Лейди Антимафия

Лейди Антимафия | StandartNews.com

Илияна Йотова умее за 5 минути да направи прическата и грима си

Общностно законодателство, което да се бори с корупцията, организираната престъпност и прането на пари. Това ще е битката на огнената Илияна Йотова в следващия Европарламент.

"Престъпниците използват вратичките и бягат", отсича Йотова. И в София, и в Брюксел червените я наричат острие. Защото безпардонно и аргументирано поставя проблемите на масата. И иска решение. Затова и социалистите в Европарламента я номинираха единодушно за ръководството на европейската комисия "Антимафия". Илияна работи като зам.-председател на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент.

И в нарочен доклад Йотова отбеляза, че през новия мандат Европейската комисия трябва да изработи общо законодателство в областта на организираната престъпност и прането на пари за страните членки. Целта е да се изготви една единна система, насочена към ефикасна борба срещу прeстъпните системи и свързаните с тях дейности като корупцията и изпирането на пари, коментира Йотова. И убеждава колегите си в разработването на паневропейско законодателство, което да удари мафията. Илияна е отборен играч, казват за нея социалистите. Опонентите й също признават, че са склонни да я подкрепят, защото умее да прави от политиката каузи. Йотова намери привърженици на идеята й за създаване на общо споразумение между шестте държави около Черно море. И на 13 септември 2011 година в Страсбург докладът за проблемите на бреговете на Черно море бе приет с пълно единодушие от европейските депутати. Така Йотова постави Черно море в общата европейска политика по морско дело и рибарство.

Бъдещия си трети мандат в ЕП Илияна нарича "българския мандат". "Българските евродепутати трябва да имат точен мандат по отношение на бежанците, точен отговор как ситуацията в България трябва да влияе на европейското законодателство за миграция и убежища", отсича Йотова.

С годините се е научила да разпределя времето си между Брюксел, София, Страсбург, Пазарджик, Видин, Кюстендил, Бургас. Всички градове са й важни, прави офиси, обучава екипи и се среща със стотици хора. Съпругът й проф. Андрей Йотов е един от най-добрите травматолози в страната. Синът й Марин също ще работи в България. Най-хубавото време за тримата е лятната ваканция край морето - българското.

Мъжете във фамилията не познават женските капризи и суетата, защото Илияна винаги има своите 5 минути да направи прическа и грим. Светкавичната реакция й е останала от времето, когато грееше от екрана на БНТ.

Миналата година обра овациите на елитно дамско списание, когато разкраси корицата като същинска Моника Белучи. Обича цветята и признава, че дори в сивия офис в Европарламента има красиви розови хортензии. Цветето ще грее до бюрото й и в следващия мандат. Навсякъде, където разкрива информационни центрове, цветята стават част от обзавеждането, казват младежите от екипа й.

И през тази кампания Йотова е заключила токчетата в домашния шкаф, защото само за няколко седмици километражът на автомобила й показва близо 10 000 километра. "Ако трябва да сме точни - 9558", уточнява с усмивка Йотова. След месец в Брюксел ще отнесе и четирилистна детелина. Скъпа й е, защото е от село Селча, Родопите. А късметът е наречен за Илияна от местните, защото възрастна жена видяла детелинката минута преди да се прегърне с Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай