44% искат нова дясна партия

Индулгенциите не стигат за партньорство в политиката

44% искат нова дясна партия | StandartNews.com

- Г-жо Бойчева, Движение "България на гражданите" канят СДС и БЗНС да се присъединят към Реформаторския блок, ще ги приемете ли?
- Това, че някои от партиите в блока са имали различни политики в миналото, не означава, че не можем да ги сближим вбъдеще. Това е повод да се проведе дебатът, за който отдавна настояваме - относно структурирането, общите ни политически оценки, принципи и ценности. "Синьо единство" изпрати 8 въпроса към партньорите от Реформаторския блок и се надяваме, че отговорите им ще спомогнат за този процес.
- В Реформаторския блок има партии, които са разположени почти от единия до другия край на линията ляво-център-дясно, това не е ли проблем за избирателите на всяка една от тях?
- В момента Реформаторският блок има за цел да подпомогне усилията на демократично мислещите хора да свалят кабинета Орешарски и да установят работеща демокрация. Тази цел имат както десни, така и леви хора. Но когато блокът премине на следващия етап от развитието си - да се превърне в реална алтернатива и да предложи управленска програма, е много важно да има ясен политически профил. "Синьо единство" разполага със социологическо изследване, направено от "Алфа Рисърч", което ни показва, че избирателите очакват това да е дясно обединение. Интересен е фактът, че посочени като десни от потенциалните ни избиратели в най-голяма степен са "Синьо единство" /75%/, СДС /90%/ и ДСБ /88%/. А в най-малка степен - Зелените /40%/, ДБГ /35%/ и Народна партия "Свобода и достойнство" /25%/. За да не позволим у избирателите да има усещане, че едни малки десни партии, загубили наскоро доверието на избиратели, сега си правят спасителен пояс на гърба на протестиращите, трябва да предложим смел и вдъхновяващ политически проект. "Синьо единство" настоява това да е нова единна партия. 29% от десните избиратели смятат, че обединението трябва да е сливане на съществуващи десни партии. 26% подкрепят коалиция от съществуващи партии, но 44% очакват разпускане на всички десни партии и създаване на нова.
- Създаването на нов политически субект обаче зависи и от останалите партии в блока, сондирали ли сте мнението им?
- Ние сме съгласни, че трябва да се разширява доверието много извън омаломощените ни партийни структури. Затова "Синьо единство" предлага създаването на нова структура на дясното обединение, която да работи по нов начин. Излъчването на общо ръководство на реформаторското единство подкрепят 70% от избирателите.
- Преди няколко дни Радан Кънев спомена, че вратата на Реформаторския блок за БСП е зазидана, но за ГЕРБ - не. Има ли място за ГЕРБ сред вас?
- В изследването ни са тествани както нагласите на десните избиратели, сред които са и избирателите на ГЕРБ, така и реформаторският потенциал. Интересното е, че в двете групи почти няма различия по основни десни политики като проекта АЕЦ "Белене", забраната за тютютнопушене на закрити места, мораториума за проучване на шистов газ, застрояването в планинските и морските курорти, осветляване собствеността на медиите и т.н. Сред избирателите на ГЕРБ склонността за сътрудничество с едно реформаторско обединение е по-висока, отколкото при нас. Това е нормално при положение, че ГЕРБ бяха тези, които зададоха тона на остро конфронтиране със Синята коалиция през 2009 г., когато избраха да управляват с подкрепата на националистическата антиевропейска партия "Атака", вместо да формират стабилно мнозинство със Синята коалиция. Нашето условие за диалог с ГЕРБ е връщане на доверието. Бойко Борисов трябва да си даде сметка, че политическото партньорство не е индулгенции в политически централи, не е ядене на кайсии по дворовете, нито гледане на мач в кухнята на Европейския съвет. То се измерва чрез конкретни ангажименти в изпълнение на общи цели.
- Как се възприема фигурата на Бойко Борисов във вашето изследване?
- Изключително спорно. Тези, които се определят като десни избиратели, имат традиционно висок процент на доверие - Кристалина Георгиева /71 %/ и Росен Плевнелиев /64%/. Бойко Борисов е с 43% доверие, Надежда Нейнски- с 21%, Мартин Димитров и Меглена Кунева - с по 19% доверие. Младите лидери имат все още слаба популярност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай