Петък,

Ще бъде тестван първият в Русия безпилотен трамвай

От: Людмила Милчева -
177
Ще бъде тестван първият в Русия безпилотен трамвай
A
A
A

Ще бъде тестван първият в Русия безпилотен трамвай

Първият безпилотен трамвай в Русия ще бъде тестван през следващите два месеца по московския маршрут номер 17 (Останкино - Медведково). Както са заявили представители на разработващата го компания, съставът ще бъде пуснат по линията без пътници, за да бъде тестван в условията на уличния трафик, а по време на изпитването водачът ще бъде в кабината.

„Умният“ трамвай е базиран на модела Vityaz-M и е оборудван с интелигентна система за управление, която включва до 20 видеокамери и до 10 радара. Те позволяват на системата да разпознава хора, автомобили и други предмети дори по време на дъжд, мъгла, ослепителна светлина или през нощта.

На първия етап от тестването водачът ще следи движението на трамвая, докато системата ще спира автоматично, ако открие чуждо тяло по пътя си, и ще намалява скоростта, ако се движи твърде бързо по опасен участък от пътя или при лоши метеорологични условия.

По време на изпитването се предвижда да се определи процентът на правилните и неверните резултати от сработването на системата, която може да реагира неправилно на пътни препятствия, които не представляват заплаха, и да забавя рязко, предизвиквайки инцидент. Системата за подпомагане на водача следва да предотвратява произшествия, без да пречи на водачите и пътниците с фалшиви аларми: приема се, че безпилотният трамвай може да бъде напълно функциониращ до 2021-2022 г.

Как ще изглежда самото превозно средство, все още не е известно. Производителите публикуват само снимки от неговата кабината.

В същото време тестването и движението на безпилотни превозни средства ще изискват специално законодателно регулиране. Ако в стандартното превозно средство има водач, който е отговорен за вземане на решения, то в безпилотното въпросът за отговорността в случай на произшествие остава отворен.

През есента германският пътнически превозвач започна да тества безпилотен трамвай на един от маршрутите в Потсдам. С помощта на радар и камери се създава триизмерна картина на обкръжаващата обстановка, трамваят може самостоятелно да спира на спирките и да изчаква качването и слизането на пътниците. В същото време се съобщава, че по време на тестовете водачът ще бъде в мотрисата, за да поеме контрол в случай на извънредна ситуация.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички