Меглена Кунева: Гражданският натиск движи демократичния свят

Меглена Кунева: Гражданският натиск движи демократичния свят | StandartNews.com

Сливен. "Няма да оставяме институциите на мира. Смятам, че най-добрите неща се случват тогава, когато има натиск. Гражданският натиск движи света, движи демократичния свят. Всъщност най-много ценя демокрацията затова, че можем да упражним като граждани натиск върху властта. И нека те да го възприемат позитивно, да кажат къде са сгрешили, да направят крачка назад, за да може обществото да стъпи напред". Това обяви в Сливен водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

Първият български евроокомисар изрази опасенията си за сложността на бюлетината за „евровот 2014". „Аз съм провела собствени изследвания и наблюдения сред мои приятели. Всички от тях са грамотни хора, които се интересуват. И те смятат, че тази бюлетина е абсолютно неразбираема. Много малко се прави. Ако по този начин управляващите разчитат да имат действителни бюлетини... искам да ви кажа, че това е отвратително. По време на президентската кампания точно аз имах най-много недействителни бюлетини. Уверявам ви, зная кои хора тук са гласували за мен. Те са изключително интелигентни и да имам най-много недействителни бюлетини, извинявайте, но според мен това си е чиста измама. Да, недоказуема, но факт. И затова хората се разочароват от политиката. Защото с честния си глас не могат да направят нищо, а ние от нечисти гласове не се интересуваме. На тези избори хората ще гласуват затова България никога, никога да не се връща назад. Да ни е по-спокойно, да сме по-здрави, да сме по-добре образовани, да бъдем малко по-добре, от това което живеем днес и от това, което сме живели вчера", каза Кунева.

"Каква е представата на българина за Европа е много важно да се каже точно на тези избори. А иначе управляващите бяха поканени да направят един достоен акт, защото да подадеш оставка е остатък от достойнствотo на едни управляващи, които не могат да се справят. Това вече мина. Хората казаха, каквото имат да кажат. Бюлетина №10 дава гаранция, че работните места няма да бъдат пропаганда, а че те наистина ще се случат. И, че стъпка по стъпка можем да направим България една средно просперираща европейска страна", обяви кандидат-евродепутатът от Реформаторския блок.

В Сливен Меглена Кунева каза, че няма национален консенсус за извънредни парламентарни избори наесен. "Този консенсус не минава през инат. Ние помолихме всички политически сили да обсъдим европейския енергиен съюз, за да имаме с 30 процента по-евтин газ, от там ток. Заинатиха се. По-скоро ще признаят, че го е направил някой извънземен, отколкото че РБ кани да го направим заедно. Така, че в това отношение съм разочарована за пореден път", отсече Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай