Четвъртък,

Чий интерес защитават хората ни в Брюксел?

От: Ети Колева -
175
Чий интерес защитават хората ни в Брюксел?
A
A
A
  • Уреждат битови въпроси - квартири и персонал, но мълчат за бг каузите, които ще бранят

Тридневните драми около разпределението на високите постове в Брюксел извадиха на показ поне два доста нелицеприятни факти за България. Първо – далеч сме от голямата игра в Европа. И второ – представителите ни в Европарламента по нищо не личи, че са българи.
За първата причина имаме някакво успокоение. Оказа се, че сред богопомазаните европейци не е нито една източноевропейска страна. А ние се записахме като единствените, които завъртяхме в обръщение три родни имена- Кристалина Георгиева, Мария Неделчева и Сергей Станишев. Отделен е въпросът кой от тях какво общо има с България. И защо европейските лидери ги отхвърлиха още на първото сито. По-интересно бе, че най-негативните коментари не излязоха от обиграните брюкселски висши чиновници, а от

махленките изказвания на родна земя

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за няколко поста веднага възпламени отколешните й неприятели, които се провикнаха чак до Европа, за да припомнят как е провалила избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Врагът с партиен червен билет побърза да отпише Сергей Станишев от номинациите за шеф на Европарламента, още докато неговите съпартийци от ПЕС държаха кандидатурата му на масата. Мария Неделчева пък получи 0 българска подкрепа за обидното изказване на шведския дипломат, наричайки я аматьор в гилдията.
И тримата обаче нямат причина да се обиждат за хладното или презрително бг отношение. Защото с годините доказаха, че отдавна се кланят на чужди богове. И когато им е комфортно, забравят ракетата, която ги изстреля в световния псевдоелит. А се сещат предимно в моменти, когато им стане твърде напечено.
Но ако раздялата с тях вече сме я надживели, други ни докарват нова болка и разочарование. Става дума за останалите български евродепутати.
Бяха гръмогласни в кампанията, но онемяха след нея. Релаксираха от стреса един месец, събраха си куфарите и тихомълком заминаха за Брюксел. Сигурно имат доста организационни проблеми там - да си попълнят формулярите, да си подпишат договорите, да си подредят служителите, да си наемат жилища. Огромната им заетост сигурно е причината никой от тях да не вземе отношение по инфарктната ситуация около новите постове. Явно не искат и да променят традицията:

Борисов е там, той да си коментира

Още незапочнал новия европарламент, а вече Бареков ни липсва. Той поне предаваше на живо от залата. Сега, така и не разбрахме, нашите депутати коя кандидатура за парламентарен шеф са подкрепили. И дали някой от тях не е бил с гръб по време на химна, солидарно с британските си колеги.
За разлика от тях, евродепутатите на останалите страни от Източна Европа буквално замениха журналистите. И коментираха на живо срещите и на лидерите, и на депутатите. Разбира се, през призмата на плюсовете и минусите на отделните държави.
Ще е много тенденциозно да търсим вината за мълчанието само в депутатите ни. Истината е, че и те не знаят какъв е българския интерес, за да го  защитават. Научихме това още по време на дебата между Елена Йончева и Мария Неделчева. Когато първата евродама на БСП искрено заяви как общите неща между двете се изчерпват само с пола им.
Но ако партийните им пристрастия са изтрили спомените за национални приоритети, то най-логично е някой да им ги припомни. Например, президентът. Нали

Радев е най-големият радетел за отстояване на българщината

И ако последния месец е бил прекалено зает с международни визити, сигурно в разгара на лятото ще намери пролука в програмата си, да ги събере заедно и да ги вдъхнови да работят и за България. Още повече, че има повод -  денят на Левски е след броени дни.
Иначе, те ще потънат в текущите си брюкселски проблеми, ще се запилеят по околосветските си  обиколки, ще работят за партията си, но не и за държавата, ще се прибират главно, за да покажат новия гардероб. И нищо чудно, олисани в натоварената си програма, да пропуснат да са в зала при важни за България гласувания - като пакета Макрон за превозвачите, двойния стандарт за храните или нещо още по-прозаично -подкрепа за бедните региони в Европа. За сметка на това, всяка година ще ни припомнят за себе си като шампиони по натрупани доходи в поредните данъчни декларации. А след пет години отново ще заседнат в партийните централи, за да чакат пак билет за поредния мандат.                              
                   

 


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички