна, Авен, Арбу, Минерални води "Банкя", продуктите на Вини Сливен и перфектните топки топки "Head".

Участниците в 37-ото световно първенство по тенис за журналисти и някои от гостите се пробваха и в други спортове. Състезаваха се на боулинг в "Мол Варна", плонжираха или затъваха в пясъка в демонстративния турнир по плажен тенис. Станаха първите журналисти, получили сертификат за участие в турнир по плажен голф. Разнообразната съпътстваща програма освен във Варна, ги отведе и в красивата ботаническа градина на двореца в Балчик, както и в обновения хотел Интернационал на Златни пясъци.

"Звезди" сред ветераните на журналистическия тенис бяха спортните журналисти Владимир Аницинов (Македония) и Анджей Карчевски (Полша)."Албена 2014" бе за Владимир 21-ри пореден турнир, а Анджей е участвал в 35 от общо 37 турнира, като е спечелил повече от 20 медала в тях.

"В "Албена" атмосферата бе не просто колегиална, а приятелска и сърдечна. Нямаше спорове и препирни на корта, въпреки много оспорваните двубои. На първенството в "Албена" се говореше на един език - на тениса и приятелството", изказа задоволството си медалистът Борислав Костурков, който за девети път участва в световен шампионат по тенис.
Щафетата за шампионата за идната година пое Черна гора. Оливера Доклестич увери журналистите тенисисти, че със сигурност ще останат доволни от срещата в адриатическия черногорски курорт Улцин до границата с Албания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай