Сряда,

2013-а сложи край на месианството

От: Failed to load user -
2614
2013-а сложи край на месианството
A
A
A

Илхан Кючюк, лидер на младежкото ДПС

- Как оценявате политическата година накратко? Какво очаквате от следващата?

- Може би е най-лесно да се каже, че 2013 г. е годината на политическата криза, на протестите. Но ние смятаме, че това е годината на болезнените усилия за нормализирането на политическия процес. Година, която е белязана с края на месианството в българската политика. Въпреки небивалия обществен натиск, под който работи, правителството на Пламен Орешарски успя да направи няколко много важни неща. Освободи бизнеса от страха и партийния ботуш на ГЕРБ. Накара хората да повярват в държавата и институциите. Силните ни очаквания през следващата 2014 г. са свързани с подобряване на жизнения стандарт на българските граждани, категорични приоритети в борбата с младежката безработица.

- Започна ли подготовката за евроизборите? Очаква ли се кадри от младежкото ДПС да се появят на избираеми места в евролистите?

- Младежите на ДПС винаги са били най-активната част по време на избори. Но това е едната страна. Ние освен обект сме и субект на политиката. Над тридесет процента от общинските съветници са на младежка възраст. Освен солидното присъствие в местната власт имаме и професионално, експертно бих казал, присъствие и в законодателната и изпълнителната власт. И на тези избори няма да направят изключение две неща. Първото е активното ни поведение и второто е адекватност на посланията ни. Въпросът с листите е от компетенциите на ЦС на ДПС. Това е форумът, на който се приемат правилата за номинации и се утвърждават листите. Там, без да гадая, ще попаднат отговорни младежи.

- По какъв друг начин вие и организацията подпомагате законодателната и изпълнителната власт? Какво се промени, след като станахте председател на младежкото ДПС? В каква насока ще върви формацията?

- На първо място успях да продължа добрите практики на предшествениците си. С колегите от централното ръководство и областните ръководства работихме активно за повишаване на диалога с всеки един член и симпатизант на ДПС. Ще продължавам да настоявам за шанс на всеки един млад човек. Вярвам, че човек трябва да има възможност да реализира собствения си потенциал независимо от своите етнически религиозни и културни различия. Това е и посланието на днешния ден. Организацията е отворена за нови хора и идеи.

- Кои са проблемите на младежкото ДПС, които остават нерешени?

- Да се заблуждаваме, че няма проскърцвания е повече от нелепо. Всекидневно общувам с младежите и съм попадал на различни казуси. Сигурно има някои нерешени проблеми, но нали за това са и проблемите, за да им се търсят решения. Голяма част от тегобите на младите хора на ДПС са и грижи на всички млади хора в страната. Това са безработица, социално включване, загуба на интерес и т.н. Ще продължаваме не само да ги маркираме, но и да предлагаме адекватни решения. Това е нашето разбиране за участие. Тези дни мой приятел сподели, че младите хора у нас са поставени в изключително недружелюбна среда. Готов съм да се съглася с него. Въпреки това оставам верен на принципа на германските футболни отбори. Мач се играе дo последния съдийски сигнал.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички