Милена Атанасова: Луксът дръзко бори вируса

Големите играчи в модната индустрия остават оптимисти, казва дизайнерката художник

Милена Атанасова: Луксът дръзко бори вируса | StandartNews.com

 „Луксозната индустрия е изправена пред най-голямата си заплаха след финансовата криза през 2008-а. Епидемията  блокира хиляди купувачи от Китай, които обикновено обсаждат водещите ревюта в Европа през този сезон“, каза за „Стандарт“ Милена Атанасова. Дизайнерката художник през последните 20 години живее и работи в Париж, където преподава като гост професор в професионалния институт за визуални изкуства и мода "Studio MVL fashion design", а у нас авторските й произведения могат да бъдат видяни в нейната галерия „М image“.

Карл Лагерфелд и Милена Атанасова след участие в предаване във френски тв канал

„Седмицата на модата в Париж се проведе почти нормално - въпреки заплахата от коронавируса и истерията около нея. Още в първия ден организаторите категорично отказаха да приемат страха: „Във Франция няма епидемия. Ние сме много внимателни към ситуацията и към инструкциите на здравните власти". Изправени пред мащаба на международната криза, за компаниите представянето на новите колекции  се превърна в истинско предизвикателство“, категорична е дамата, работила за Стела Макартни, „Живанши“, Аликзандър Макуин, „Ланвен“. Най-актуалните и горещи новини от света на модата и изкуството, както и изявите на Милена Атанасова, могат да бъдат следени на https://twitter.com/MylenAtanassova. Ето и целият коментар.

Браншовата камара във Франция се въздържа от предприемане на драстични мерки, а големите марки се въздържаха да последват примера на  Джорджо Армани, чието дефиле в Милано премина при закрита врата. Но някои от брандовете - като Agnès b. - не пожелаха  да поемат никакъв риск и отмениха участията си в Модната седмица в Париж. Още няколко факта показаха, че сянката на СОVID 19 покри част от фешън графика във френската столица – той остана без традиционното многолюдно присъствие на стилисти, мениджъри, журналисти и инфлуенсъри от Китай.  Така шоутата бяха аплодирани на живо от публика, която беше с 30 процента по-малко от обикновеното. Няма съмнение, че това е удар за всички марки, още повече, че туристите от Китай стават все по-малобройни. Да не забравяме, че пазарът в Китай покрива повече от 30% от световното потребление на луксозни стоки.

Заради всичко това Федерацията за мода се стреми максимално да споделя Седмицата на модата в Париж чрез снимки и видеоклипове. Китайските потребители използват местните социални мрежи Weibo и TikTok, за да наваксат и изживеят пропуснатите емоции.  Всеки, който е блокиран заради коронавируса в Азия, може да се наслади дигитално на колекциите. Мастодонтите Chanel и Louis Vuitton обаче не се отказаха от спектаклите си. 2500 ръкопляскаха на моделите, сътворени от наследничката на великия Карл Лагерфелд – Виржини Виар, и показани по традиция в Grand Palais, като този път бяха на фона на черно-бял декор. 800 пък се събраха в двора на Лувъра, който беше затворен за няколко дни, за да видят предложенията на Louis Vuitton.

Парижката седмица обикновено събира между 5000 и 6000 души от света на модата и генерира 440 милиона евро оборот от хотелски резервации, посещения на заведения за хранене, различни събития и услуги. Ревютата са място за много общуване, като често пред вратите на събитието се струпва тълпа от истерични фенове - заради някоя звезда или заради лоша организация. След като влезете, чакате 30 до 45 минути, за да започне шоуто. Говорите със съседа си, здрависвате се, усещате дъха на околните. А сега – като добавите кризата около коронавируса, получавате перфектното основание за друго измерение на колективната психоза.

Какво показват числата? Епидемията от коронавируса може да доведе до спад на оборота с 1,8% за модната индустрия през първите шест месеца на 2020 година. Милиардерът Франсоа-Анри Пино - главният изпълнителен директор на Kering и президент на  Groupe Artémis, който даде 100 милиона евро за възстановяването  на Нотр Дам – парижката „Света Богородица“, е бил принуден да затвори половината от магазините си за луксозни стоки в Китай. Козметичният гигант L'Oréal пък заяви, че е прекратил всички командировки на служителите си. Проблемите, които връхлетяха модната индустрия заради усложнената обстановка в Китай – дълбоко вграден в цялата верига - са свързани най-често с производството. Има закъснения в доставките, силно затруднено е транспортирането на стоките на H&M, Zara, M&S, които поръчват в Китай кратки серии облекла. Само през 2018 година Китай е изнесъл текстил за 118,5 милиарда долара и дрехи за 157,8 милиарда долара, което го прави номер едно в света за тези категории.

Какво е положението във Великобритания, където сривът засяга не само по-малкия бизнес, но и по-големите корпорации? „Бърбъри“ създаде специална кампания за китайската Нова година, но временно затвори доста от бутиците си в Китай. Ралф Лорън пусна кепенците на две трети от магазините си там и и прогнозира спад на продажбите, изчислен между 51 до 65 милиона евро. От Nike заявиха, че повече от половината от магазините им в Китай вече не работят, а в Moncler са отчели минус 80% в 55 китайски магазина.  85% надолу изчислява и немският гигант Adidas, който има 500 търговски обекта в Китай. Но все пак е рано да се очертава дългосрочното въздействие на епидемията върху световната модна индустрия. Големите играчи в нея като Бернар Арно все пак остават по-скоро оптимисти за неутрализирането на негативните последици  от епидемията и очакваното съвземане на производството и продажбите.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай