Станишев почете Петлешев, като мина по последните му стъпки

Станишев почете Петлешев, като мина по последните му стъпки | StandartNews.com

Варна. Заедно с 300 души в град Аксаково лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев поднесе цветя пред паметника на революционера Георги Петлешев.

Пред събралите се Станишев припомни, че още в Пловдив на паметника Альоша той и БСП са предприели инициатива за съхранение на паметниците на българското войнство, българските антифашисти и руските войни, дали своя живот за свободата на България.

"Правим това, защото БСП е партия с памет и 120 години история. Българите трябва да помним историята си и да я съхраняваме, защото това е наш дълг. Почитаме герои като Георги Петлешев, за да помним от къде сме тръгнали и че нашите ценности остават непреходни и са вечни. Това са ценностите за свобода, за справедливост, за достоен живот за всички", каза лидерът на социалистите. Той посочи, че поднасянето на цветя пред паметника на българския герой е символ и на приемствеността на тези ценности.

На мероприятието прикътваха депутатите от ПГ на КБ от Варненския регион Борислав Гуцанов, Красимир Янков, Алекси Алексиев, кандидатът за евродепутат от листата на КБ Николай Джагаров, както и областният управител на Варна Иван Великов.

По-късно Станишев се отправи към варненското село Водица, където през 1942 г. на днешния 4 май загива големият български революционер Георги Петлешев. Там лидерът на БСП бе посрещнат от почти всички жители на селото, както и членове и симпатизанти на партията с хляб и сол. Малкият площад едва събра над 300 човека, дошли да почетат паметта на Петлешев.

На събитието присъства и племенникът на големия български герой Димитър Петлешев, който припомни историята от последните часове от живота на своя чичо. След като поднесоха венци и цветята, Станишев и всички събрали се коленичиха в едноминутно мълчание. След това те се отправиха и към лобното място на Петлешев, където очевидци на събитията разказаха как той е бил заловен, изтезаван и по-късно убит. И тук паметта му бе почетена с едноминутно мълчание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай