Станишев: Ще търсим работа за всеки европеец

Станишев: Ще търсим работа за всеки европеец | StandartNews.com

АБВ е фасада, а зад лицето на Калфин наднича Цветан Цветанов, казва Сергей Станишев

- Г-н Станишев, в началото на кампанията признахте, че риториката на евроизборите често изглежда далечна на избирателите. Успяхте ли да мобилизирате симпатизантите на БСП за вота в неделя?

- Само думи не могат да мобилизират хората. За 20 години те се наслушаха на обещания. Хората искат реални действия и отстояване на политики. За последната година ние доказахме, че изпълняваме обещанията си, защото промяната вече се усеща. Върнахме златното Швейцарско правило, дадохме коледни и великденски добавки за пенсионерите, вдигнахме майчинските, детските добавки за второ дете, минималната работна заплата, повишихме броя на хората с енергийни помощи, отменихме данъка върху минималната работна заплата и замразихме възрастта за пенсиониране. И за младите у нас предприехме сериозни стъпки за подобряване на живота им - признахме лихвите за разходи и въведохме младежката гаранция и ред други социални политики. Тези европейски избори не са като другите евроизбори. Аз много добре знам, че хората се питат защо да гласуваме за едни 17 евродепутати, които получават високи заплати, ще седят в Европарламента и ще се занимават незнайно с какво. Повечето хора не знаят начина на работа в ЕП, много е далече и затова си казват, че няма смисъл да гласуват, но през цялата кампания обяснявах, че трябва да се знае, че тези избори са важни, защото с тях ще се определи накъде ще върви и Европа, от там и България. Хората не само у нас, но и в целия ЕС се умориха от политиката на десните на "замразяване". Спомнете си, че с политиката на Симеон Дянков и Бойко Борисов почти години се провеждаше социален геноцид, именно - замразени социални плащания и отнети социални права от пенсионерите, майките, хората с увреждания. Всичко това само за да се закърпи бюджетът и да могат да се хвърлят пари в големи проекти, от които най-много се краде. За съжаление обаче наблюдавам, че имаше опит да бъдат объркани хората. Пътувам в страната и виждам много тревожна картина. Кметовете на ГЕРБ помагат на АБВ. Посрещат представителите им и им организират срещи. За нас е абсолютно ясно, че АБВ помага на ГЕРБ. Истината трябва да е ясна, няма какво да се заблуждаваме, АБВ е една фасада и зад лицето на Калфин наднича Цветан Цветанов. Целта на АБВ е да ни отнемат победата. Всеки глас за тях отива за ГЕРБ. Тъжно ми е за хората, които ще се подлъжат да гласуват за тях. Заблуждавайки ги с красиви фрази, АБВ къса от плътта на БСП, работейки за ГЕРБ. И още нещо, само за последната седмица АБВ, ГЕРБ и РБ обявиха компроматна война срещу успешните ни кандидати. Атаката срещу Достена Лаверн е ярко доказателство за това. Убеден съм обаче, че никой няма да повярва на инсинуациите. До този момент компроматната война не навлизаше в личния живот на кандидатите, но явно паниката на политическите ни опоненти ги е накарала да прескочат и тази последна граница.

- В европейски план как ще се реши паритетът на силите между ПЕС и ЕНП?

- Всичко зависи от политиките, които правим, и ангажиментите, които сме поели в европейски мащаб. Знаете, че всички партии от ПЕС подписахме манифест, който стъпва на три основни стълба: "Съюз, който прогресира"; "Съюз, който закриля"; "Съюз, който работи". Това е визията ни за Европа. Трябва да изградим Европа на напредъка, която закриля хората и постига напредък. Доказали сме, че отстояваме и изпълняваме обещанията си. В манифеста начертахме пътна карта за промяна на Европа. Време е работните места да бъдат на първо място. Не можем да очакваме, че един гражданин, независимо от коя страна е, ще вярва в ЕС, ако няма работа, ако вижда, че Европа с решение на десните даде над 1 трилион и 700 милиарда евро за спасяване на банките, а той остава на заден план. Ние поехме ангажимент да рестартираме икономиката. Време е да изградим отново съюз на равенство.

- Смятате ли, че посланията на евроскептиците повлияха на хората? Очаквате ли вот срещу т. нар. големи партии?

- Винаги ще има скептици, които ще са против едно или друго решение, както винаги ще има хора, които ще виждат полупълна, а други полупразна чаша. Ние, социалистите, искаме в ЕС всеки да намира перспектива. Не просто мечти, а реален шанс за работа, доходи и достоен живот. Много е лесно да кажеш, че нещо няма да се случи. Много по-трудно е да го отстояваш, да се бориш за него. И ние не спираме да го правим.

- Българските имигранти често са жертва на говоренето на националистическите формации в страни членки. Как си обяснявате засилването на влиянието им сред гражданите на европейските държави? Как ще повлияете на този негативен процес?

- Не е приятно, когато разбирам и чувам да се говори както срещу българите, така и срещу България. Кампанията, която се води срещу българите в Европа, е фалшива и популистка. Още преди месеци дадох примери, че кампанията срещу сънародниците ни в чужбина има за цел да привлече политически дивидент. Вижте в Англия в продължение на месеци имаше засилено негативно говорене, стигна се до телевизионни дебати - "за" и "против" българите в Обединеното кралство, че се очаква небивал наплив на хора, които отиват не да работят или да учат там, а да се възползват от социалните им помощи. Каква е истината? Фактите говорят съвсем друго на челните места по получаване на помощи в Англия са представителите на Пакистан - 35 000 души; Полша - 26 000; Сомалия - 22 000; Индия - 20 000 и т.н. Чак в края на класацията е България с едва 1000 души, получаващи помощи. Стана ясно че този дебат е абсолютно измислен, имащ за цел да засилва страховете на хората. За решаването на този проблем, както на повечето, трябват ясни послания и говорене. Не съм спирал да обяснявам, че няма основания в подобни страхове. В края на миналата година нашият евродепутат Илияна Йотова заяви в пленарната зала на Европарламента, че правото на нас, българските граждани, да живеем и работим навсякъде в ЕС е точно толкова валидно, колкото и на британските граждани в България и настоя за категорична позиция на ЕК и гаранции за спазване на договорите от държавите членки. Освен това смятам, че европейската комисия трябва да бъде безкомпромисна с онези партии, които залагат на разделението, омразата, ксенофобията по време на своите кампании и извън тях.

- Как повлия кризата в Украйна върху евроизборите?

- През цялата кампания подчертавах, че ще работя за това България да бъде мост за решаването на тази криза, да бъде инструмент на политическия диалог, защото има три основни позиции, които ние отстояваме. Първо, че политическо решение на кризата, която изисква диалог, който не се получава чрез заплахи, ескалация на говорене и действия, не става и чрез икономически санкции. Втората позиция е против икономически санкции спрямо Русия, защото те вредят на България и в крайна сметка отслабват Европа. Третият е защита на българите в Украйна. 250 000 българи живеят от стотици години там. Първото задължение на нашата страна е да гарантираме техния мирен, спокоен живот, правото им да развиват своята културна идентичност и връзките им с България.

Помните, че на своята Фейсбук страница публикувах позиция след кръвопролитията в Украйна. Изразих дълбоката си тревога от нагнетяване на войнстващата риторика и действия в Украйна и на дипломатическото поле. Още тогава изразих позиция, че е задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат намордник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор, защото ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират "куфар, гара, Русия" по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с "куфар, гара, София".

- Трябваше ли макроикономически проект като "Южен поток" да влиза в риториката за евровота?

- Категорично не! Когато разбрах за приетата от ЕП резолюция срещу проекта "Южен поток", буквално бях скандализиран, защото това решение не е справедливо към България. И тогава попитах, защо този, които иска да наказва Русия, не спре "Северен поток". Защо все ние трябва да плащаме сметката за съперничеството на големите. Докога? Вие чухте ли отговор на тези въпроси?! Не! Политиците в България от всички партии трябва да се държат отговорно и да защитават националните интереси, а не да бъдат водени от тясно партийните си интереси. На всички е ясно, че "Южен поток" е важен за икономиката на България, че това са живи инвестиции и работни места у нас, но въпреки всичко ГЕРБ отстъпиха от националните ни интереси. Как иначе да си обясним факта, че петима техни представители гласуваха против изграждането на проекта? И тогава призовах представителите на медиите да зададат въпроса защо са гласували "за" тази накърняваща българските интереси резолюция, но до този момент не получихме адекватен отговор.

- Възможно ли е да бъде изградена обща социалноосигурителна система в ЕС и кога?

- Вижте, социалната политика в Европа е ангажимент преди всичко на отделните държави членки. Ние от ПЕС настояваме за намаляване на разлики в минималното заплащане в различните страни от ЕС, като се вземе предвид инфлацията, линията на бедността и други компоненти. Необходими са общоевропейски механизми за минималната работна заплата в ЕС, за да бъде той социален съюз, а не да служи на големите корпорации.

- След месеци ще излъчим и нов еврокомисар за състава на новата ЕК. Кой български политик бихте искали да видите на изслушването? И в частност - вие ще приемете ли номинация? Какъв ресор трябва да поиска България през следващия мандат на ЕК?

- Новият еврокомисар на България трябва да е човек с авторитет в Европа. И този му авторитет да даде по-голяма възможност да отстоява и да защитава българските интереси. Не трябва да е просто специалист в дадена област. Еврокомисарят ни трябва да е личност с политическа тежест и визия. Не е редно да посочвам имена, защото, както вече съм казвал, след евроизборите ще преминем към консултации на различни равнища за обсъждане на кандидатури и ресори. Многократно съм заявявал, че нямам амбиции да бъда еврокомисар, независимо че мога да бъда и без да участвам в листата на евроизборите. Категорично заявявам, че нямам намерение да бягам след изборите и да предавам партията. Относно ресора е рано да се говори, но естествено, че ще се стремим към такъв, който определя действителни политики на ЕС.

- Кое е най-голямото предизвикателство пред вас като лидер на Партията на европейските социалисти и на БСП, пред ПЕС и пред БСП след евроизборите?

- Нека всяко нещо да е по реда си. Най-напред основната ни задача е да спечелим предстоящите избори, в национален и европейски мащаб. Ние вече сме дали своите приоритети, както в Манифеста на ПЕС, така и в програмата на БСП и твърдо ще ги отстояваме.

- Кои са основните критерии, които ще отстоявате по гласуването на предстоящото Атлантическо споразумение между САЩ и ЕС? При старта на преговорите през миналата година то бе наречено "споразумението на XXI век", но впоследствие се чуха аргументи, че то ще обслужва големите корпорации?

- Най-важният критерий е да защитава и да отговаря на интересите на европейските граждани. Няма да позволим с него да се обслужват големите корпорации. Нужна е защита на средните предприятия, за да не бъдат погълнати от големите корпорации. Няма да приемем и то да се ползва като инструмент за разваляне на европейския социален модел. Освен това ще бъдем против това чрез него да се отвори вратата за влошаване на екологичните стандарти в ЕС, говоря за навлизане на ГМО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай