Как министър разби фантазиите на Гебрев и Ноев

Тандемът пробва да разклати Военно промишления комплекс, акад. Стефан Воденичаров играе опасна игра

Как министър разби фантазиите на Гебрев и Ноев | StandartNews.com

Бившият военен министър по времето на Костов Бойко Ноев пробва да разбие неделната политическа скука с нова порция конспирация, свързана с приятеля му оръжейник - Емилиян Гебрев.  След като тандемът се опита първо да пришие отравянето на бизнесмена  към аферата Новичок, а след това изуми аудиторията  с видеокадри как  среднощни нинджи дебнат къщата на честния частник, сега мистерията продължава с нова история: Докато руски  агент, засечен в Солзбъри, дебнел у нас Гебрев през април 2015 година, друг негов авер пристигнал в България дни по-рано. А престоят му  съвпаднал с взривове в база Игнатово.

За да не остане някой с убеждението, че това може и да е  случайност,  Ноев побърза да обобщи  - руснаците  искали да дестабилизират целия ни военнопромишлен комплекс, а нашите власти не само се ослушвали досега, ами вече и готвят нови задкусилни уговорки с Кремъл. Разбира се,  вече нарочен е и виновникът - министърът на икономиката.

Това, че Караниколов  е новата стара мишена на конспираторите Гебрев и Ноев, си има логично обяснение от седмицита. Защото в интервю министърът обори всичките им противоречиви тези.

Първо: Караниколов ги опроверга за лошото състояние на дружествата от  ВПК и посочи с примери поръчки  от последните 6 месеца.

Второ: Допусна, че Гебрев и компания водят умишлено „Дунарит”  към фалит и то с аргументи. Защото вместо да участват в  търговете на „Кинтекс”, хората на търговеца, които ръководят завода, пропускат  офертите и така остават предприятието без сериозни поръчки, а оттам и без постъпления.

Трето: Караниколов разби на пух и прах тезата на Гебрев, че е безспорен собственик на предприятието. Припомняйки, че нито съдът се е произнесъл, нито книжата са показани пред органите, нито са платени дълговете на военния завод.

Изказването на министъра нямаше как да мине без ответна реакция от Гебрев или от Ноев.  Нещо повече.Ако наистина готвят фалит на „Дунарит”, то съвсем логично звучи  да обмислят нов план, с който да предизвикат разклащане на целия ВПК. 

Моментът е изключително удобен. Дни преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев,  Ноев бие камбаната два пъти  -  руски агенти минират   от години военните ни заводи. За капак сега пък министър  иска да върне военните лицензи за заводите ни на Москва.

Ефектно, но не вярно. Както всички досегашни словестни експлозиви в арсенала на конспираторите. Минути след изказването на Ноев, вицепремиерът Красимир Каракачанов публично го опроверга за взривовете и руската връзка. И заяви, че нито преди, нито сега българската страна ще промени позицията си за лицензите.

Независимо от  категоричността на министъра на отбраната обаче фалшивата новина на Ноев със сигурност ще се фиксира от  руснаците и те ще пробват да  увеличат натиска върху държавата ни. Въпросът е докога властта ще позволява на спорни собственици заради корпоративни интереси  да й извиват ръцете.   И кога най-накрая ще се огласят  скритите кукловоди на тандема бизнесмен - бивш министър, започнали  приятелството си  по време на  дългогодишна работа за службите, а след това скрепили го в силните  години и на Иван Костов, и на Цветан Василев.  И  подпечатали го с жеста на Ноев към Гебрев – връщането на отнетия лиценз на „Емко”.

Любопитен факт е  и появата около тях на още един знаков представител  на прехода - академик Стефан Воденичаров.  Съпредседателят на сдружеинето на обранителната промишленост в България от началото на месеца демонстрира завишена активност и днес огласи своите идеи  непосредствено след изказването на Ноев. Бившият шеф на БАН заяви, че чака среща с министрите Караниколов и Каракачанов, за да пишат заедно нова стратегия за отбранителната промишленост в България.  Разказа подробно, че тази стратегия вече е обсъдена  на форум на фирмите от сдружението и на синдикатите в бранша в началото на февруари в Казанлък. Но спести подробностите, че на тази сбирка  е било взето и друго решение, а именно -   да се напише писмо до Караниколов, в което да се изрази притеснение от факта, че държавата притиска „Дунарит”.

Защо впоследствие множество фирми от военната промишленост напуснаха  сдружението и каква ще е  новата ролята на Воденичаров, рано е  да се каже. Дали новата ВПК- концепция може да стане реалност или е просто нечия илюзия, също предстои да научим. Но като стана дума за фантазиите, отсега е ясно - тези, на Гебрев и Ноев, стават  все по-големи, но и по-опасни. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай