Младок измести Сергей в листата

Младок измести Сергей в листата | StandartNews.com

15-ият в листата Момчил Неков ще се оттегли веднага

Соцлидерът Сергей Станишев най-вероятно е изместен от водачеството на листата на червените от 15-ия кандидат за евродепутат Момчил Неков. Явно избирателите на БСП са допуснали досадна грешка, която часове след вота буквално взриви повторно "Позитано" 20. Освен с лоши резултати от изборите, социалистите се оказаха с пренаредена листа, като неин водач от преференциалния вот е 27-годишният Неков. Той е магистър по политология и международни икономически отношения, а в момента и докторант към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Неков е старши инспектор в Комисията за защита на личните данни, но е нямал никаква идея да става евродепутат. Нито пък е правил кампания за преференциален вот в своя полза. "Явно е станала грешка и нашите избиратели са задраскали два пъти номер 15 - един път за Коалиция за България и втори път - в кръгчетата за преференциалния вот за предпочитан евродепутат", коментираха конфузната ситуация от "Позитано" 20.

Самият Неков бил много притеснен от конфигурацията и към момента отказва коментар под предлога, че иска да обсъди резултата първо с ръководството на БСП. Ако младият социалист все пак не се откаже от Брюксел, то ще отпадне петата в листата на червените - Достена Лаверн. А БСП ще изпрати в ЕП Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков. Интригата при червените е, че изначалната номинация на Лаверн в листата не бе приета с овации от всички, тъй като антроположката от Страсбургския университет не е член на БСП.

И неволната грешка при гласуването на социалистите сега дава възможност на лобито срещу Достена на "Позитано" 20 да получи своето възмездие. Персоналното представителство на БСП в Брюксел обаче е най-малкият проблем в централата на червените. Днес на "Позитано" 20 се събират първо във формат ръководство на парламентарна група, а след това и всички депутати. Соцлидерът Станишев няма да присъства на заседанията, тъй като по същото време е на среща на върха на ПЕС в Брюксел за анализ на резултатите на изборите и за Съвета на Европа. И ще се върне късно вечерта за дебатите по вота на недоверие към правителството в сряда. Заради "крайно разочароващите резултати на БСП" червени депутати отвориха темата за лидерството в партията. И за часове по жълтите павета отново се спрегнаха евентуални претенденти за поста на Станишев - председателя на парламента Михаил Миков, както и имената на военния министър Ангел Найденов, икономическия министър Драгомир Стойнев.

Дамското трио за поста на Сергей включваше евродепутата Илияна Йотова, зам.-шефката на парламента Мая Манолова и шефката на социалната комисия Корнелия Нинова. Промяна трябва да има, но не е сега времето, коментираха лаконично ключови фактори от "Позитано" 20. Очаква се Станишев да свика още в сряда Изпълнителното бюро на БСП. И ръководството на социалистите да направи разбор на резултатите на изборите. Червените ще анализират броя гласове за евролистата си във всеки регион. "Имаше области, за които все едно нямаше кампания", отсече вчера Йотова. И даде да се разбере, че на заседание на бюрото ще поиска подробен анализ на всяка община.

Червени объркали Българската левица

"Българска левица", която бе номер 1 в бюлетината, е дръпнала избиратели на БСП, показват анализите на социолози. В неделя някои от тях обявиха, че тя печели 3%. Официалните данни на ЦИК от понеделник на обяд показват, че "Българска левица" има само 0.494%. "Не успяхме да консолидираме левия вот, а го разпиляхме", призна Мая Манолова вчера. Тя даде пример за Кюстендил. Според нея от объркването на избирателите, които са гласували за "Българската левица", БСП е загубила 121 гласа. Формацията се създава през 2009 г. от червени бунтари. Начело застават Илия Божинов, Петко Тодор и Иван Генов. Сега председатели са Иван Генов и Маргарита Милева, която бе и водач на листата.

Първанов иска доверие от своите

Вот на доверие от своите поиска лидерът на АБВ Георги Първанов. "Чувствам вина за това, че взехме недостатъчно", обясни той. "Поискал съм препотвърждаване на доверието към мен като лидер на АБВ, другите не го правят и на 10-а загуба", каза още Първанов. Той призна, че резултатът на формацията му от вота е по-нисък от очакванията. По данни на ЦИК той е малко над 4%. Георги Първанов съобщи, че формацията му ще участва на следващите парламентарни избори. Междувременно "Господари на ефира" връчиха на Първанов "Златен скункс" за представянето на евровота.

Десните със совалки за обединение с ГЕРБ

Совалки за обединение на дясното с цел незабавна оставка на кабинета и обявяването на предсрочен парламентарен вот започват реформаторите. Ще се обърнем към всички извън управляващите от ДПС и БСП, заяви Божидар Лукарски, лидер на СДС. На кантар засега е само "България без цензура". Защото те имаха общо с управляващите, трябва да видим как ще се държат занапред, обясни Петър Москов, зам.-председател на ДСБ. Реформаторите са готови да подкрепят и протести срещу властта, ако тя не си тръгне бързо. Освен совалки за предсрочни избори реформаторите не отхвърлиха и възможност за бъдещи разговори за коалиция с Борисов. Това обаче може да стане само, ако ГЕРБ се придържат към ясните политически принципи и идеи за промяна на Реформаторския блок, заявиха десните. Подобна бе позицията им и преди изборите.

Те обаче смятат, че колегите им от ЕНП в момента са способни да предпочетат за бъдещ коалиционен партньор ДПС. Междувременно от ЦИК потвърдиха неофициално, че Светослав Малинов ще бъде единственият евродепутат на реформаторите вместо Меглена Кунева. Над 36 000 души са подкрепили кандидата на ДСБ за Брюксел, а едва 20 000 - лидера на ДБГ.

Въпреки че преференциалният вот пренареди листата на десните за Европарламента, трусове в блока няма да има, категорични са ключовите формации в него. "Няма съмнение, че Реформаторският блок продължава заедно напред, преференцията е нещо, за което ДБГ и лично аз съм се борила", заяви Кунева. Според нея реформаторите тепърва ще имат още победи. Продължаваме заедно напред, потвърдиха и от ДСБ, и от СДС. Фаворитите в листата на реформаторите обаче не са единствените кандидати, които получиха преференции. Избирателите на дясноцентристката коалиция масово са давали гласовете си и за лидера на СДС Божидар Лукарски и говорителя на блока и председател на ДСБ Радан Кънев. Спорадични преференции има и за водачите на БЗНС и "Свобода и достойнство" - Мирослав Ненчев и Корман Исмаилов.

Тази структура на преференциалния вот още веднъж показва силното предпочитание на избирателите им за възраждане на истинското дясно, коментираха политолози. Също така и принадлежността на симпатизантите към конкретните формации, които са в него, а не към обединението им в една структура. Според самите реформатори обаче това не е вярно. Вотът е показал, че блокът е набрал много свои симпатизанти, които са го припознали и не са дошли по линия на някоя от партиите в него, смятат те. Въпреки че реформаторите не са се отказали от желанието си да се разширяват, "Синьо единство" засега е извън полезрението им. Според тях причините за това са, както изядените гласове, така и кампанията на Надежда Нейнски, която е била насочена срещу тях. Около 2-3 хил. гласа не ни достигнаха за втори мандат в ЕП. Мисля, че това обяснява нещата, коментираха те.

Петров и Джамбазки също с преференция

Реформаторите не са единствената партия, при която преференциите пренареждат листи. На кантар е и фаворитът в листата на другата коалиция между ББЦ, ВМРО и "Гергьовден". Във врата на Николай Бареков диша вторият в листата - Ангел Джамбазки. Човекът на Каракачанов е първи в Благоевград. За Бареков в региона са гласували 1237 души, а за Джамбазки - 2384. Във Велико Търново резултатите са аналогични. Бареков има 1000 преференции, а Джамбазки го изпреварва с 1365 вота. Сред другите фаворити на избирателите от коалицията са Росен Петров и Красимир Каракачанов. В Монтана например вместо Бареков водач на листата се оказа заместникът му Росен Петров. В Русе обаче лидерът на ББЦ остава начело с 952 гласа.

Бареков влиза при консерваторите

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков и зам.-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки ще седнат до лидера на политическото семейство на Европейски консерватори и реформисти Мартин Каланан в Европейския парламент. Само преди броени седмици той дойде в България, за да преговаря с коалицията от партии около "България без цензура". Очаква се политическият съюз да бъде скрепен съвсем скоро. По предварителни резултати консерваторите ще бъдат петата политическа сила в Европейския парламент, като запазват мястото си от предишния мандат. Засега те имат 46 депутатски кресла, като "България без цензура" ще им донесе още две. Консерваторите се борят за "по-малко Европа" и по-силни национални правителства. В интервю за "Стандарт" председателят на групата Мартин Каланан посочи, че "България без цензура" споделя много от ценностите и идеите на консерваторите, а разговорите между двамата лидери са протекли повече от успешно.

И Хитлер, и Мъри в бюлетината

Снимки от написани с провокативни изявления бюлетини препълниха социалните мрежи след изборния ден. Двама от авторите на надписаните изборни документи се оказаха фенове на пловдивските футболни клубове "Ботев" и "Локомотив". На едната бюлетина е изписано "Мъри и говедата вън от БОТЕВ". Отстрани е маркирана годината на основаване на "жълто-черния" клуб - 1912-а. Другият футболен надпис зове за раздяла на бизнесмена Коко Динев с "Локомотив" (Пд): "Коко вън!" Не липсват и политически послания. Повечето от тях неизвестен гласоподавател е обобщил с: "Гласуването за престъпници е престъпление". Впечатление прави и прочутият неонацистки лозунг: "Адолф Хитлер беше прав", придружено с два пречупени кръста.

Масово гласували Пеевски да е №1

Между 20 и 30% от гласоподавателите на ДПС са упражнили правото си и на преференциален вот. Според членове на секционните избирателни комисии най-много гласове с преференция има депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Междувременно Делян Пеевски отстъпи мястото си в Европарламента на Искра Михайлова. "Евродепутатството не е самоцел за мен. След това, което направиха нашите структури, чувствам за мой морален дълг да бъда още дълги години до тях и да заслужа тяхното доверие. Ще отстъпя моето място на г-жа Искра Михайлова", заяви Пеевски в изборната нощ. И допълни: "Тя е капацитетът, тя ще даде много на Брюксел и на България". "Структурите и избирателите на ДПС ме съхраниха през тази една година. Благодаря им - благодарение на тях ме има", каза още Пеевски. "Искам да благодаря за доверието на структурите, което те дадоха персонално за мен. Надявам се, че го оправдах, въпреки едната година, в която бях подложен на незаслужени атаки от много от медиите", заяви Делян Пеевски. И продължи: "Така и не разбрах в какво ме обвиняват, дори и сега по пътя към НДК по мен тичаха хора, които служат на други господари, и ми задаваха въпроси, които и те не знаят защо питат. Не тая злоба и омраза към никого въпреки всичко". Да оглавя ДАНС също беше решение да дам нещо на България, каза още Делян Пеевски. И допълни: "Видяхте, като имаше недоволство, сам се оттеглих.

След това не чух какви са критиките към мен. Ако бях чул обвинение, бих го разбрал и бих се оттеглил като цяло от политиката. Но за една година не чух нито едно стойностно обвинение персонално към мен. Постоянно се заливат със сигнали институциите за фалшиви проверки на мен и моето семейство. И това ще изтърпя, но като свърши, кой ще ми се извини?!"


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай