1,65 млн. евро за краля Надал

1,65 млн. евро за краля Надал | StandartNews.com

Рафа бил пред отказване във финала на "Ролан Гарос"

1,65 млн. евро от наградния фонд на "Ролан Гарос" ще прибере краля на клея Рафаел Надал. Испанецът спечели 9-а титла в Париж, след като победи Новак Джокович с 3:6, 7:5, 6:2, 6:4 на финала. Така той вече има близо 6 млн. евро само от тенис. Ноле ще се задоволи със "скромните" 820 000 евро.

Близо 4-часовата битка на корта във френската столица дотолкова изцедила Надал, че той бил на прага да се откаже. Това разкри неговият чичо и треньор Тони Надал. "В края на четвъртия сет Рафа получи схващания по цялото тяло и се стигна до момент, в който почти не можеше да продължи. Знаехме, че ако не спечели четвъртия, щеше да загуби петия, защото Новак бе по-силен от него физически. В края на мача, когато Рафа дойде при мен на трибуните, ми каза, че трябва да посети лекар, тъй като е много, много изтощен", обясни Тони Надал.

Самият Рафа потвърди: "Времето беше тежко. Комбинацията от две седмици студ и драстичната промяна в последните два дни повлия на физическото ни представяне и след сет и половина игра вече бяхме изморени. За мен бе много важно да спечеля втората част. Ако не бях успял, не знам дали щях да имам този трофей до мен".

На пресконференцията номер 1 в света беше попитан дали турнирът не трябва да бъде прекръстен на "Надал Гарос" заради тоталната му доминация в Париж. "Не, и така името си е много хубаво, няма нужда да променяме нищо", отговори с усмивка той.

"Ти си велик шампион,Рафа Надал. Поздравления за номер 14", написа великият Пийт Сампрас в профила си във "Фейсбук". Двамата вече имат еднакъв брой трофей от Големия шлем. Лидер по този показател е Роджър Федерер със 17.
Въпреки поражението Джокович скъси разликата с лидера в ранглистата Надал от 650 на само 170 точки, след като миналата година Рафа отново спечели, докато Новак отпадна на полуфинал. На "Уимбълдън" обаче испанецът няма да защитава точки, защото не участва в надпреварата преди 12 месеца, което му гарантира първото място още поне два месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай