Радев и Борисов си размениха ролите

Президентът покори бизнес форуми и нагази в геополитиката, премиерът подкара джипката си по прашните селски пътища

Радев и Борисов си размениха ролите | StandartNews.com
  • Президентът покори бизнес форуми и нагази в геополитиката, премиерът подкара джипката си по прашните селски пътища
  • Докато ГЕРБ и БСП са се вторачили в конгресите си, ДПС взе инициативата в дебата за по-ниски цени

Седмица преди рождените си дни, премиер и президент влязоха не в Сатурнова дупка, а в ново амплоа. Радев покори бизнес форуми и нагази в геополитиката. Борисов изостави европейските магистрали, за подкара джипката си по прашните селски пътища.
Първият събра аплодисменти от световни лидери, вторият спечели овации от тружениците на полето. Държавният глава огледа най-хитовите в света златни лимузини, премиерът пък подкара локомотив със 160 км/ч и обеща на машиниста нови вагони и ресторант с евтина студена бира.

Нека върнем часовника година назад

За да си спомним как Борисов посрещаше цялото европейско войнство у нас по време на европредседателството. А на финала, похвалите за премиера далеч надхвърлиха обичайния брюкселски стандарт. Може би затова  проблемите в малка София му изглеждаха тогава нищожни пред огромните препятствия за мегапроекта - Западните Балкани. Ако беше забавил европейските си обороти, сигурно щеше лесно да отгатне, че с призива си  „Осветете прожекторите”, президентът не чакаше папките от сделките на властта в кабинета си. А постепенно влизаше в ролята на обществен защитник, за да извести, че бутилката с народния гняв е препълнена. Така и не успя обаче да отпуши тапата й с масови протести.
Днес

политическият песимизъм на Румен Радев остава само за вътрешна употреба

Нуждата от „повече светлина” у нас, навън е заменена с необходимост от „намаляване на децибелите”, за да се чуват „всички инструменти в световния оркестър”.
Метафорите на Радев безспорно се харесват на политическите лидери, особено на Изток. А факта, че цитира без грешка десетки цифри от мащабни проекти напълно изумява европейските управници. Това е и причината за безспорния успех на икономическия му дебют преди седмица.
Дори и най-големите му врагове, няма как да отрекат, че Радев се превърна в политическа звезда на форумите и в Любляна, и в Санкт Петербург. Без съмнение, готвил се е здраво. В столицата на Словения той

защити българските проекти по „Три морета”

– тунелът под Петрохан, газонаходището в Чирен и ж.п. линията Русе- Вана така, сякаш е бил член на работните групи. А после остави впечатление, че с години е работил по най-големия европейски транспортен коридор - Виа Карпатия.
Независимо, че премиерът Борисов се изказа ласкаво за неочакваната президентска подкрепа на управленската програма, няма как да е пропуснал медийни сравнения, които далеч не са в наша полза. Според тях румънците сложиха този проект в центъра на своето европредседателство и си договориха европейско финансиране за голяма част от пътищата. Ние си късахме ризите за евроатлантическото бъдеще на Македония, а сега харчим парите на данъкоплатците за „Хемус”. И на всичкото отгоре сме на път да се разделим с родния образ на Гоце Делчев. Съвсем не случайно българският революционер бе и единственият ни съотечественик, чиито цитат използва Радев на трибуната пред Путин. Макар господарят на Кремъл да не показа емоция, със сигурност е фиксирал проблема ни със Скопие.
Путин обаче не скри раздразнението си, когато Радев му припомни, че източноправославното християнство тръгва от нас. А повдигна вежди и когато президентът ни го опонира по темата какъв е европейският ни суверенитет.    
Независимо от овациите на 4000-та публика от 145 държави в залата и широките усмивки на Владимир Путин и Си Дзинпин, твърде рано е да се каже, че Радев е направил нещо повече от добър пробив. А

първият следфорумен тест ще бъде още през юли

по темата цена на газа. Тук правителството вече записа важна точка с дългоочакваното намаление на процентите и то заради втечнения газ от Америка, а не заради благословията на Русия. А обиколките на премиерската джипка из новите газови тръби по
държавата имат ясен прочит - едни говорят, ние - действаме.

Задграничните успехи на президента охладиха изборната еуфория на Борисов. Но в същото време му осигуриха спокойствие, за да увеличи резултата в националното политическо първенство. Борисов с лекота се преобрази в стария си образ – този на народния обединител. Който в името на общото желание на нацията, е готов да свали на 1 лев партийната субсидия и да ощети дори собствената си партия.
Ако го беше направил безкористно, със сигурност щеше да изяде хляба на Радев. Но бързо се оказа, че предложението е контра на оферта на опозицията. По-скоро на половин оферта на ДПС и  БСП, защото останалата част от идеите – за безплатни детски градини и нулев данък за книгите, бяха набързо одобрени от премиера.


Ябълката на раздора продължават да са по-ниските ставки

за хляба и лекарствата. В понеделник вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че това предложение представлява тежък популизъм на гърба на държавата. Защото никога няма да доведе до по-ниски цени. Два дена по-късно депутатът Делян Пеевски контрира, че див популизъм е субсидията от 1 лев на глас за партия, защото идва дюшеш за олигарсите. И цака ГЕРБ с контрапредложение – без държавна субсидия, по американския модел, с явни донори. Играта, както призна Томислав Дончев, вече е неочаквано друга. Може би затова,  никоя от партиите с етикет „популизъм”, не смее дори да се намеси.
Опасенията на ГЕРБ, че ниската ставка само ще облекчи живота на търговците, се оказаха напразни. Особено след изказването на фармацевтите, че са готови веднага да свалят цените при по-нисък данък. Ако продължат в същия дух, нищо чудно и тружениците от полето да се замислят кое повече бърка в джоба им – явните субсидии за партиите или скритата подкрепа за фармацевтичните фирми. А със сигурност още по-големи терзания в хората предизвика и срещата на ДПС с хлебарите.
Истината е, че докато ГЕРБ и БСП са в трепетно очакване на конгресите си,

хората на Ахмед Доган заеха сериозен политически аванс

Управляващите са се вторачили да спазаряват подкрепа за партийните субсидии, а изпускат факта, че обществения дневен ред изобщо не тече в пленарната зала. А в периферията на Народното събрание, където вървят срещите с браншовите организации. Както и в голямата зала на президентството, където текат обществените консултации за новия главен прокурор. Пак с гилдиите.  
Какво се оказва - темата за по-ниските цени  върви успоредно с тази за по-голямата справедливост. Но, за всеобщо удивление, инициативата за дебатите и по двата най-болни въпроса за нацията, не е в ръцете на управляващите. Прав е Дончев, играта много загрубя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай