Петък,

Коджабашева: Данъчни облекчения за бизнеса, ако инвестира в наука

От: Администратор -
712
Коджабашева: Данъчни облекчения за бизнеса, ако инвестира в наука
A
A
A

Да има данъчни облекчения за бизнеса, който инвестира в наука. Тази теза защити в дебат по радио К2 зам. председателят на "България без цензура" и кандидат за евродепутат от ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" Рада Коджабашева. Това съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

Науката трябва да се отвори към бизнеса, а за този, който влага пари в нея, трябва да има и данъчни облекчения, каза тя. Образованието е свързано с благосъстоянието и развитието на един народ, неслучайно в Европа 2020 то е широко застъпено. "За мен, като икономист, връзката – образование, научни изследвания, бизнес, работни места, е очевидна и на нея трябва да се гледа цялостно. Само тогава бихме могли да се надяваме на просперитет", каза Коджабашева.

В момента е много важно да се види какво е състоянието на учебните програми, смята тя. Това означава да сме наясно какво са научили децата, какво е интелектуалното им ниво след учебния процес и доколко са приспособими към съвременния свят, след излизане от класните стаи. "Това означава да знаем дали след напускане на училище нашите деца са просто едни носители на тапии, или на ценности и на интелектуален потенциал", коментира Коджабашева.

Тя изрази съгласие с тезата, че трябва да се трябва да се инвестира и в читалищата в малките населени места, защото те са тяхната възможност за достъп до култура. Състоянието на нашето образование е такова, че има хора на по 30 години, които не могат да продължат изречението "И ний сме дали нещо на света...", обобщи Коджабашева. Тя коментира, че унищожаването на българското образование е целенасочено. В това Коджабашева видя връзка и с факта, че дълги години бяхме убеждавани, че сме евтина работна ръка.

Достъп до обществените поръчки на микро и малки предприятия, поискаха по-рано днес на среща с Коджабашева предприемачите от Враца. На срещата присъства и областният лидер на „България без цензура" Митко Костов. 25 бизнесмени призоваха за премахването от Закона за обществените поръчки изискването за 3 милиона лева оборот, което на практика не допуска тези фирми до конкурсите. Да се напише Закон за занаятчиите, който да позволи и на тях да се включат в обществените поръчки, предложиха още предприемачите. Бизнесмените са категорични и в необходимостта от приемане на Закон за браншовите организации, след като три поредни правителства не са го направили. Бизнесът във Враца постави акцент и върху необходимостта за коопериране на малките земеделски стопанства и малките производства така, че да се постигне затворен цикъл и ефективност на производствената и търговска дейност.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички