Супер храните на годината

Леща и фурми осигуряват желязо, булгурът е пълен с протеини

Супер храните на годината | StandartNews.com

Суперхраните съдържат много витамини, минерали, фибри или антиоксиданти и имат изключителна полза за здравето. Ето и кои от тях е препоръчително да добавим в менюто си още днес. Лещата е чудесен растителен протеин. Тя осигурява фибри, фолат, магнезий и желязо. Лесна е за приготвяне и може да бъде закупена готова за консумация. Телешкият черен дроб е истинският природен мултивитамин. Съдържа основни витамини и минерали, които са лесноусвоими и разпознаваеми за организма. Може да се консумира в естествената му форма. Съдържа важни вещества - витамини A, D, E, K, B12, фолиева киселина, мед и желязо. Всичко това служи за естествена детоксикация на тялото, поддържане на хормоналния баланс и правилната функция на щитовидната жлеза. Фурмите са идеални са любителите на сладко - изобилие от калий, желязо и засищащи фибри.

Татарската елда е с фибри, минерали и мощни защитни полифеноли. Булгурът е пълен с протеини, фибри и минерали. Той е чудесен заместител на ориза и киноата, подходящ е и в салати. Конопените семена са с девет основни аминокиселини. Те са особено богати на протеин и са подходяща добавка към всяко ястие – от салати до сандвичи, дори и към десерта. 

Диетологът Олга Декър изброява най-здравословните закуски – с натурални продукти, които не съдържат изкуствени добавки, оцветители и консерванти, както и сол. Според нея идеални са закуските с пълнозърнести храни, ядки, слънчогледови семки и плодове. Те съдържат много хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, информира БГнес. Най-малко вредните закуски са препечените филийки от пълнозърнест или ръжен хляб.

Експертът съветва да се консумират ядки, приготвени без добавено масло или прекомерно количество сол. Освен това, според нея, печени парчета ябълки, киви или банани с подправки, както и ориз или царевични флейки без сол и захар биха нанесли най-малка вреда на здравето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай