Мария Бакалова предизвика лют скандал в Бургас

Общинарите избраха актрисата за почетна гражданка след тежки препирни

Мария Бакалова предизвика лют скандал в Бургас | StandartNews.com

Бургас вече има четирима нови почетни граждани, сред които и номинираната за Оскар актриса Мария Бакалова.

Изненадващо обаче номинацията на Бакалова предизвика скандал сред общинските съветници, съобщи flagman.bg. Част от тях оспориха заслугите на актрисата, както и тези на гимнастичката и олимпийска медалистка Стефани Кирякова, която също бе избрана за почетна бургазлийка. Другите двама номинирани бяха проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова, които са асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“, получил номинация за Оскар.

Първи взе думата юристът Иво Баев от „Демократична България”, който обяви, че званието „почетен гражданин” е абсолютно девалвирало, процедурата е формализирана, подписката за подкрепа от граждани с изискването да са адресно регистрирани в Бургас не можела да се провери, информацията в докладните не е релевантна и не сложена да се чете и обсъжда.

Той даде и своето предложение: Общинският съвет да упълномощи кмета сам да взема решение кой да е почетен граждани. Нека ние да не се занимаваме с глупости, тъй като се вижда, че процедурите са формализирани, призова юристът.

Веднага след него взе думата председателят на Комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров от ГЕРБ с емоционално изказване. „Уважавам мнението на адвокат Иво Баев и няма да влизам в пряк спор. Аз имам коренно различно становище. Отдавна не сме били изправени пред тази дилема по този силен начин да ни бъдат представени тези три кандидатури, които прославиха Бургас в цял свят. Това, което направи Мария Бакалова, е огромен пробив на артист от Източна Европа. Ние сме малки и не можем да даваме оценки за това, което тя прави. Факт е, че тя е родена в Бургас и търси своята голяма мечта. Как щеше да постигне това, ако си беше останала в Бургас? Навсякъде тя казва в интервюта, че е от България и Бургас. В момента тя е поканена в една от най-големите агенции за таланти. Тя снима в момента в цяла Европа. В момента тя е най-добрият посланик на Бургас”, каза Пренеров.

Председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова също заяви, че буквално я е срам от дискусията, която се води.

След тази неочаквана дискусия предвид постиженията на номинираните, Мария Бакалова, Стефани Кирякова и проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова все пак станаха почетни граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай