Знаците на Борисов и Медведев

Доброжелатели е у нас, и в Русия, прибързано омаловажиха срещата на двамата премиери в Туркменистан

Знаците на Борисов и Медведев | StandartNews.com
  • Доброжелатели е у нас, и в Русия, прибързано омаловажиха срещата на двамата премиери в Туркменистан

Българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев се срещнаха на 12 август в Туркменистан и разговаряха на четири очи по време на първия Каспийски икономически форум, в който и двамата участваха. Според официалната информация, излязла след срещата правителствените ръководители са разговаряли за отдавна парещи теми в двустранните отношения – газопроводи през България, изграждане на АЕЦ „Белене“, сигурността в Черно море и др. Следилите срещата отблизо и отдалеч обаче сега си задават въпроса дали тази среща ще доведе до нещо конструктивно в политико-икономически план между България и Русия, или двете страни остават на противоположни позиции по някои въпроси?

Знаците тук са доста противоречиви. От една страна са руските анализатори, които не могат да решат дали София и в каква степен е „приятел“ или „враг“ на Москва. Макар и да звучи вече овехтяло в Русия все още не могат да ни простят за това, че се отказахме заедно с тях да строим „Южен поток“. „Отказът на България от „Южен поток“ беше най-груба грешка. Така Турция получи своя шанс, а Германия вече строи „Северен поток 2“. Това е добър урок за София“, написа в профила си в Туитър един руски сенатор.

Но изглежда България не може да се учи от собствените си грешки, смятат още руските наблюдатели. Според тях дипломатичните усмивки, които Борисов е хвърлял на Медведев пред камерите по време на срещата им не са достатъчни, а трябват и конкретни дела. Така българският премиер можел най-добре да защити интересите на страната си…

Разбира се, тези руски умозаключители не са съвсем прави, защото през последните няколко години (особено след кръцването на „Южен поток“ през 2014 г.) Борисов всячески се старае да върне доверието в отношенията между България и Русия. Прави го по време на всяка среща, на всеки форум, при възможност за сключване на всяка сделка. И ако досега не е постигнал най-големия удар в политическата си кариера то е от една страна заради обструкции, както у нас, така и в рамките на ЕС, чиито член е България.

Веднага се навъдиха и родни доброжелатели, които да запеят в един хор, видимо оркестриран от БСП и други неблагодарни политици и интересчии в страната ни, дето биха провалили България, само и само да не позволят на премиера до постигне успехи. Имало само красиво говорене за успехи във външната ни политика… Но вярно ли е това?

Истината е, че в последно време Бойко Борисов провежда наситени и истински вдъхновяващи разговори с водещи руски политици, включително с Дмитрий Медведев в Туркменистан по време на икономическия форум. И няма съмнение, че Борисов е искрен, когато говори за плодотворни отношения с Русия. Той не може да бъде обвинен, че не обича Русия. Даже напротив – показва, че му е приятно когато говори в един глас със силните на деня в Москва. А не му пречи и да говори за проблемите на сигурността, особено когато иде реч за една от любимите му теми – Черно море.

Няма съмнение, че каквито и двустранни успехи да бъдат постигнати, те ще са плод на дълги разговори и многократни срещи. Какво ще се говори официално преди и след такива срещи няма никакво значение. Важното е на четири, шест или повече очи да се придвижват напред важни въпроси, като строежа на АЕЦ „Белене“. В този смисъл срещата на Борисов с Медведев бе важна и ако успеем да вкараме в релси „Белене“ ще доведем до сериозни промени на енергийната карта на Южна Европа.

Но ето как Борисов отново ядоса руснаците!
„Черно море трябва да остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки с участието на параходи и яхти, както и на газопроводите“, отбеляза Борисов. Това сякаш отприщи една зле прикривана досега ярост у кръгове в Москва, които са отписали България като надеждна страна, дори само заради членството й в Северноатлантическия пакт. Тези хора „помнят като слонове“ и няма да забравят в близко време, че само преди месец България проведе учения – не свои, а на НАТО, именно в Черно море. Става дума за прословутото учение „Бриз 2019“, което вече е традиционно и едва ли има повод то да бъде възприемано като каквато и да е форма на заплаха или някаква провокация. И самият Борисов отиде да гледа как се упражняват множеството военни кораби, катери, войници и техника. Дали тези кораби ловяха риба в „мирните“ води на пристанище Варна, питат се руските критици. Но те трябва да разберат, че не е необходимо Русия да реагира гневно на подобни „мирни“ учения.

Но не са само ученията. Наскоро в София бе обнародван докладът за националната сигурност на страната, там бодящи очите са заключения като тези за „незаконното анексиране на Крим“ например. Освен това по време на и след последните избори за Европарламент София неведнъж обвиняваше Москва в хибридни атаки.
Тук е и наш ред да се питаме дали пък в Русия не преувеличават както конкретни стъпки, говорене и пр. в България, а също дали със своите остри критики не прикриват яда си от това, че не могат да впрегнат държавата ни, която винаги са считали за свой близък съюзник.

Трябва да е ясно обаче, дори в Москва (!), че България, при целите си любов и уважение към Русия трябва да пази своите национални интереси, както и съхраняването на Европейския съюз, докарал ни най-доброто икономическо развитие в съвременната история на страната ни. И ако сме се присъединили към критичното говорене на ЕС спрямо Русия, то е защото така изискват не само ангажиментите ни към Брюксел, но такива са и правилата на демокрацията – да показваш и неприятните характеристики на другата страна. А от обиди полза няма!

И накрая дори в Москва, където самочувствието е милиони пъти по-голямо от това в София, безспорно осъзнават, че България има водещо значение в района на Черно море. Тя е един от входовете на европейския континент, а и разполага с огромни възможности в инфраструктурно отношение.
Няма нужда постоянно да се обсъждат само АЕЦ „Белене“ или тръбите за газ. Това сякаш най-добре знае премиерът Борисов, които го каза в Туркменистан, а именно че възможностите са безкрайни що се отнася до търговията, железопътния транспорт, автомобилните връзки, морския транспорт и пр. Разбира се, знае го и Медведев, който за радост и поне официално се отнася положително към всяка българска стъпка за сближаване. Остава това да забележи и най-силният човек в Кремъл…

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай