Местан говори на турски в Търговище

И Юнкер, и Шулц не говориха на български, посочи лидерът на ДПС

Местан говори на турски в Търговище | StandartNews.com

Търговище. Както се закани преди време, лидерът на ДПС Лютви Местан говори на турски език в търговищкото село Крепча в събота, където присъства на 15-ия възпоменателен събор срещу насилствената смяна на имената заедно с кандидатката за депутат в Европейския парламент Филиз Хюсменова.

"При откриването на митинга на БСП чух един от лидерите на ПЕС и настоящ председател на ЕП Мартин Шулц да говори на чужд език, не на български. При ГЕРБ Жан Клод Юнкер също не говори на български. Изборният кодекс не разрешава това и ми е много любопитно дали българските власти ще приложат цялата строгост на кодекса спрямо тях. Аз казвам, че не бива, това е абсурд. Никой няма право да казва, че един език стои по-високо от друг", посочи той и обяви, че е "против двойните стандарти" и определи като абсурд забраната по време на кампанията да се говори на други езици освен на официалния български език.

"Когато разбрах, че изборите за Европейски парламент са насрочени за месец май, си казах, че ДПС има късмет - месец май е месецът на ДПС", заяви Местан, цитиран от БГНЕС. Той направи аналог с "майските събития" и протестите срещу смяната на имената, като заяви, че именно тогава е започнал пътят на България към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай