Вълчев: България изостава в образователната си реформа

Вълчев: България изостава в образователната си реформа | StandartNews.com

София. България изостава в образователната си реформа като не се усвояват достатъчно европейските средства за сектора, а това може да има катастрофални последствия. За това алармира културологът и кандидат за евродепутат от листата на АБВ Георги Вълчев пред "Фокус".

Според него управляващите в страната ни забавят ненужно и въвеждането на дуалната, професионална система на обучение, която на практика може да даде шанс за трудова реализация на хиляди млади българи и в същото време да даде шанс на бизнеса да се пребори с хроничния недостиг на професионално подготвени кадри.

По думите му държавата трябва да предприеме и мерки за преодоляване на социалните последствия от младежката безработица, която демотивира един от най-активните слоеве от населението на България, голяма част от който се ориентира към емиграция - един от основните фактори, отговорни за обезлюдяването на цели региони в страната.

Пряко следствие от обезлюдяването на малките населени места, затихването на функциите в средните по големина градове и концентрирането на хората в София е, че една голяма група от населението на страната се лишава от достъп до култура, посочи още Георги Вълчев. "Изправени сме пред всички тези процеси, които показват една дълбока ерозия в българското общество, тъй като основната част от него се моделира единствено и само през електронните масови медии, които предлагат лесно и евтино продаваеми продукти на населението. На практика българската книга е трудно достъпна за голяма част от хората, българският театър също е трудно достъпен, както и всички основни сфери, които създават култура", каза още той.

България трябва да се стреми към хомогенно интегриране на българската култура в съвременна Европа, така че държавите на стария континент да ни опознаят с една от най-силните ни страни, заяви още Вълчев. По думите му е крайно време хората, които представляват интересите на страната ни в Европа, да направят така, че нейния глас да има тежест и да се зачита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай