Ще запее ли Ивица на ухото на Борисов?

Сръбският външен министър няма да може да мине с номера Чавушоглу, Заев на път да направи дует с Дачич

Ще запее ли Ивица на ухото на Борисов? | StandartNews.com
  • Сръбският външен министър няма да може да мине с номера Чавушоглу, Заев на път да направи дует с Дачич

Говориш ли сръбски? Предпочитам да го пея! Един от доста поизтърканите вицове от Титово време пак влезе в широка употреба тези дни. Особено след като сръбският министър на външните работи реши да пусне цветистия си език по адрес на Бойко Борисов, чул недочул какво казва премиерът ни за Косово. За 25 години в политиката Ивица Дачич има богата колекция от доста по-обидни фрази към световни и местни лидери. А острият му език не веднъж е поставял президенти и премиери на Сърбия в доста конфузни ситуации. Както се случи и сега.  Вучич се опита да изглади напрежението между „двата остри камъка” като обяви случката за "малко, преходно недоразумение". А премиерката Ана Бърнабич още преди да  коментира, побърза да сложи точка на конфликта. В интерес на истината, тя нямаше много варианти. Как да упрекне Борисов, след като докато даваше изявления в Сараево, той стоеше до нея, широко обгърнал раменете й в прегръдка. А малко по-рано през деня, Борисов

изтри всички тревоги за братските съседски отношения

като я посрещна с приятелска целувка.
Вярно е, че получи поисканото публично извинение само с половин уста от Дачич. Но при сърбина, както знаем, отношението личи от песни, не от думи.
Дали ще дойде в София, за да изпее на ухото на Борисов една от песните на любимия и на двамата Шабан Шаулиц – Ti me varas najbolje? Така, както посрещна руския лидер Владимир Путин в Белград с „Калинка” и както поздрави Реджеп Ердоган с „Осман ага” при избирането му за президент в Анкара.
И както омилостивяваше, докато беше премиер, и Франсоа Оланд, и Ангела Меркел с „О, соле мио”. Предстои да видим. Със сигурност обаче на Дачич ще му се наложи да каже нещо повече от: "Не знаех, че медиите са написали нещо, което Борисов не е казал".
Защото премиерът ни ясно заяви и от трибуната на форума в Сараево, че не иска нито Вучич, нито Ана да го търсят, докато Ивица не каже: "Извинявай, Бойко!".
Гневен Бойко е последното, което желае Белград в сложните лупинги между Брюксел и Москва, на ръба на хващане за гушите с албанците за Косово.
Затова нормално е да чакаме скоро Дачич да извиси глас за "Батальонът се строява" или друг български хит, заучен за нула време.
Все пак дипломат №1 на Сърбия има дълъг опит като говорител, министър и даже вицепремиер на диктатора Слободан Милошевич, което го е направило достатъчно гъвкав и угодлив.
А и сръбският дипломат №1 е социалист, което винаги действа като червено на бик за лидера на ГЕРБ.
Впрочем

нищо чудно в дует с Дачич да извиси глас и Зоран Заев

който пред медиите в Скопие реши да се направи на засегнат, че Борисов го нарекъл "северномакедонски премиер".
Според логиката на Заев държавата му може да е прекръстена на Северна Македония, но той си бил македонски министър-председател.
Все пак Бойко трябва да бъде снизходителен към своя приятел Зоран, който още е в шок от "хибридната и антинатовска" динена кора, която му подложиха двамата руски комици комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус. Те успяли да убедят Заев, че говори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с бившия украински президент Петро Порошенко. При това цели три пъти и по всички горещи теми, става ясно от публикувания клип. Изобщо пълна излагация за клетия Зоран, който сега се чуди как да навири малко гребен след конфуза.
Всъщност, историята с Дачич не е първият път, в който Борисов пуска критичния си глас зад граница. И на него, като на всички останали българи

още му горчи случката с турския външен министър Мевлют Чавушоглу

който си позволи да заяви, че Анкара е диктувала поправките в Закона за вероизповеданията и че заради турските инвеститори в България турският език у нас трябва едва ли не да се учи във всички училища.
Цели пет часа Борисов разговаря с вицепрезидента на Турция Фуат Октай в резиденцията "Снагов" до румънската столица Букурещ след Четиристранния форум между България, Гърция, Румъния и Сърбия. И макар срещата да завърши след полунощ официално извинение нямаше. За да не се разтури аркадашлъкът между България и Турция обаче ден по-късно Чавушоглу дипломатично набеди медиите, че превратно са му предали думите - грешка в превода и нещо извадено от контекста.
Ако обиграният дипломат Ивица Дачич удобно е видял в ситуацията мекушавост на българския премиер и си е казал, че и неговият номер ще мине, трябва да си дава сметка, че днес ситуацията е доста по-различна.
Сърбия не е Турция, която държи повода на бежанския поток. А държава, която е зависима от България - за инфраструктура, газ и отношения с ЕС.
Борисов го напомни на съседите. Нещо повече - този път в тона му имаше двойна закана: Той сега ще види какво е неприемливо! Ей сега ще види!".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай