Социалистите честваха 123 години от Първа социалистическа сбирка

Социалистите честваха 123 години от Първа социалистическа сбирка | StandartNews.com

Велико Търново. Кандидатите за членове на Европейския парламент от Коалиция за България Стоян Ташков и Пламен Чернев участваха в отбелязването на 123-годишнината от Първата социалистическа сбирка във Велико Търново. Въпреки дъждовното време традиционното честване събра в парка „Никола Габровски" пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски стотина членове и симпатизанти на червената партия.

Заедно с дошлите да отпразнуват годишнината бяха и народният представител Мариана Бояджиева, областните управители на Велико Търново и Габрово инж. Георги Рачев и Николай Григоров, Бойко Великов - секретар на Националния съвет на БСП, областният и общински председател на БСП Валентин Ламбев, партийни членове и активисти.

„Ние се събираме на това място, за да отдадем своята признателност към създателите на нашата партия", каза в словото си областният председател на БСП Валентин Ламбев. „Тук, пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски, най-силно чувстваме своята съпричастност с лявата идея и силата на нашата общност и идеите, които ни обединяват", каза още той и припомни, че през април 1891 година в лозето на Габровски, където в момента е издигнат паметникът, се събират десетина делегати от социалистическите дружинки във В. Търново, Габрово, Севлиево и Казанлък. Те вземат решение за свикване на конгрес на Бузлуджа, на който е основана Българската социалдемократическа партия, чиято наследник е БСП.

„От създаването си нашата политическа сила е лява европейска партия, прокламираща ценностите на европейската демокрация. Днес трябва да бъдем по-силни и единни от всякога, на финалната права сме на едни съдбовни избори, които ще определят бъдещето на България, а и на Обединена Европа. Битката ни днес е за солидарност, социални права и достойнство", подчерта Ламбев.

„Парламентарната група на Коалиция за България е единна, силна и готова да продължи политиката съобразно предизборната си програма", каза народният представител Мариана Бояджиева. „Спечелването на изборите ще бъде победа за България, защото ще даде възможност да продължи пътя на стабилността, да продължи политиката на правителството на Пламен Орешарски, на Коалиция за България за по справедлив и достоен живот на българските граждани", каза тя.

„Имаме силна идея, която ни води повече от столетие и независимо от времето социалисти и привърженици на лявата идея идват тук, за да се поклонят пред делото на първостроителите на нашата партия", подчерта Мариана Бояджиева. Тя представи двамата кандидати за членове на Европейския парламент като млади и образовани хора, доказали се в професионалния си опит. Народният представител изброи и постиженията на настоящото правителство в социалната и икономическата сфера, сред които увеличените пари за майките и детските добавки, премахване на лицензионните режими за бизнеса, насърчаване на младежката заетост.

Присъстващите приветства и кандидатът за евродепутат Стоян Ташков. Той е на 34 години и преподава в Техническия университет в София повече от 10 години. „На 25 май ние сме изправени пред избора да видим Европа в нейното развитие, да изберем по-социална Европа или Европа, каквато е в момента - мащеха за най-бедните. Длъжни сме на 25 май да се поздравим с победа, за да я има обединена Европа и да продължи България да се развива", каза Ташков.
Кандидатът на евродепутат и кмет на Община Сухиндол Пламен Чернев добави, че лявата идея никога няма да умре, напротив тя се възвръща с още по-голяма сила в Европа. „Ние не сме втора ръка хора и не може да бъдем третирани като такива, затова трябва да подкрепим нашите кандидати и Мартин Шулц като председател на ЕК. На 25 май с бюлетина №15 в ръка пред урната, защото нашата партия няма заден ход, напред до пълна победа!", каза Пламен Чернев.

След официалните слова присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Благоев и Габровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай