Трудният поход на Слави срещу Матрицата

Антисистемният играч е принуден да спазва системните правила

Трудният поход на Слави срещу Матрицата | StandartNews.com

  • Антисистемният играч е принуден да спазва системните правила
  • Ще ползва местните избори като трибуна, за да поиска ВНС и нова конституция

Когато на 31 юли 2019 Слави натисна off на 19-годишното си предаване, със сигурност е знаел, че излизайки от малкия екран, влиза в устите на всички. От гневния пенсионер, който вечер спори с телевизора, през сърдитите млади и смачканите хора на прехода, до апаратните лъвове в ГЕРБ, БСП и цялата партийна колода. 100 процента търсен ефект. След 10-дневната лавина от коментари за "Няма такава държава", Трифонов вече знае всички страхове на опонентите си, но никой не е наясно точно какво е замислил Дългия. Опознаеш ли врага си, вече си го победил. Нали така учеше Сун Дзъ?!
А политическите магове и гадатели както винаги преиграха. Едни го обявиха за проиграл златния си шанс покрай референдума и снизходително му дадоха 15% на парламентарен вот. Други го въздигнаха до новия месия, отреждайки му 35% и абсолютно мнозинство. Трети видяха вожда на новата улична революция. Бареков изпищя, че Дългия го копирал...Но най-много бяха видните партийци, които

оглушително си отдъхнаха

че партията на Трифонов се учредява на 5 октомври. Ерго - не може да участва в местните избори.
Така на фона на разхлаждащите в лятната жега лакърдии на кого Слави си е прехвърлил бизнеса, с кого къде се среща, кой ще е шеф на телевизията му, ще подкрепи ли Мая Манолова, три важни неща останаха на заден план: учредителната декларация на новата партия, имената на 50-имата учредители и стъпките за постигане на целите им.
Слави не може да регистрира партията си, защото "Няма такава държава" съдържа в названието си антидържавна теза, успокои страстите видният юрист и бивш  служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Какво ще решат магистратите, ще видим, когато учредителният конгрес мине и документите бъдат внесени в съда. Нищо чудно името да е просто провокация. Нали "Изкуството на войната" повелява, че победата се базира на заблудата. Ако наистина можеш нещо, накарай противника си да вярва, че не можеш, ако си близко - прави се, че си далече. И обратното. Абсурд е да мислим, че юристите на Слави са пропуснали точно този детайл. Наивно е да смятаме също, че Дългия е запазил само едно име. Нали всички помним проблемите на ГЕРБ с Душана и как измъкнаха НДСВ на царя под носа.
По-същественият въпрос е, когато Дългия повтаря: Няма такава държава,

как трябва да изглежда татковината, за да каже: Има такава!

И ще призове следовниците си да я създадат. Според учредителната декларация това е държава, в който изборите са задължителни и се провеждат с електронно дистанционно гласуване, депутатите се избират мажоритарно в два тура с абсолютно мнозинство. И са само 120, а не 240, както сега. Това е държава, в която има пряк народен вот за главен прокурор, омбудсман, областни и районни шефове на МВР. За да се случи това обаче трябва промяна в конституцията. И то чрез свикване на Велико народно събрание, защото тези промени засягат същността и философията на сегашния основен закон и не могат да се правят от обикновен парламент с 2/3 мнозинство. Свикването на ВНС за нова конституция, с която да бъде сложен край на Републиката на прехода и бъде сключен нов обществен договор на Републиката на бъдещето е амбициозна цел, която изкушава Слави. По възраст той е част от "изгубеното поколение на прехода", което изстрада всичко - бандитска приватизация, банкови фалити, икономически и социални експерименти. И което повече от всичко на света иска да затвори страницата на 30-годишния преход, за да отвори нова - за децата си. Фактът, че за разлика от мнозина Дългия е преуспял, ще му помогне в

кампанията за Втората република

да казва аз мога, значи можете и вие. Случайно или не в първия ден след обявените от Трифонов намерения Нери Терзиева описа един различен от арогантния тв водещ Слави - състрадателен мъж, който отива до Пловдив, за да помогне на глухи деца, който учи жестомимичния им език, подарява абитуриентски бал на сираци и помага на бедни майки.
Проблемът обаче е, че за да тръгне на поход срещу Матрицата антисистемният играч Трифонов трябва да играе по системните правила. Такъв е законът в момента. Той трябва да събере 50 души учредители, които да напишат декларация за свикване на учредително събрание, да я публикуват. Да съберат още 5000 души на "учредителния" си конгрес, да напишат устав, програма и т.н., да внесат бумагите в съда и да чакат ок от съдебната система в законовия срок. Не случайно в момента Слави обикаля страната и гради структури. Цитаделата се превзема отвътре.
На този фон загадка остават 50-имата учредители. Законът не изисква имената им да се публикуват. Логично изглежда след тях да са бойните другари на Слави от шоуто. Но със сигурност ще има авторитети с харизва, чиито лица ще виждаме по правилата на шоубизнеса: на час по лъжичка.
И накрая - кои са стъпките на Слави? Откакто обяви, че спира предаването си, Дългия е различен. Той имаше повече от 30 дни, за да направи финала на 19-годишното си шоу възможно най-зрелищния. Да не говорим, че с лекота можеше да направи запомнящ се концерт на площада за слизането си от екран. Хем слава, хем електорат. Но

Трифонов избра на бъде обран

Прекалено обран. И показа, че може да е търпелив. Ясно е, че до 5 октомври на принципа на натрупването "Няма такава държава" може да се превърне в национален рефрен. Илюзия е да се мисли обаче, че Трифонов ще го търкаля година и половина до следващите парламентарни избори, за да участва в тях като номер в интегралната бюлетина на статуквото. По-скоро той ще използва местните изори като генерална политическа репетиция, за да поиска разпускане на парламента за свикване на ВНС и нова конституция. И тук интересното е кои от системните партии ще го подкрепят. Това ще даде отговор на въпроса чий проект е политикът Слави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай