Габриел свали визите за Арабските емирства

Габриел свали визите за Арабските емирства | StandartNews.com

Мария извоюва забрана за 3 опасни пестициди

Класическа музика и хубава книга е предпочитаният от кандидат-евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел начин за разпускане след дълъг и тежък ден.

Симфониите на Моцарт и Бах остават ненадминати за нея и са подходящи за всяка ситуация. И особено, за да се зареди сутрин за динамичната си работа в Европейския парламент или пък в края на напрегнат ден. За нея почивката е свързана и с четене. "Удоволствие е да се потопиш в книгата, да се оставиш да те завладеят емоциите", казва тя. Страстта й е историята и затова предпочита биографиите на известни личности. Вече не помни колко пъти е препрочела произведенията на Йордан Йовков, Вера Мутафчиева с "Предречено от Пагане", Фани Попова-Мутафова и "Солунският чудотворец". По думите й написаното от тях я кара да се гордее, че е родена в България.

Иначе свободното й време е малко. За годините, които прекара в Европейския парламент, Мария Габриел има немалко победи, извоювани за България и за останалите държави членки на Европейския съюз. Едно от историческите решения, взети благодарение на нейните действия, е отпадането на визите за Обединените арабски емирства за 13 европейски държави. Това стана след тежки триалози между Европейската комисия, Съвета на министрите и Европарламента в лицето на Габриел. Дотогава се прилагаха две отделни процедури за европейските граждани. Едната бе безплатна и опростена за гражданите на "старите" държави членки на ЕС и заплатена и по-сложна за гражданите на 13-те държави, сред които и България.

Мария Габриел бе и сред евродепутатите, които настояха за пълна забрана за използване на три неоникотиноидни пестициди, които вредяха на популацията на пчелите. Те бяха забранени за третиране на царевица, слънчоглед, рапица и памук. Свидетелство за активната й работа в областта на равноправието между половете е именно наградата от 2013-а в тази категория. Тя бе и координатор на Групата на ЕНП в ЕП в Комисия по правата на жените и равенството между половете и зам.-председател на ЕНП-Жени.

Не всичко обаче в Европейския парламент бе работа за кандидат-евродепутатката, чиято фамилия до преди няколко години бе Неделчева. Именно там тя получи предложение за брак от любовта на живота си. Точно пред пленарната зала на ЕП Мария получи пръстен от своя любим. Съпругът й Франсоа е политически съветник в кабинета на Жоузеф Доул, шеф на групата на ЕНП в Европарламента. Именно Доул бе и кумът на сватбата на младоженците, които избраха София за място на своята сватба. Бракосъчетанието бе извършено лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, а сред гостите бяха бившият премиер Бойко Борисов, вицето му Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Тя признава, че София е спонтанен избор за бележитото събитие, тъй като и двамата с Франсоа са влюбени в столицата ни.

Мария Габриел споделя, че пътят й в политиката е предопределен от ранна възраст. Като дете тя е мечтаела за професия, в която вижда резултатите от работата си и чрез която може да помага на хората. За нея еталон в политиката са Шарл дьо Гoл, Роберт Шуман и Нелсън Мандела, най-вече заради борбата им за демокрация и равни права на хората.
Като малка Мария Неделчева се интересува по-скоро от книгите, отколкото от игрите. Бунтувала се, че в библиотеката не й дават томчетата, които иска, защото все не били за възрастта й. Другата й страст са латинотанците и шахът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай