За Гебрев и адвокатите

След ударите по лекари, учители и прокурори, дойде ред и на адвокатите

За Гебрев и адвокатите | StandartNews.com
  • След ударите по лекари, учители и прокурори, дойде ред и на адвокатите

Как българите нямаме насита? И да се мразим, и да си отмъщаваме, и да си подмятаме кирливите ризи. А в същото време лицемерно да си пожелаваме повече справедливост, морал и уважение.

Не се научихме, че като се разрушат устоите на къщата, в която живеем, оцелели няма. Битката срещу гилдиите, които държат спойката в обществото, тече в България отдавна. Заклеймихме банкерите, че са сребролюбци.  Лекарите изгонихме с побоищата над тях. Учителите съсипахме със страха и обидите. Прокурорите унижихме с безпочвени обвинения, съдиите осъдихме на доживотен линч с подхвърлени твърдения. Е,сега дойде ред и на адвокатите!

Имаме една хубава българска поговорка – на доктора всичко се показва, на адвоката всичко се казва. Очевидно обаче отдавна сме я забравили. Поредното доказателство е поведението в последните дни на един бизнесмен, на който явно хич не му е чиста работата, щом тръгна и срещу адвокатите.
 
Военният спец Емилиян Гебрев от дни обикаля ефира, за да се жалва, че някой искал да му вземе военния завод "Дунарит". Колко е негов, при положение, че според зам.-главния прокурор Иван Гешев все още предприятието в активите на КТБ, е отделен въпрос. А какви ги върши с банкера-беглец Цветан Василев е работа на прокуратурата.

Но за друго иде реч. Открай време всеки бизнесмен сам си избира приятелите и сам си създава враговете. Но има правила, които не бива да прескача. И едно от тях е, че в корпоративните битки не се закачат семействата. И се пази честта на адвокатите.

Гебрев прекрачи тази граница. В амбициите си да придобие "Дунарит" до такава степен замеси адвокатите си, че днес двама от тях са клиенти на прокуратурата. Ако са пристъпили закона, ще си носят последствията. Но не може заради тях да се хвърля петно върху цялата гилдия.

Нещо повече - на фона на всички свои твърдения, че се занимава с честен бизнес и затова понася удари, Гербев допусна да свържат името му с медийна атака срещу други адвокати и то часове, преди да получи прецизирано обвинение днес.

За да си име във военната индустрия, има и допълнителни условия, защото тишината в този бизнес е издигната в култ. И колкото повече се осветяваш публично, толкова по-малък ставаш в гилдията. А когато стане ясно, че споделяш мислите си с цяла рота адвокати, това означава само едно - че не правиш бизнес, а търсиш защита.

Гербев с гордост обяснява, че ходи с ръце в джобовете и с години не е ползвал адвокатски кантори. Сигурно затова е пропуснал факта, че за да станеш добър адвокат, не е достатъчно само баща ти е да е бил сред силните. В тази професия качеството се доказва всекидневно. А доверието изпреварва парите и връзките.

Неслучайно тази гилдия е след уважаваните. Не търпи търтеите, бяга от невежите. И с неимоверни усилия все пак успява да крепи разпадащите се социални отношения и да намира изход дори в абсурдни ситуации.

Адвокатите отдавна са станали част от обществения ни организъм, без която не можем да оцелеем нито ден. Нещо като черния ни дроб, който трябва да се бори с всякакви токсини.  Затова и медийните хули срещу тях, не минават в графата - лична вендета. Те носят нови болести, които още повече разболяват обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай