Дончев: Европа може да ни спре парите по ПРСР

Дончев: Европа може да ни спре парите по ПРСР | StandartNews.com

Велико Търново. Има реална опасност от сериозна пауза в достъпа до европейско финансиране, каза водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев на провелата се работна среща във Велико Търново с кметове на ГЕРБ от областта. Кметовете трябва да обърнат внимание на това как се разпределят допълнителни субсидии от държавния бюджет, как върви подготовката за новия програмен период, кога се очаква да започне финансирането и има ли опасност на територията на България, от гледна точка на европейското финансиране, да се оформят т.нар. ''бели петна''.

''Това е въпрос с особена драматичност, и за малките населени места, и за големите населени места, а с най-голяма драматичност е за селата около областните градове'', каза кандидат-евродепутатът. „България има достъп до финансиране до 2020 г. в размер на 15 милиарда евро, които, ако се използват по предназначение, у нас ще се извършат чудеса. И на всички трябва да е ясно, че битката не е за това какви пари ще вземем – те са вече договорени. Ако през следващите седмици правителството не се вземе в ръце, една от оперативните програми ще изчезне и средствата ще се плащат от нашия бюджет", предупреди той.

"Пълна глупост" според него е решението на настоящите управляващи да финансират малките населени места по програма „Региони в растеж", която принципно е насочена към градските центрове. В същото време стотици от селата са застрашени да останат „бели петна" по програмата, което финансира именно тях – Програмата за развитие на селските райони. „Призовавам ви да използвате депутатите си, за да не остава вашето населено място без пари по тази програма. Защото с какво вашите жители са по-лоши от други, които ще получат европейски средства? Всъщност, аз не знам дали си давате сметка колко зависими сме станали от европейското финансиране. Да си помислят общинските кметове какво биха построили или свършили в социалната сфера без тези средства. Затова е много важно следващият програмен период да стартира навреме, което, според моя оптимистичен поглед, ще стане най-рано късната пролет на 2015 г. В песимистичен план обаче, предвиждам, че до голяма степен 2015 г. ще е нулева за България откъм европейско финансиране", каза Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай